Κορονοϊός: «Όχι» νέα μέτρα – Προτεραιότητα η ενίσχυση του ΕΣΥ

Την ελπίδα πως ίσως ζούμε την κορύφωση του 4ου κύματος κορονοϊού και άρα το επόμενο διάστημα θα υπάρξει σταθεροποίηση κρουσμάτων εξέφρασαν οι επιστήμονες, που το βράδυ της Τρίτης (16.11.2021) συνεδρίασαν εκτάκτως. Προτεραιότητα, ζήτησαν, η ενίσχυση του ΕΣΥ με γιατρούς και κρεβάτια.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πιθανή σταθεροποίηση των κρουσμάτων Covid, αν και εύθραυστη και σε υψηλούς αριθμούς. Εκείνο που τόνισαν ήταν πως τώρα, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως είπαν, όχι σε νέα μέτρα, αλλά στη στήριξη του ΕΣΥ με τους ιδιώτες γιατρούς που θα ενταχθούν και με επέκταση των κλινών Covid-19. Δεν αποκλείεται μάλιστα να διανύουμε την κορύφωση αυτού του τέταρτου κύματος.

Ελπίδες να έχουμε δει τα χειρότερα σε ημερήσια κρούσματα εξέφρασε -σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr– μερίδα των επιστημόνων, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για την εξέταση των μέτρων και την πιθανότητα επέκτασή τους. Η συνεδρίαση μεταφέρθηκε την Τρίτη αντί για την καθιερωμένη Τετάρτη, εξαιτίας της 17ης Νοέμβρη.

Η αυξητική τάση που σημειώνεται στους εμβολιασμούς, οι οποίοι χθες (16.11.2021) άγγιξαν συνολικά τις 75.000 (πρώτη, δεύτερη και τρίτη δόση), αλλά και το αυξημένο testing και ιχνηλάτηση που γίνεται στους ανεμβολίαστους, προσμετρήθηκε από τους ειδικούς στα “θετικά” αυτών των δύσκολων ημερών.

Δεν συμβαίνει το ίδιο, όμως, και με τις νοσηλείες και την πίεση στο ΕΣΥ, που έχει γίνει πλέον οριακή για τους ασθενείς και αφόρητη για τους υγειονομικούς. Ακόμη κι αν τα κρούσματα παραμείνουν σταθερά στις 6 με 7.000 κατά μέσο όρο, το σύστημα υγείας θα εξακολουθήσει να υφίσταται σημαντική επιβάρυνση τις επόμενες εβδομάδες, όπως λένε οι επιστήμονες.

Για το λόγο αυτό, στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη αποφασίστηκε αντί για νέα περιοριστικά μέτρα να συνεχιστεί το αυξημένο testing, το οποίο φαίνεται να αποδίδει, καθώς τα νέα κρούσματα ιχνηλατούνται εγκαίρως και περιορίζονται.

Ταυτόχρονα αναζητούνται τρόποι ώστε να αυξηθούν περαιτέρω οι εμβολιασμοί, με έμφαση την πρώτη και την τρίτη δόση, αλλά και να υποστηριχθεί πιο αποτελεσματικά το σύστημα υγείας, ώστε να μην οδηγηθεί σε κατάρρευση.

Στο «κόκκινο» ακόμη 5 περιοχές

Την ίδια στιγμή, νέες περιοχές “σκαρφάλωσαν” σε επίπεδο κινδύνου στον επιδημιολογικό χάρτη, όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση των επιστημόνων της Επιτροπής Επιδημιολόγων το πρωί της Τρίτης.

Οι 22 από τις 50 περιοχές της χώρας μας παρέμειναν στο επίπεδο “βαθύ κόκκινο”, ενώ ακόμη 5 ανέβηκαν από το 3ο στο 4ο επίπεδο κινδύνου, δηλαδή στο “κόκκινο”. Πρόκειται για τη Θεσπρωτία, το Ρέθυμνο, την Άρτα, τη Λακωνία και την Κορινθία.

Οι επιστήμονες διατύπωσαν την ανησυχία τους για πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας που κάνουν ακόμα “χαμηλές πτήσεις” στους εμβολιασμούς, ενώ όπως συμπέραναν, το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο συνολικά σε όλη τη χώρα δεν βοηθά την αποκλιμάκωση της πανδημίας και ο δρόμος αναμένεται να είναι μακρύς.

Βουλιάζουν τα νοσοκομεία

Τα 8.129 ημερήσια κρούσματα που σημειώθηκαν χθες σε συνολικό αριθμό 662.728 τεστ, μπορεί να έριξαν τον δείκτη της θετικότητας ξανά στο 1,23%, δεν έγινε το ίδιο όμως και με τον αριθμό των εισαγωγών νέων ασθενών σε νοσοκομεία που άγγιξαν τις 442, αλλά και τον αριθμό των θανάτων, που για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα άγγιξαν τους 80.

Η κάλυψη σε κλίνες ΜΕΘ Covid στο σύνολο της χώρας έχει φτάσει πλέον το 90% ενώ στη βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία περιοχές που μαστίζονται από τη σφοδρότητα της μετάλλαξης Δέλτα, η κατάσταση βαίνει εκτός ελέγχου στις βαριές νοσηλείες.

Μόνο στα 30 νοσοκομεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Μακεδονίας και Θράκης νοσηλεύονται 1.383 ασθενείς σε απλές κλίνες, κλίνες υψηλής ροής οξυγόνου και εντατικές.

Σε σύσκεψη υγειονομικών παραγόντων που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (15/11) στο Υπουργείο Υγείας συζητήθηκε η προσαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου για τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, με βάση τις διαρκώς κλιμακούμενες ανάγκες.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ Covid στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας και να μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας Covid το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος», με την εξαίρεση λίγων τμημάτων.

Στους 40 οι εθελοντές γιατροί

Οι 40 εθελοντές ιδιώτες γιατροί που έσπευσαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της κυβέρνησης για την ενίσχυση του δοκιμαζόμενου ΕΣΥ, αποτελούν το 50% των γιατρών που απαιτείται για καλυφθούν κάποιες πρώτες ανάγκες του συστήματος, σύμφωνα με την εκτίμηση του Υπουργείου Υγείας.

Έτσι εάν δεν υπάρξει περαιτέρω εθελοντική προσέλευση, τις επόμενες ώρες θα φύγουν τα πρώτα φύλλα πορείας για την επιστράτευση ενδεχομένως ακόμη 40 γιατρών.

Είναι γιατροί που θα καλύψουν κενές θέσεις πνευμονολόγων, παθολόγων, αναισθησιολόγων και γενικών γιατρών, κυρίως σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας.

Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.