Κορονοϊός: Όλα τα νέα μέτρα στην Αττική για να μη χαθεί το… μέτρημα

Τρεις ημέρες μετά την πρώτη ανακοίνωση ειδικών περιοριστικών μέτρων για την Αττική, χθες ειδικοί και κυβέρνηση αποφάσισαν επιπλέον περιορισμούς καθώς ο κλοιός σφίγγει γύρω από το Λεκανοπέδιο, που μετρά 2.100 ενεργά περιστατικά κορονοϊού.

Το νέο «πλέγμα» μέτρων στοχεύει στη μείωση του συγχρωτισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς -με υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% δημόσιου και ιδιωτικού τομέα-, καθώς και σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους συναθροίσεων και θεαμάτων, και αποτελεί πρόδρομο ακόμη αυστηρότερων περιορισμών στην Αττική, εάν δεν επιφέρουν αποτέλεσμα.

Επιστήμονες και κυβέρνηση επιχειρούν να περιχαρακώσουν από μεταδόσεις τους πολίτες άνω των 65 και τις ευπαθείς ομάδες. Για το λόγο αυτόn τους απευθύνουν έκκληση να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες μέχρι το τέλος του μήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ιδιωτικοί υπάλληλοι και συνταξιούχοι είναι στο «επίκεντρο» των κρουσμάτων του Δήμου Αθηναίωνκαι αντιπροσωπεύουν το 29,07% και το 13% αντίστοιχα.

Τα έκτακτα μέτρα, όπως τα ανακοίνωσε αναλυτικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, και ισχύουν από τη Δευτέρα έως και τουλάχιστον τις 4 Οκτωβρίου, έχουν ως εξής:

Τίθεται ανώτατο όριο στα 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους (εξαιρούνται οι χώροι όπου ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος).

Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.

Τίθεται ανώτατο όριο 20 άτομα σε γάμους, κηδείες και βαπτίσεις.

Συστήνεται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους οι άνω των 65 ετών στις απολύτως αναγκαίες και να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Επίσης, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Για την Αττική επίσης αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Σημειώνεται ότι στα νέα περιοριστικά μέτρα που αφορούν στο χώρο του πολιτισμού δεν περιλαμβάνονται οι θεατρικές παραστάσεις σε ανοιχτούς ή κλειστούς χώρους.

Για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

Υποχρεωτική τηλεργασία σε ποσοστό 40% για εργαζομένους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να τελεστούν εξ αποστάσεως. Μετακινήσεις από και προς την εργασία σε τρία κύματα για τον δημόσιο τομέα: στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί.

Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα. Εντός διώρου από την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου εργασίας.

Σαρωτικοί έλεγχοι σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους. Δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Εκτεταμένοι έλεγχοι με rapid test του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα που κρίνονται απαραίτητες για τη συνεχόμενη και απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας – π.χ. σχολεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και κυρίως τα νοσοκομεία.

SMS από ηλικιωμένους

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, έκανε γνωστό πως η αποτελεσματικότητα των μέτρων, σε επίπεδο νέων κρουσμάτων, θα φανεί σε 10 με 15 μέρες, ενώ για το αποτέλεσμα σε διασωληνωμένους απαιτούνται περισσότερες ημέρες, συγκεκριμένα 20 με 30 ημέρες.

Δεν αποκλείεται, βέβαια, εάν υπάρξει μεγάλη επιδείνωση των δεικτών, ειδικά των αντοχών των ΜΕΘ, να ληφθούν νωρίτερα και άλλα μέτρα. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επανέλαβε ότι υπάρχουν πολλά εργαλεία, όλα «στο τραπέζι». Οπως επεσήμανε, η έξαρση στην Αττική ήταν αναμενόμενη και μάλιστα τα μοντέλα έδειχναν το κύμα αυτό να έρχεται στο Λεκανοπέδιο πιο νωρίς και πιο βαρύ. «Το καλύτερο lockdown είναι η καθολική εφαρμογή των μέτρων από όλους μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς, μάλιστα, για επερχόμενους περιορισμούς στις μετακινήσεις των ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, απάντησε πως εάν απαιτηθεί δεν αποκλείεται, όπως τίποτα άλλωστε. Ενα τέτοιο μέτρο θα έχει τη μορφή αιτιολογίας της μετακίνησης, με αποστολή SMS, όπως συνέβαινε κατά τη διάρκεια της καραντίνας για όλους τους πολίτες.

Καλπάζουν τα κρούσματα σε Αττική, τα μισά στην Αθήνα

Ο Δήμος Αθηναίων είναι αυτός που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο «φορτίο», έχοντας σχεδόν τα μισά από τα ενεργά κρούσματα σήμερα της Αττικής. Πιο αναλυτικά, και σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Χαρδαλιάς, από τα 2.100 κρούσματα του Λεκανοπεδίου, τα 966 εντοπίζονται στον Δήμο Αθηναίων και σε συγκεκριμένες γειτονιές. Η απόφαση να μεταφερθούν σε ειδικά ξενοδοχεία θετικοί στον ιό που μπορεί να οδηγήσουν σε αλυσίδες μετάδοσης στοχεύει στο να ανακοπούν μεταδόσεις ανάμεσα σε συγκεκριμένες εθνικότητες που διαβιούν στο κέντρο της Αθήνας και μένουν πολλοί μαζί σε διαμερίσματα.

Η Αττική βρίσκεται στο «πορτοκαλί» όπως επεσήμανε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρωινής σύσκεψης για τον κορονοϊό υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Στο χάρτη θετικότητας η Αττική ξεπερνά το 5%. Εχει μία σταδιακή άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, οπότε αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που βάζουν την Αττική στο πορτοκαλί», δήλωσε ο καθηγητής. Οσον αφορά στους νοσηλευομένους, επεσήμανε ότι ο αριθμός τους πανελλαδικά είναι πλέον στους 554, καλύπτοντας περίπου το 20 με 30% των κλινών, «ανάλογα με την περιοχή που βλέπει κανείς», και πρόσθεσε ότι «αυτός είναι ένας από τους δείκτες που καθοδηγούν τη λήψη περισσότερων μέτρων» σε ό,τι «αφορά τις περιοχές της Αττικής». Ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) για την Αττική κινείται λίγο πάνω από το 1, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη.

Οπως εξήγησε ο ίδιος κατά την απογευματινή ενημέρωση, υπάρχει διπλασιασμός των κρουσμάτων συνολικά για την Ελλάδα εντός δύο εβδομάδων. Οι διασωληνώσεις αποτελούν έναν σημαντικό δείκτη και έχουν διπλασιαστεί σε περισσότερο από δύο εβδομάδες. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι και χθες ανέρχονταν σε 71. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 339 νέα περιστατικά, εκ των οποίων τα 164 στην Περιφέρεια Αττικής.

Στο μεταξύ, δηκτική ήταν η απάντηση του Νίκου Χαρδαλιά, όταν ερωτήθηκε σχετικά με την επιλογή του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργου Κουμουτσάκου. «Ολοι χριστιανοί είμαστε, απλά κάποιοι έχουμε επιλέξει να μην κάνουμε επίδειξη της πίστης μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι πρώτα τα μέλη της κυβέρνησης πρέπει να εφαρμόζουν αυτά που ζητάνε από τους πολίτες.

EleftherosTypos.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.