Κορονοϊός: Οι εισπνοές με αυτό μειώνουν 90% τον κίνδυνο για σοβαρή COVID-19

Στην αρχή της πανδημίας COVID-19, οι γιατροί και οι επιστήμονες αναζητούσαν επιτυχημένες θεραπείες που θα μπορούσαν να μειώσουν τον αριθμό την επίπτωση του ιού SARS-CoV-2 στην κοινότητα.

Πλέον, εκτός από μέτρα πρόληψης και αρκετές υποσχόμενες θεραπείες, έχουμε εμβόλια που μπορούν να σημάνουν την αρχή του τέλους της πανδημίας.

Τώρα, μια ακόμα πιθανή θεραπεία της COVID-19 εντάσσεται σε αυτή την λίστα. Πρόκειται για μια πασίγνωστη και ευρέως διαθέσιμη συσκευής εισπνοής, που παραδοσιακά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του άσθματος και της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).

Κορονοϊός: Οι εισπνοές με βουδεσονίδη μειώνει έως και 90% τον κίνδυνο για σοβαρή COVID-19
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη του NIHR Oxford Biomedical Research Center (BRC), η οποία προδημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα medrxiv, η δραστική ουσία βουδεσονίδη (budesonide) βρέθηκε να μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής COVID-19 κατά 90%.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: 12.082 νέα κρούσματα - 8 νέοι θάνατοι και 88 οι διασωληνωμένοι

Παρατηρώντας συνολικά 146 άτομα, οι ερευνητές έδωσαν στους μισούς συμμετέχοντες μια συσκευή για εισπνοή βουδεσονίδης δύο φορές την ημέρα. Η δοσολογία ήταν 800 μικρογραμμάρια. Οι άλλοι μισοί συμμετέχοντες έλαβαν εικονικό φάρμακο. Το πείραμα διήρκεσε 28 ημέρες.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπαιρναν βουδεσονίδη δεν είχαν μόνο 90% λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν επείγουσα φροντίδα, αλλά ανέφεραν επίσης μικρότερης διάρκειας πυρετό και λιγότερα μακροπρόθεσμα συμπτώματα.

«Είναι ενθαρρυντική η μείωση των επίμονων συμπτωμάτων στις 14 και 28 ημέρες μετά τη θεραπεία με βουδεσονίδη», δήλωσε η δρ. Mona Bafadhel, καθηγήτρια και σύμβουλος αναπνευστικής ιατρικής στο εργαστήριο NHS Foundation Trust του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Τα επίμονα συμπτώματα μετά την αρχική ασθένεια COVID-19 έχουν προκύψει ως μακροπρόθεσμο πρόβλημα. Κάθε θεραπεία που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την λεγόμενη μακρά COVID είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», πρόσθεσε.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Πάνω από 20.000 κρούσματα αναμένονται σήμερα – Ποια η πιθανότητα για νέα μέτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μελέτη συνελήφθη ως ιδέα από την παρατήρηση ότι λίγοι ασθενείς με χρόνιο άσθμα εισήχθησαν στο νοσοκομείο κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Τα ευρήματα μπορεί να επιβεβαιώσουν ότι αυτή η τάση οφείλεται στη χρήση εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών, που αποτρέπουν σοβαρότερα αναπνευστικά προβλήματα. Εάν επιβεβαιωθεί, η ανακάλυψη θα μπορούσε να σώσει αμέτρητες ζωές.

“Τα εμβόλια είναι πραγματικά συναρπαστικά, αλλά γνωρίζουμε ότι αυτά θα χρειαστούν αρκετό χρόνο για να φτάσουν σε όλους σε ολόκληρο τον κόσμο”, δήλωσε η δρ. Bafadhel. “Είμαι ενθουσιασμένη που ένα σχετικά ασφαλές, ευρέως διαθέσιμο και καλά μελετημένο φάρμακο όπως ένα εισπνεόμενο στεροειδές, θα μπορούσε να έχει τόσο θετική επίπτωση στην πίεση των συστημάτων υγείας κατά την πανδημία«.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων - Μεγάλη αύξηση στα κρούσματα σήμερα

iatropedia.gr

Πηγές: https://bestlifeonline.com, https://www.ox.ac.uk