Κορονοϊός: Ποιοι δεν θα συμμετάσχουν στην πρώτη φάση εμβολιασμού

Στο νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας θα δοθούν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού, όταν αυτό θα είναι διαθέσιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση άρα και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε νωρίτερα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Στην πρώτη φάση του εμβολιασμού ωστόσο δεν θα συμμετάσχουν οι έγκυες, τα παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών, καθώς και τα άτομα που έχουν ήδη νοσήσει από την Covid-19. Η κ. Παπαευαγγέλου είπε πως κατά τον εμβολιασμό προτεραιότητα θα έχουν οι ευπαθείς ομάδες.

Ανάλογη ήταν και η θέση του αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Δημήτριου Παρασκευή, μιλώντας στην ΕΡΤ:

«Προτεραιότητα έχουν οι ευπαθείς ομάδες βάσει ηλικίας και υποκείμενων νοσημάτων, όπως αναφέρεται στη λίστα του ΕΟΔΥ».

Δείτε ακόμα:  Έκαναν ένα σπίτι ρημαδιό μέσα σε 98 δευτερόλεπτα! Βίντεο ντοκουμέντο

Κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε στις ανησυχίες που εγείρονται σχετικά με το εμβόλιο. «Εύλογα τίθεται το ερώτημα αναφορικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο πιο ισχυρός παράγοντας κινδύνου είναι η ηλικία» είπε.

Μιλώντας για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer και BioNTech, η καθηγήτρια τόνισε ότι σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές ήταν άνω των 55 ετών, ενώ 4.500 άνθρωποι ήταν ηλικίας άνω των 65 ετών και 1.000 άτομα άνω των 75 ετών. Την ίδια ώρα, οι μισοί ασθενείς είχαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα, όπως καρδιοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, κακοήθεια κτλ.

Δείτε ακόμα:  Προσφυγή στο ΣτΕ κατά των υποχρεωτικών self tests στα σχολεία

«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 95% και αυτό ήταν εξίσου προστατευτικό τόσο σε νεαρά άτομα, όσο και σε ανθρώπους άνω των 65 ετών», σημείωσε.

Ποιες οι συχνότερες παρενέργειες του εμβολίου

Σε ό, τι αφορά στις παρενέργειες, η κα. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως αναφέρεται συχνά πόνος στο χέρι, στο σημείο όπου γίνεται το εμβόλιο. Πιο συχνή παρενέργεια είναι η κόπωση, η κεφαλαλγία και σπανιότερα πυρετός. Όπως είπε, χρονίως πάσχοντες δεν εμφάνισαν περισσότερες παρενέργειες από άλλους συμμετέχοντες.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Πιο ευάλωτοι οι εργαζόμενοι σε νυχτερινές βάρδιες - Τι δείχνει έρευνα

Επιπλέον, σημείωσε πως οι έγκυες δεν εμβολιάζονταν κατά την περίοδο των δοκιμών. Ωστόσο 12 γυναίκες που δεν γνώριζαν πως ήταν έγκυες εμβολιάστηκαν, χωρίς να προκύψει κάποιο πρόβλημα στην κύηση.

«Για τα παιδιά κάτω των 16 ετών δεν έχουμε ακόμη πολλά στοιχεία, αναφορικά με το εμβόλιο», συνέχισε, τονίζοντας πως στο μέλλον θα εμβολιαστούν και τα παιδιά.

Επαναλαμβάνοντας ότι ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός, η κυρία Παπαευαγγέλου προέτρεψε όλους του πολίτες να το κάνουν το εμβόλιο.

cnn.gr