Κορονοϊός: Όλα ανοιχτά για γενικό lockdown – Εφιαλτικά σενάρια για 2.000 κρούσματα μέχρι τέλος Νοεμβρίου

Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η περίοδος που διανύουμε όσον αφορά στην πανδημία του κορωνοϊού, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για εφιαλτικές επιπτώσεις, αν δεν τηρηθούν άμεσα τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί.

Το ρεκόρ των 1.259 κρουσμάτων της Τρίτης αποτελεί «καμπανάκι» για τη συνέχεια, με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να αναζητούν τρόπους ώστε να ανακόψουν τη διασπορά, τη στιγμή που έγινε ξεκάθαρο ότι τα προηγούμενα πιο… χαλαρά μέτρα, όχι μόνο δεν έφεραν αποτελέσματα, αλλά οδήγησαν τη χώρα σε δύσκολη κατάσταση.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για lockdown

Τα αποτελέσματα των μέτρων που λήφθηκαν περιμένουν κυβέρνηση και ειδικοί για να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε σκληρότερα.

Ένα γενικό lockdown είναι το σενάριο που θέλει να αποφύγει η πολιτεία, ωστόσο δεν αποκλείεται, αν η διασπορά δεν περιοριστεί μέσα στις επόμενες 15 ημέρες.

«Έχουμε τρέξει ένα σενάριο για μίνι lockdown, διάρκειας 10-15 ημερών. Να ισχύσουν τα μέτρα που λήφθηκαν στο πρώτο, αλλά να είναι πιο σύντομης διάρκειας. Αν το κάνει αυτό 2-3 φορές, δηλαδή επαναλαμβανόμενα lockdown διάρκειας 10-15 ημερών, μπορούμε να μειώσουμε τα κρούσματα σε διψήφιο αριθμό μέχρι τα Χριστούγεννα. Υπάρχει μια άποψη ότι είναι απαγορευμένη λέξη το “lockdown”, γιατί θα είχε αρνητικές συνέπειες στην οικονομία. Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να το βγάλουμε έξω από τις πιθανές λύσεις. Το on off είναι μια λύση. Απόδοση θα έχει σίγουρα», τόνισε ο. Σαρηγιάννης στον Alpha 98,9.

Αντίθετος ο Μόσιαλος

Στην επιθετική έξαρση του κορωνοϊού στην Ελλάδα αναφέρθηκε, μιλώντας στο MEGA, και ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος υποστήριξε πως λόγω του καιρού η Ελλάδα έχει ακόμα το περιθώριο να περιορίσει τα κρούσματα κορωνοϊού.

«Είναι γνωστή η συμπεριφορά που θα πρέπει να ακολουθήσουμε: χρήση της μάσκας, τήρηση των αποστάσεων, πλύσιμο των χεριών και καλός αερισμός των κλειστών χώρων», τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του London School of Economics, συμπληρώνοντας πως θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις από την πολιτεία για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου και παρατηρούνται συχνά φαινόμενα συνωστισμού.

«Δεν θα πρέπει να γίνει νέο lockdown, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για την υγεία», πρόσθεσε ο κ. Μόσιαλος, εξηγώντας τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στα νοσοκομεία της χώρας. «Η ευθύνη όλων είναι μεγάλη. Έχουμε όμως χρόνο για να αποφύγουμε αναπόφευκτες καταστάσεις που θα οδηγήσουν σε ένα καθολικό lockdown», συμπλήρωσε ο καθηγητής του LSE.

Τα εφιαλτικά σενάρια

Βλέποντας το περασμένο διάστημα την Ιταλία να ζει ένα δράμα με χιλιάδες θανάτους και εκατομμύρια κρούσματα, ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης εξέφρασε τον φόβο του να μην καταλήξει η Ελλάδα όπως η γειτονική χώρα.

«Φοβάμαι ότι μπορεί να ζήσουμε στην Ελλάδα σκηνές Ιταλίας με 5.000 και 6.000 κρούσματα την ημέρα» προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ .

«Βεβαίως φοβάμαι ότι μπορούμε να δούμε 5.000 με 6.000 κρούσματα την ημέρα, άσχετα με τα τεστ, και η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου» ανέφερε χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων από τους πολίτες.

«Τα νούμερα που βλέπουμε είναι πριν τα τελευταία μέτρα. Χρειάζεται μείωση με τα μέτρα, η σταθεροποίηση δε φτάνει» ξεκαθάρισε ο καθηγητής. «’’Εκτός έλεγχου’’ σημαίνει αυτό που βλέπαμε στην Ιταλία το Μάρτιο… Μπορεί να τα ξαναδούμε αυτά και στην Ιταλία, μπορούμε να τα δούμε και στην Ελλάδα. Φοβάμαι να μην υπάρχει χωρητικότητα για ΜΕΘ στους ασθενείς COVID… H Ελλάδα απόλυτα βρίσκεται στην πορεία των χωρών που βρίσκονταν άλλες χώρες πριν 2 με 3 εβδομάδες και αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα» σημείωσε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Είμαστε δύο με τρεις εβδομάδες πίσω από την Ευρώπη, δεν είναι ότι γίνεται εδώ κάτι καλύτερα από άλλες χώρες, ίσως λόγω καιρού, ίσως και λόγω ιδιοσυγκρασίας των πολιτών έχει καθυστερήσει να ‘’φύγει’’ ο ιός» διευκρίνισε.

«Έχουμε διπλασιασμό κρουσμάτων μέσα σε μια εβδομάδα από 600 κάτι σε 1259 χθες. Μπορεί να φτάσουμε σε όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Είμαστε δυο βήματα μπροστά. Έχουμε ξεχάσει πόσοι μπορούν να καταλήξουν ή όχι αλλά μόνο αν το Σύστημα Υγείας θα αντέξει, πιέζονται και συστήματα με πολύ μεγάλη χωρητικότητα» υπογράμμισε ο κ. Δερμιτζάκης.

«Καμπανάκι» Σαρηγιάννη: «2.000 κρούσματα μέχρι τέλος Νοεμβρίου»

«Είμαστε σε μια ιδιαίτερα αυξητική τάση, που ήταν λίγο προβλεπόμενη. Είναι λίγο χειρότερα από αυτό που προβλέπαμε. Το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ το περιμέναμε τέσσερις ημέρες μετά. Αυτό έχει ενδιαφέρον, γιατί δείχνει ότι εφαρμόζαμε χειρότερα τα μέτρα», δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή.

Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο που προβλέπει το μοντέλο του ΑΠΘ για την πορεία της πανδημίας; «Το χειρότερο είναι να φτάσουμε τα 2.000 κρούσματα μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου. Τότε θα είναι αργά για να πάρουμε μέτρα, γιατί η επιθετική αύξηση θα έχει ξεκινήσει και θα ανεβαίνει κάθετα η καμπύλη τον Δεκέμβριο. Η εκθετική διάδοση θα αρχίσει να αναπτύσσεται λίγο πάνω από τα 1.500 κρούσματα. Αν δούμε 1.500 γύρω στον Νοέμβρη, αν δεν δουλέψουν τα τελευταία μέτρα, τότε θα πρέπει να ήφθούν πιο ισχυρά».

Βατόπουλος: «Το επόμενο τρίμηνο μπορεί να έχουμε εκατοντάδες θύματα»

«Έχουμε παρατηρήσει διπλασιασμό κρουσμάτων σε 2-3 μέρες, με πολλά από αυτά να μην συνδέονται με συρροές. Είμαστε σε πολεμική κατάσταση», δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ», με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο.

«Η πολιτεία θα προσπαθήσει να κάνει αυτά που πρέπει, αλλά κι εμείς… μάσκε, μάσκες, μάσκες και αποστάσεις. Πρέπει να προφυλάξουμε τον εαυτό μας. Είτε τα έχει κάνει καλά η κυβέρνηση είτε όχι», πρόσθεσε ο καθηγητής.

«Εχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς, κυρίως νέους, δεν μπορούμε να καταλάβουμε αν κι εμείς οι ίδιοι έχουμε τον ιό. Γι’ αυτό μάσκες, και η μύτη μέσα στη μάσκα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο εμβόλιο, τόνισε ότι «έχει ακόμα πολλή δουλειά», τονίζοντας ότι «Από τώρα μέχρι τον Δεκέμβριο είναι ένα τρίμηνο που μπορεί να έχουμε εκατοντάδες θύματα», και πρόσθεσε πως αν συνεχίσει αυτή η αυξητική τάση στα κρούσματα, και «έχουμε θέματα με τη νοσηλεία», προφανώς θα χρειαστούν νέα μέτρα.

newpost.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.