Κορονοϊός: Παγκόσμιος συναγερμός για το άνοιγμα των σχολείων – Πώς θα γυρίσουν στα θρανία 1,5 δισ. μαθητές

Πολλά ερωτήματα και έντονη ανησυχία για την πιθανή διάδοση του κορωνοϊού προκαλεί σε παγκόσμιο επίπεδο η επικείμενη επιστροφή περίπου 1,5 δισεκατομμυρίου μαθητών στα σχολεία.

Η πλειοψηφία των μαθητών αυτών διέκοψε το σχολείο από τον Μάρτιο – όταν επιβλήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα σε τουλάχιστον 185 χώρες, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση της νόσου. Από τότε, σε λίγες χώρες, οι μαθητές όλων των βαθμίδων κάθισαν και πάλι στα θρανία για μικρό διάστημα μέχρι τις θερινές διακοπές.

Τώρα όμως που οι μαθητές στις περισσότερες χώρες ετοιμάζονται για την επιστροφή στα θρανία, η αγωνία για τη μετάδοση της πανδημίας κορυφώνεται. Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ προειδοποιεί για την «καταστροφή μιας ολόκληρης γενιάς νέων» εξαιτίας των δραματικών επιπτώσεων της πανδημίας στην εκπαίδευση, ιδίως στις αναπτυσσόμενες και φτωχές χώρες.

Οι ειδικοί επιστήμονες έχουν δηλώσει με κάθε ειλικρίνεια ότι δεν μπορούν να πουν με ακρίβεια σε ποιο βαθμό μεταδίδεται η νόσος Covid-19 μέσω των παιδιών και των εφήβων. Το βέβαιο είναι ότι μεταδίδεται -και, μάλιστα, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα μικρά παιδιά έχουν μεγαλύτερο ιικό φορτίο.

Αυτές τις μέρες, ενώ ετοιμάζονται οι μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία -σε λίγες χώρες έχουν ήδη επιστρέψει-, οι αρμόδιες αρχές προετοιμάζονται για το άνοιγμα των σχολείων με ασφάλεια: αυστηρή εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, μείωση του αριθμού των παιδιών ανά σχολική αίθουσα και χρήση μάσκας από τα μεγαλύτερα παιδιά και από τους καθηγητές.

Στη Γερμανία, όπου συνήθως τα σχολεία ανοίγουν στα μέσα Αυγούστου αλλά φέτος άνοιξαν λίγο νωρίτερα σε αρκετά κρατίδια, το ποσοστό των κρουσμάτων στα παιδιά αυξήθηκε από το 10% στο 20%, όπως αναφέρθηκε. Δύο σχολεία, μάλιστα, αναγκάστηκαν να κλείσουν καθώς κατέγραψαν νέες μολύνσεις.

Σε μείζον πολιτικό ζήτημα έχει μετατραπεί η συζήτηση για το άνοιγμα των σχολείων στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Ειδικοί στη Βρετανία προειδοποιούν ότι πρέπει να καθιερωθεί αποτελεσματικότερος τρόπος διεξαγωγής συνεχών και καθημερινών τεστ και ιχνηλάτηση επαφών των μαθητών, δασκάλων και καθηγητών μόλις ανοίξουν τα σχολεία στη χώρα τον Σεπτέμβριο. Ερευνητές του University College στο Λονδίνο κατέληξαν στο συμπέρασμα μετά από σχετική έρευνα ότι ένα δεύτερο κύμα μπορεί να προληφθεί αν εντοπιστούν οι ασυμπτωματικοί με πολλά τεστ και λειτουργήσει ο μηχανισμός τεστ-ιχνηλάτηση και καραντίνα.

Τα σχολεία στη Βρετανία έκλεισαν τον Μάρτιο κατά τη διάρκεια του εθνικού lockdown. Εξαιρέθηκαν τα παιδιά των εργαζομένων της πρώτης γραμμής (γιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι στον εφοδιασμό) που έπρεπε να λείπουν από το σπίτι. Τα σχολεία επαναλειτούργησαν για μικρό αριθμό μαθητών του Δημοτικού τον Ιούνιο. Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι όλοι οι μαθητές θα επιστρέψουν στο σχολείο στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Την ίδια θέση έχει υιοθετήσει και ο Λευκός Οίκος στις ΗΠΑ για το άνοιγμα των σχολείων. Η επιμονή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προσκρούει στη θέση του διάσημου λοιμωξιολόγου δρα Φάουτσι, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της καθυστέρησης της επαναλειτουργίας των σχολείων, γιατί η επιδημιολογική κατάσταση είναι επικίνδυνη σε αυτή τη φάση. Σε αρκετές Πολιτείες άρχισαν σταδιακά να ανοίγουν τα σχολεία, ειδικά σε περιοχές όπου η διάδοση του ιού είναι περιορισμένη.

Στην Ιταλία, οι Αρχές εξέδωσαν συγκεκριμένη λίστα με μέτρα προφύλαξης (αποστάσεις, μικρός αριθμός παιδιών κ.λπ.) για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που θα πρέπει να επιστρέψουν σε νηπιαγωγεία και σταθμούς, ενώ μελετούν τα μέτρα για τα παιδιά των Δημοτικού και τα μεγαλύτερα.

Στη Σουηδία, όπου τα σχολεία της χώρας παρέμειναν ανοιχτά συνεχώς, μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 1.100 ατόμων έδειξε ότι η διάδοση μεταξύ των μαθητών και των μαθητριών της Σουηδίας ανέρχεται στο 4,7%.

Στη Δανία, την πρώτη χώρα της Ευρώπης στην οποία άρχισαν να λειτουργούν τα σχολεία στα μέσα του περασμένου Απριλίου, στην Αυστρία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, η επιστροφή των παιδιών στα θρανία δεν συνοδεύτηκε από εστίες νέων μολύνσεων. Σε αυτές τις χώρες όμως μειώθηκε ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη, ενώ πολλά μαθήματα -λόγω του καλού καιρού- έγιναν σε ανοιχτούς χώρους.

Στο Ισραήλ τα σχολεία άρχισαν να λειτουργούν εκ νέου στις αρχές του Μαΐου χωρίς συγκεκριμένα μέτρα. Τώρα, μετά την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα, έγινε υποχρεωτική η χρήση μάσκας από όλα τα παιδιά άνω των επτά ετών. Δύο εβδομάδες μετά, εντοπίστηκαν νέες εστίες διάδοσης του ιού σε πολλά σχολεία και άρχισαν να κλείνουν πάλι. Τώρα, υπάρχουν πολλές ανησυχίες για το άνοιγμα των σχολείων.

Δραματική έκκληση απηύθυνε σε όλες τις κυβερνήσεις ο ΟΗΕ να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία με ασφάλεια, χαρακτηρίζοντας το κλείσιμο των σχολείων λόγω της πανδημίας, ίσο με «καταστροφή μιας ολόκληρης γενιάς».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι οι αποφάσεις των κυβερνήσεων για την εκπαίδευση θα έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για εκατοντάδες εκατομμύρια νέους ανθρώπους και θα επηρεάσουν τις πιο φτωχές χώρες για πολλές δεκαετίες. Ο Γκουτέρες ανακοίνωσε την καμπάνια «Σώστε το μέλλον μας» και κάλεσε τις κυβερνήσεις να θέσουν εν μέσω της πανδημίας σε προτεραιότητα και τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης.

Οι μεγάλες περικοπές στην Παιδεία, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη φτώχεια λόγω Covid-19, θα μπορούσαν να αναγκάσουν τουλάχιστον 9,7 εκατομμύρια παιδιά σε 40 χώρες να εγκαταλείψουν για πάντα το σχολείο, προειδοποιούν οργανώσεις.

EleftherosTypos.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.