Κορονοϊός: Πώς θα γίνεται στην πράξη ο έλεγχος των τεστ στο λιανεμπόριο – Τι φοβούνται οι έμποροι ότι θα συμβεί

Οι ανακοινώσεις των νέων μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας το απόγευμα της Τρίτης από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, έχουν προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων σε πολίτες και επιχειρηματίες για τις εξαιρέσεις που υπάρχουν σε συγκεκριμένα σημεία. Σημειώνεται ότι από την υποχρεωτικότητα να δέχονται ανεμβολίαστους πολίτες μόνο με rapid/ μοριακά test εξαιρέθηκαν super market, φαρμακεία και….εκκλησίες. Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις έρχονται αυτή τη στιγμή από τους λιανεμπόρους.

«Τα νέα μέτρα θα προκαλέσουν μεγάλη δυσκολία και δυσλειτουργίες στην αγορά» λέει στο Newsbeast ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης και συνεχίζει: «Περιμένουμε σήμερα, αύριο το πολύ, την εξειδίκευση των μέτρων, πως θα γίνεται δηλαδή ο έλεγχος στην πράξη».

Όπως τονίζει ο κος Καφούνης οι έμποροι είναι φοβερά ενοχλημένοι που από τα νέα μέτρα εξαιρούνται τα super market μιας και αυτή η απόφαση δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. «Τα μέτρα θα έπρεπε να αφορούν καθολικά την αγορά« υπογραμμίζει ο ίδιος και προσθέτει: «Και όταν μάλιστα τα super market έχουν τις υποδομές και τους εργαζόμενους για να εφαρμόσουν ικανοποιητικά τους ελέγχους. Αν λέμε ότι θέλουμε να ελέγξουμε την πανδημία θα έπρεπε να συμπεριλάβουμε τους πάντες».

Σε πιο συναινετικό τόνο ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς λέει το εξής: «Η συζήτηση που κάνουμε για τα νέα μέτρα είναι πολυτέλεια. Το χειρότερο που έχουμε ζήσει είναι τα lockdown, η ανθρώπινη ζωή δεν κοστολογείται και πρέπει να προστατευτεί με οποιοδήποτε κόστος. Τώρα τουλάχιστον έχουμε επιλογή, με το κλείσιμο δεν θα είχαμε. Οφείλουμε να σεβαστούμε τα μέτρα. Προσπαθούμε να πείσουμε τον διπλανό μας να εμβολιαστεί ή να κάνει την τρίτη δόση».

Κατάστημα με χριστουγεννιάτικα είδη και στολίδια

Ο ίδιος όμως τονίζει επίσης με τη σειρά του πως το να ισχύει άλλο καθεστώς στα super market και άλλο στα εμπορικά καταστήματα είναι μια κακή, μια λάθος απόφαση. «Τα μέτρα θα έπρεπε να ισχύσουν χωρίς εξαιρέσεις εφόσον είναι έκτακτα και αναγκαία. Δεν βοηθάει και στην εκστρατεία πειθούς για εμβολιασμό. Ενδεχομένως μάλιστα να ασκούσαν μεγαλύτερη πίεση αν εφαρμόζονταν σε ένα τόσο απαραίτητο κομμάτι όπως η αγορά στα είδη πρώτης ανάγκης».

Σε κάθε περίπτωση, κατά τον ίδιο, τα εμπορικά καταστήματα για άλλη μια φορά θα αποδείξουν ότι μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Όπως λέει ο κος Κορκίδης: «Όλα αυτά που έρχονται τώρα, με ένα τρόπο τα έχουμε ήδη κάνει οι έμποροι. Και έλεγχο ταυτοπροσωπίας έχουμε κάνει και διαχείριση κοινού μέσα στο κατα΄στημα και παράδοση έξω από την πόρτα».

Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι και τι προβλήματα αναμένεται να προκαλέσουν

Περιμένοντας την εξειδίκευση των μέτρων που θα ισχύσουν από το ερχόμενο Σάββατο 6 Νοεμβρίου, ο κος Καφούνης περιγράφει το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν με το «καλημέρα σας» οι λιανέμποροι: «Ένα κατάστημα με έναν εργαζόμενο δεν μπορεί εξ’ αντικειμένου να ελέγξει, να εξυπηρετήσει, να κόψει απόδειξη και ταυτόχρονα να εξυπηρετήσει και έναν δεύτερο πελάτη. Με δύο λόγια: το μέτρο είναι ανεφάρμοστο. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι και πολύ προβληματισμένοι. Ελπίζουμε να έρθουμε σε διάλογο με το υπουργείο Ανάπτυξης για να μπορέσουμε να προσαρμόσουμε τα μέτρα στην πραγματικότητα».

Όπως εξηγεί με τη σειρά του και ο κος Κορκίδης, οι έλεγχοι θα γίνονται είτε με τα ειδικά μηχανάκια, όπως τα έχουμε ήδη «γνωρίσει» στο χώρο της εστίασης και της διασκέδασης, τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο δεν έχουν κανένα σημαντικό κόστος, είτε με application στο κινητό. «Η διαχείριση της ροής του κόσμου όμως θα είναι ένα ζήτημα. Κάθε μαγαζί θα πρέπει να έχει έναν άνθρωπο μόνο για αυτή τη δουλειά στην είσοδο. Το μέτρο του ελέγχου θα προκαλέσει ουρές και πρόβλημα ειδικά στις μεγάλες εμπορικές αγορές και στα πολυκαταστήματα.

»Κι όλα αυτά ενώ έχουμε μπροστά μας τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, την Black Friday που στην ουσία είναι Black Week και τις γιορτές. Αυτό που μάλλον θα συμβεί είναι ότι οι ανεμβολίαστοι δεν θα πηγαίνουν με rapid test στα καταστήματα. Θα προτιμήσουν τα e-shop. Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει χτίσει άλλωστε ήδη την πορεία του και τώρα θα την χτίσει ακόμα περισσότερο».

Στην ερώτηση τώρα του πως σχολιάζει την απόφαση τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους να μην ισχύουν στις εκκλησίες ο κος Κορκίδης επιλέγει και πάι το δρόμο της συναίνεσης. Όπως λέει: «Η διαχωριστική γραμμή είναι πολύ λεπτή στο να δημιουργήσεις κοινωνικούς αυτοματισμούς. Χρειάζεται προσοχή».

Πώς κινείται η αγορά μέχρι στιγμής και τι προσδοκούν οι έμποροι

Όσο για την τωρινή εικόνα της αγοράς ο κος Κορκίδης λέει στο Newsbeast πως οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, που τρέχουν αυτή τη στιγμή, δεν είναι και πολύ αποδεκτές από τους εμπόρους. Όπως εξηγεί: «η κίνηση είναι μέτρια. Όλοι την εβδομάδα της Black Friday περιμένουν».

Ο kow Καφούνης με τη σειρά του φοβάται τις εξελίξεις που θα έρθουν μετά τη λήψη των νέων μέτρων. «Είχαμε αρχίσει να αισιοδοξούμε. Ο Οκτώβριος μάλλον θα δείξει αρνητικά στοιχεία (δεν τα έχουμε πάρει ακόμα) αλλά πιστεύαμε ότι η αγορά θα ζωντάνευε μέχρι να φτάσουμε στις αγορές. Τώρα έχουμε πάλι πισωγύρισμα. Φοβόμαστε ότι επανέλθουν οι συνθήκες που επικρατούσαν στα lockdown- ψώνια από υπεραγορές, λαϊκές αγορές και e/shop θα πάρουν πάλι προβάδισμα» καταλήγει ο ίδιος.

Της Δήμητρας Τριανταφύλλου

 

newbeast.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.