Κορονοϊός: Όλα τα μέτρα στο τραπέζι – Από τοπικά lockdown μέχρι αναβολή έναρξης της σχολικής χρονιάς

Σήμερα Πέμπτη καταγράφηκαν δύο ακόμη νέοι θάνατοι από κορονοϊό στην Ελλάδα μέσα σε λίγες ώρες. Ο αριθμός των νεκρών ανέβηκε στους 218.

Πιο συγκεκριμένα, κατέληξαν ένας 87χρονος από τη Χαλκιδική και ένας 82χρονος στη Θεσσαλονίκη.

Ο 87χρονος νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αντιμετώπιζε υποκείμενα νοσήματα.

Το δεύτερο θύμα, ο 82χρονος, νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ από τις 2 Αυγούστου, επίσης με υποκείμενα νοσήματα.

Εφιαλτικό ρεκόρ 262 κρουσμάτων – Στο τραπέζι νέα μέτρα

Εν τω μεταξύ η χώρα μας έχει περάσει στην πιο κρίσιμη φάση, καθώς η εξέλιξη του κορονοϊού είναι ανησυχητική. Οι αρχές βρίσκονται επί ποδός μετά από τον τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων και το νέο αρνητικό ρεκόρ της Ελλάδας την Τετάρτη 12 Αυγούστου.

Πρόκειται για τα περισσότερα νέα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας.

Σύμφωνα με την χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα ανακοινώθηκαν 262 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα. Οι ειδικοί είναι ιδιαιτέρως ανήσυχοι και έκρουσαν για άλλη μια φορά τον κώδωνα κινδύνου με ειδική αναφορά στις ημέρες που έρχονται και στο πόσο προσεκτικοί πρέπει να είναι όλοι καθώς κορυφώνεται η περίοδος των διακοπών.

Όριο συγκεντρώσεων ακόμα και σε παρέες

“Έχουμε πόλεμο, ο οποίος γενικά δεν πάει καλά τις τελευταίες ημέρες, με την έννοια ότι έχουμε αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού”, είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ένα από τα βασικά προβλήματα που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς είναι η επιστροφή των εκδρομέων. “Πραγματικά τρέμουμε την επιστροφή των παραθεριστών και ειδικά των νέων ατόμων”, σημείωσε.

Παράλληλα, ο κ. Σύψας έκανε έκκληση στον κάθε πολίτη να προστατεύσει τον εαυτό του και τις ευπαθείς ομάδες.

Η συμβουλή του για όσους γυρίζουν από τις διακοπές τους είναι για τουλάχιστον 7 μέρες να μην έρχονται σε επαφή με την οικογένειά τους και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και να φορούν μάσκα, αν έχουν μέσα στο σπίτι ευπαθή άτομα, όπως γιαγιάδες και παπππούδες. Σημαντικό είναι, “να βγάλουμε τον Αύγουστο”.

Όπως είπε, στην περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων, “το επόμενο βήμα είναι πολλά τοπικά lockdown, αυτό όμως είναι ένα πολύ κακό σενάριο”. Το θετικό σενάριο είναι να φανούν τα αποτελέσματα από τα νέα μέτρα.

“Ο παράγοντας που θα καθορίσει την περαιτέρω εξέλιξη της επιδημίας δεν είναι τα μέτρα, είναι η συμμόρφωση των πολιτών. Αν οι πολίτες συνεχίζουν να μην συμμορφώνονται και μάλιστα επιδεικτικά, φεύγοντας από τα καταστήματα και πηγαίνοντας σε παραλίες και πλατείες, τότε δυστυχώς δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα”, τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Σύψας.

Για το αν θα εισηγηθεί η επιτροπή περαιτέρω μέτρα, ο καθηγητής επεσήμανε ότι καλό θα είναι να τηρήσουμε αυτά που ήδη έχουν ληφθεί. “Αν παίρνουμε μέτρα και δεν τα τηρεί κανένας, είναι μάταιο”. Σε κάθε περίπτωση προέχει η δημόσια υγεία, όπως τόνισε.

Οριζόντια lockdown

Την πιθανότητα να χρειαστούν επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας, εξέφρασε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ό κ. Μαγιορκίνης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε πως αν τα μέτρα της κυβέρνησης δεν φέρουν αποτέλεσμα τις επόμενες δύο ημέρες, τότε θα είναι αναγκαία επιπλέον μέτρα.

“Νομίζω το πρώτο μέτρο που είναι στο τραπέζι είναι η γενίκευση των μέτρων που έχουν ληφθεί στον Πόρο και σε άλλα μέρη. Μετά θα δούμε αν και εφόσον δεν υπάρξει σταθεροποίηση και χρειάζεται κάτι επιπλέον. Οριζόντια πλέον… Και στην Αττική. Γιατί αυτή τη στιγμή μεγάλη πηγή μετάδοσης είναι η Αττική. Η Αττική και η Θεσσαλονίκη που είναι τα μεγάλα κέντρα της μετάδοσης, είναι στην προτεραιότητα για επιπλέον μέτρα”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τα σχολεία μπορεί να μην ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου

Για το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο, ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε πως φαντάζει δύσκολο το να ανοίξουν στην ώρα τους, ενώ θα ληφθεί υπόψιν το κατά πόσο θα είναι ενεργό ένα δεύτερο κύμα.

“Στο τραπέζι είναι και η εκ περιτροπής διδασκαλία όπως ήταν το Μάιο και η χρήση της μάσκας. Θα εξαρτηθεί από το πόσο ενεργή θα είναι η επιδημία. Και σίγουρα υπάρχουν και δύο ηλικιακά γκρουπ, τα παιδιά κάτω από 10 και τα παιδιά πάνω από 10, όπου έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά”, ανέφερε σχετικά. Πράγματι, λοιμωξιολόγοι προτείνουν η έναρξη της σχολικής χρονιάς να μην γίνει την 7η Σεπτεμβρίου, αλλά να επανεκτιμηθούν τα νέα δεδομένα από την εξάπλωση της νόσου και το πρώτο κουδούνι να αναβληθεί για αργότερα. Οι τελικές αποφάσεις για τα σχολεία θα ληφθούν το τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου.

Ανησυχία για την επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα

Μεγάλο ποσοστό των περιστατικών στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη έχουν άμεση επαφή με ταξιδιώτες, οι οποίοι είτε έχουν επιστρέψει από τη Χαλκιδική στη Θεσσαλονίκη είτε από νησιά των Κυκλάδων στην Αττική.

“Το ότι είναι καλοκαίρι δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε. Και μπορεί οι νέοι και οι νεότεροι να κινδυνεύουν λιγότερο αλλά οι ηλικιωμένοι όπως αυτοί είναι ένα τραγικό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί αν δεν είμαστε προσεκτικοί”, υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος κ. Τσιόδρας. Σημείωσε ακόμη πως “από την τελευταία ανάλυση που έχουμε κάνει στο υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΔΥ, το 30% περίπου των περιστατικών μας είναι ασυμπτωματικοί τις τελευταίες εβδομάδες και επίσης ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτοί δεν μπορούν να περάσουν τον ιό σε μεγαλύτερους”.

Λινού: Είμαστε σε πόλεμο – Μπορεί να φτάσουμε τα 1.000 κρούσματα την ημέρα

Για δραματική κατάσταση λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού, έκανε λόγο μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Θέμα 104,6”, η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.

“Είμαστε σε πόλεμο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα φτάσουν τα κρούσματα στην εντατική για να πάρουμε μέτρα. Έχουμε ξεπεράσει το 1 στο δείκτη μετάδοσης”, ανέφερε.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας, αν δεν πάρουμε μέτρα, μπορεί να φτάσουμε και τα 1.000 κρούσματα την ημέρα.

Όπως είπε η κυρία Λινού “μας ανησυχεί επειδή τα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα και είναι εύκολο, όπου και αν πας, μπορείς να κολλήσεις. Για πολλές ημέρες αφού πάρεις τον ιό, δεν έχεις συμπτώματα, μπορεί να βγει και αρνητικό το τεστ. Για αυτό ο μόνος τρόπος είναι να εφαρμόζουμε τα μέτρα. Θα έπρεπε να είναι γενικευμένη η χρήση μάσκας, γιατί δεν ξέρεις από πού θα πάρεις τον ιό και πού θα τον μεταδώσεις. Είναι κινούμενη και μυστική βόμβα, για αυτό χρειάζονται τα μέτρα ατομικής προστασίας”.

Αναφερόμενη στη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τόνισε ότι “θα πρέπει να υπάρχει όριο σε εκείνους που μπορούν να κατέβουν στην αποβάθρα στο μετρό. Κάποιος μπορεί να δώσει κουπόνια για ταξί. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιούσουν και στρατιωτικά οχήματα”.

thetoc.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.