Κορονοϊός: Πως θα γίνουν οι εμβολιασμοί τον Ιανουάριο

Δευτέρα σήμερα (4/1) και έτσι υπάρχει στο μενού η ζωντανή ενημέρωση για τον κορονοϊό από το Υπουργείο Υγείας με την ενημέρωση αυτή τη φορά να γίνεται για τα προγράμματα εμβολιασμού από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ξεκινώντας την ενημέρωση η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι αριθμοί των θανάτων και των διασωληνωμένων θα μειώνονται καθημερινά και θα αυξάνονται τα νούμερα των εμβολιασμένων. «Το εμβόλιο είναι η είδηση του 2020. Οι λόγοι που εξήγησαν στην ταχεία δημιουργία του, είναι η συνεργασία των επιστημονικών κέντρων, η χρηματοδότηση για την παρασκευή των εμβολίων, αλλά και ο μεγάλος αριθμός των εθελοντών!»

Έγινε γνωστό ότι είναι πάνω από 500.000 οι εθελοντές που έχουν συμβάλλει σημαντικά. Έως τώρα, σε περισσότερες από 30 χώρες έχουν διανεμηθεί περισσότερες από 12,5 εκατ. δόσεις εμβολίου. Ένα μεγάλο μέρος έχει πάει στην Αμερική (περίπου 4,5 εκατ. δόσεις) και ακολουθούν η Κίνα, η Αγγλία, ενώ έπονται και άλλες χώρες. «Στη χώρας μας ο εμβολιασμός εξελίσσεται κανονικά και προγραμματισμένα. Πιστεύουμε ότι με τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα η χώρα μας θα ανταποκριθεί στις συνθήκες του εμβολιασμού», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου. «Μέσα στον Ιανουάριο αναμένονται και άλλα εμβόλια. Έχουμε την Pfizer, αναμένουμε την Moderna και έπεται και η AstraZeneca».

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε ειδικά στο εμβόλιο της AstraZeneca, τονίζοντας ότι είναι διαφορετικό από τα άλλα δύο. «Το εμβόλιο αυτό θα δοθεί σε δύο δόσεις, μέσα σε τέσσερις εβδομάδες. Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο η δεύτερη δόση να δοθεί και μετά από 12 εβδομάδες! Οι τροποποιήσεις αυτές προδίδουν μια προσπάθεια εκμετάλλευσης των προτερημάτων της κάθε μελέτης. Μήπως δηλαδή, ο χρόνος που δίνεται μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης, να είναι αυτός που θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα».

Δείτε ακόμα:  Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό – Ποια είναι τα πρώτα προνόμια για τους εμβολιασμένους

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα του εμβολίου. «Είναι σταθερό στις συνθήκες φύλαξης. Είναι φτηνό και μπορεί να παραχθεί σε τεράστιες ποσότητες. Άρα αυτό το εμβόλιο (της AstraZeneca) είναι κάτι που εξελίσσεται, που επικαιροποιείται. Πάντα το σωστό είναι να ακολουθείται το κλασσικό που προτείνεται από την εταιρία παραγωγής».

Βέβαια η κυρία Θεοδωρίδου παραδέχτηκε ότι ένα εμβόλιο από μόνο του δεν μπορεί να καλύψει τα 7,8 δισ. του παγκόσμιου πληθυσμού. «Άρα χρειάζεται μια συνεργασία, ανάμεσα στις πλούσιες χώρες και στις χώρες με μικρότερη ευμάρεια. Άρα η παγκόσμια συνεργασία, όπως συμβολικά μεταξύ μας οι άνθρωποι και μεταξύ τους όλοι οι επιστήμονες, είναι αυτό που μας δίδαξε η πανδημία».

Δείτε ακόμα:  Αστυνομικός είχε… ξετινάξει τα βενζινάδικα της Αττικής μέσα σε ένα δίμηνο!

Παίρνοντας το λόγο ο Γενικός Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι έχουν ήδη διανεμηθεί στα εμβολιαστικά κέντρα πάνω από 24.000 δόσεις. «Όλη η διαδικασία είναι ψηφιακή. Αυτό απαιτεί και εκπαίδευση και σταδιακή ενσωμάτωση. Ενδεικτικό του δύσκολου εγχειρήματος είναι ότι στη Γαλλία έχουν πραγματοποιηθεί 700 εμβολιασμοί, ενώ στην Ισπανία 25.000!» Με βάση του πληθυσμού μας, με τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει, έχει επιτευχθεί εμβολιαστική κάλυψη που κατατάσσει τη χώρα εντός του μέσου όρου της Ευρώπης…

Θεμιστοκλέους: Πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί τον Ιανουάριο

«Για τα νοσοκομεία τα προετοιμάσαμε να ξεκινήσουν στις 4 Ιανουαρίου. Την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου, υπήρξε ενημέρωση. Σήμερα έγιναν εμβολιασμοί σε 56 νοσοκομεία. Έγιναν 5.665 εμβολιασμοί. Ο ρυθμός αυτός θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Στις 8 Ιανουαρίου θα προστεθούν άλλα 55 νοσοκομεία. Έως τις 12 Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός. Έως τις 20 Ιανουαρίου θα εμβολιαστούν και οι υγειονομικοί του ιδιωτικού τομέα».

Για τους οίκους ευγηρίας, έγινε γνωστό ότι ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία και έως τις 20 Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί και αυτή τη διαδικασία. «Έως τις 20 Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί πάνω από 100.000 άτομα», τόνισε ο κ. Θεμιμστοκλέους. Το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται οι ηλικιωμένοι, άνω των 85 ετών, που έως το τέλος του μήνα θα είναι επίσης 100.000 άτομα. Άρα, έως το τέλος του μήνα θα έχουν εμβολιαστεί πάνω από 200.000 πολίτες!».

Δείτε ακόμα:  Απειλή φτώχειας για το 28,9% των Ελλήνων!

Απαντώντας σε ερωτήσεις η κ. Θεοδωρίδου μίλησε για τους ταξιδιώτες από το Ντουμπάι (από λάθος, γιατί η ερώτηση αναφερόταν στους ταξιδιώτες από την Βρετανία), λέγοντας ότι θα ακολουθηθεί η ίδια η διαδικασία, όπως για όλους τους ταξιδιώτες.

Για τον υποδιευθυντή στο Θριάσειο που βρίσκεται στην εντατική, η κ. Θεοδωρίδου, τόνισε ότι ο εργαστηριακός έλεγχος που έχει γίνει αποκλείει τη λοίμωξη από Covid. «Έχουν γίνει πάνω από 4 έλεγχοι που ήταν αρνητικοί. Όμως από το ιστορικό και από την εξέλιξη, φαίνεται ότι ο ασθενής αυτός είχε υποκείμενο πρόβλημα, που του δημιούργησε αυτή την κατάσταση. Έχει ενημερωθεί ο ΕΟΦ».

Η κ. Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι καλό είναι όλοι να εμβολιάζονται στη δεύτερη δόση, από το ίδιο εμβόλιο που πήραν την πρώτη δόση. Για τη μετάλλαξη του ιού, τόνισε ότι «η νεότερη τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα ταχύτατης δημιουργίας εμβολίου και αυτή τη μείζονα μεταβολή»!

lawandorder.gr