Κορονοϊός: Παγώνη και Λινού μιλούν για την Αθηναϊκή μετάλλαξη – Τι είναι και ποια είναι τα συμπτώματα

Η Ματίνα Παγώνη εξήγησε τι ακριβώς είναι η αθηναϊκή μετάλλαξη, πού παρατηρήθηκε, αν πρέπει ν’ ανησυχούμε κι αν είναι μεταδοτική. «Είναι μια μίξη αφρικάνικης και βραζιλιάνικης μετάλλαξης», τόνισε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

«Η αθηναϊκή μετάλλαξη είναι μία μετάλλαξη όπως όλες οι άλλες», είπε η Ματίνα Παγώνη στο OPEN κι εξήγησε: «Απλά, όποια μετάλλαξη βγαίνει είναι λογικό να προκαλεί ανησυχία».

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) μίλησε για την αθηναϊκή μετάλλαξη για την οποία ακούμε και διαβάζουμε τις τελευταίες ώρες και τουλάχιστον για την ώρα δεν προκαλεί τόση ανησυχία. «Υπάρχει μια σύγχυση. Δεν είναι το 10% των μεταλλάξεων η αθηναϊκή. Η αθηναϊκή ήταν το 10% από μια συγκεκριμένη ομάδα. Του κέντρου της Αθήνας», τόνισε και συνέχισε: «Αυτή η μετάλλαξη η επιστημονική κοινότητα ασχολείται εργαστηριακά. Οι μεταλλάξεις καλύπτονται από τα εμβόλια. Απ’ ό,τι φαίνεται είναι το ίδιο ή λίγο περισσότερο μεταδοτική από τη βραζιλιάνικη. Είναι μια μίξη αφρικάνικης και βραζιλιάνικης. Θα έχουμε τα δεδομένα σε λίγες μέρες».

Τέλος, σε ό,τι αφορά στα συμπτώματα, υπογράμμισε πως είναι τα ίδια σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις. «Δεν αλλάζει κάτι κι αυτό είναι δεδομένο. Αυτό που μας απασχολεί είναι η μεταδοτικότητα. Αυτό πρέπει να δούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, η Ματίνα Παγώνη τόνισε πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί τουλάχιστον μέχρι το τέλος Αυγούστου που σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα φτάσουμε στο 80% των εμβολιασμών.

«Τα αποτελέσματα που βλέπουμε είναι του Πάσχα. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε προς τα πίσω. Το σύστημα Υγείας δεν μπορεί ν’ αντέξει ένα τέταρτο lock down. Πρέπει να προσχωρήσουμε τους εμβολιασμούς για να φτάσουμε στο 50% και τέλος Αυγούστου να φτάσουμε το 80%», είπε και συνέχισε: «Είναι καλοκαίρι αλλά πρέπει να προσέξουμε και να τηρούμε τα μέτρα. Μάσκα κι αποστάσεις. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι χρειαζόμαστε μεγάλο διάστημα για να φτάσουμε το 80%. Διαφορετικά θα φτάσουν πόλεις και νησιά στο βαθύ κόκκινο».

Αθηνά Λινού: Τι λέει για την αθηναϊκή μετάλλαξη και τα εμβόλια

«Τα κομμάτια που συνιστούν το στέλεχος της αθηναϊκής μετάλλαξης φαίνονται ν’ αντιμετωπίζονται», τόνισε μεταξύ άλλων η Αθηνά Λινού για την αθηναϊκή μετάλλαξη.

Δεν υπάρχει μελέτη που να δείχνει ότι τα εμβόλια καλύπτουν την αθηναϊκή μετάλλαξη, ωστόσο η Αθηνά Λινού εμφανίζεται καθησυχαστική, καθώς σύμφωνα με την ίδια τα κομμάτια της μετάλλαξης που συνιστούν αυτό το στέλεχος, αντιμετωπίζονται.

Όπως είπε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» «ξέρουμε πολύ λίγα για αυτή τη μετάλλαξη, καθώς δεν δίνουμε στοιχεία σε παγκόσμια πλατφόρμα που τις μελετά».

Για το αν τα εμβόλια καλύπτουν αυτή τη μετάλλαξη, τόνισε: «Υπάρχει αυτή η αθηναϊκή μετάλλαξη σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε από τα ελληνικά Μέσα. Αλλά δεν ξέρουμε αν υπάρχει μελέτη που να δείχνει ότι καλύπτεται από τα εμβόλια. Από ότι φαίνεται όμως, τα κομμάτια της μετάλλαξης, που συνιστούν αυτό το στέλεχος, αντιμετωπίζονται».

Σχετικά με τα αντισώματα και τα τεστ που ορισμένοι εκ των εμβολιασμένων επιλέγουν να κάνουν, απάντησε ότι «υπάρχει δυσκολία στην αξιοπιστία των τεστ αντισωμάτων και επίσης η ανοσία δεν εξαρτάται μόνο από τα αντισώματα, αλλά και από τα ειδικά λεμφοκύτταρα. Προστατεύονται οι εμβολιασμένοι κι άρα δεν ανησυχούμε».

Σε ερώτηση για το τι πρέπει να κάνει κάποιος εάν νοσήσει λίγο μετά την πρώτη δόση του εμβολιασμού, σημείωσε ότι «είναι σύνηθες κάτι τέτοιο, καθώς ούτε η πρώτη δόση μας καλύπτει πλήρως, ούτε και η δεύτερη για τις πρώτες δέκα μέρες».

Τέλος, για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων στη χώρα μας, εκτίμησε ότι «προσθέτει κάποιον κίνδυνο, αλλά με εμβολιασμούς και τήρηση αποστάσεων και μέτρων, θα πάνε όλα καλά».

Ζήτησε δε να ξεκινήσει νέα εκστρατεία για τον εμβολιασμό και την τήρηση των μέτρων. «Πρέπει να καλλιεργήσουμε την κουλτούρα των εμβολιασμών» κατέληξε.

madata.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.