Κορονοϊός: Ποιες γυναίκες πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα – Επείγουσα ανακοίνωση του CDC

Επείγουσα ανακοίνωση προς τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας εξέδωσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Συγκεκριμένα τα CDC κάνουν έκκληση προς όλες τις γυναίκες που είναι έγκυες ή γέννησαν προσφάτως να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού, καθώς και σε όσες θηλάζουν τα μωρά τους ή προγραμματίζουν μια εγκυμοσύνη.

Όπως τονίζουν η λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός αποτελεί για τις εγκύους σημαντικό κίνδυνο, καθώς καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τις γυναίκες ευάλωτες στην COVID-19. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, λιγότερες από μία στις τρεις εγκύους κάνουν το εμβόλιο στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα χιλιάδες εξ αυτών να έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία και περισσότερες από 160 να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Δείτε ακόμα:  Συγκλονίζει ο γιος του Καραϊβάζ: «Τον πατέρα μου τον σκότωσε το σύστημα που πολεμούσε»

«Τα CDC συνιστούν ισχυρά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 πριν ή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα οφέλη του υπερτερούν των γνωστών ή δυνητικών κινδύνων», αναφέρουν. Μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου 2021 είχαν επιβεβαιωθεί στις ΗΠΑ 125.000 κρούσματα COVID σε εγκύους. Περισσότερες από 22.000 χρειάσθηκαν νοσηλεία, ενώ οι 161 από τις ασθενείς, έχασαν τη ζωή τους.

Σχεδόν το 97% των περιπτώσεων, δεν είχαν εμβολιαστεί κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός. Οι περισσότεροι θάνατοι μεταξύ τους καταγράφηκαν τον Αύγουστο 2021, με τον αριθμό να ανέρχεται στους 22. Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο είχε επικρατήσει (και) στις ΗΠΑ το στέλεχος Δέλτα.

Δείτε ακόμα:  Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτή είναι η πρώτη χώρα που κλείνει τα σύνορα της για όλους τους αλλοδαπούς

Επιπλέον, η Covid-19 στην εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό ή ακόμα τα βρέφη να γεννηθούν άρρωστα και να χρειασθούν άμεση νοσηλεία σε ΜΕΘ Νεογνών. «Έχουν επίσης αναφερθεί και άλλες αρνητικές εκβάσεις, όπως θνησιγένεια», τονίζουν τα CDC. Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Οργανισμού, Dr. Rochelle Walensky, τα εμβόλια για την λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός είναι ασφαλή στην εγκυμοσύνη, ενώ μέρος των αντισωμάτων που παράγει ο οργανισμός τους περνούν και στα νεογέννητα, προστατεύοντάς τα από τη νόσο.