Κορονοϊός: Πόσο κοντά είναι το τέλος της πανδημίας

Σε κάθε περίπτωση, το τέλος της πανδημίας είναι… αδύνατο να προβλεφθεί, επειδή οι ιοί δεν εξελίσσονται πάντα προβλέψιμα.

Δύο χρόνια τώρα οι πολίτες όλου του κόσμου περιμένουν πότε θα τελειώσει ο κορονοϊός, η πανδημία που ταλαιπωρεί όλες τις χώρες και την Ελλάδα με μέτρα και απαγορεύσεις, ενώ έχει προκαλέσει μεγάλη οικονομική ζημιά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Βερολίνου Charité, Κρίστιαν Ντρόστεν, θεωρεί πολύ πιθανό «να μπούμε στην ενδημική φάση κατά τη διάρκεια του 2022 και να μπορέσουμε να κηρύξουμε το τέλος της πανδημίας».

Σε συνέντευξή του στην «Tagesspiegel am Sonntag», ο Ντρόστεν τονίζει ότι «η παραλλαγή Όμικρον με τις πιο ήπιες συνέπείες της είναι μια ευκαιρία, είναι σαν ενα κινούμενο τρένο. Κάποια στιγμή πρέπει να πηδήξεις σε αυτό το τρένο, αλλιώς δεν θα φτάσεις πουθενά. Διότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική, αργά ή γρήγορα όλοι θα μολυνθούν ή θα πρέπει να μολυνθούν από το Sars-Cov-2».

«Ο πληθυσμός δημιουργεί ανοσία και τη διατηρεί». Ήδη «ένα μεγάλο ποσοστό αυτής της διαδικασίας επιτυγχάνεται μέσω των εμβολιασμών» σημειώνει ο Κρίστιαν Ντρόστεν. Ωστόσο, προσθέτει, είναι σημαντικό να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα.

Ο Ντρόστεν έχει επίσης ελπίδες ότι ο εμβολιασμός θα μπορούσε να γίνει με ένα σπρέι με το οποίο «αποδυναμωμένοι ιοί ή μια σύγχρονη παραλλαγή τους» θα ψεκάζονται στη μύτη και θα δημιουργούν ανοσία του βλεννογόνου. «Αυτό θα ήταν πολύ καλύτερη προστασία κατά της μετάδοσης, το επόμενο ορόσημο» τονίζει.

Ερωτηθείς αν θα επιστρέψουμε σε μια φυσιολογική ζωή, όπως πριν από την πανδημία, ο Ντρόστεν απάντησε: «Ναι. Είμαι απόλυτα σίγουρος γι’ αυτό».

Οι νέες μεταλλάξεις

Σε κάθε περίπτωση, το τέλος της πανδημίας είναι… αδύνατο να προβλεφθεί, επειδή οι ιοί δεν εξελίσσονται πάντα προβλέψιμα. Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, στο άρθρο του στο ABC News ο Δρ. Τζες Ντόουσον, προσθέτοντας ότι έχουν εντοπιστεί χιλιάδες παραλλαγές της COVID, καθεμία με μοναδικές μεταλλάξεις.

Όμως, οι περισσότερες νέες παραλλαγές εμφανίζονται και στη συνέχεια εξαφανίζονται γρήγορα, ανίκανες να ανταγωνιστούν την κυρίαρχη παραλλαγή.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι σημαντικό να αξιολογηθεί η σφοδρότητα της Όμικρον στο πλαίσιο της υπάρχουσας ανοσίας μέσω εμβολίων και προηγούμενων λοιμώξεων.

«Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί μέσω της Δέλτα ή της Όμικρον εάν οι παραλλαγές εξελίσσονται σε περισσότερο ή λιγότερο μολυσματικές. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι παραλλαγές εμφανίστηκαν σε μια εποχή που είχαμε μεγάλη ανοσία στον κοροναϊό SARS-CoV-2 σε ορισμένες χώρες» δήλωσε ο καθηγητής μικροβιολογίας Άντριου Πέκοζ.

Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πρόσφατα μολυνθεί θα εμφανίσουν πιο ήπια συμπτώματα εάν νοσήσουν ή επαναμολυνθούν, σύμφωνα με μελέτες. «Αυτό δεν οφείλεται στο ότι η παραλλαγή είναι λιγότερο μολυσματική, αλλά επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα είχε προετοιμαστεί από προηγούμενο εμβολιασμό και μόλυνση» πρόσθεσε ο καθηγητής.

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Όμικρον δεν πρέπει να θεωρείται ως λιγότερο θανατηφόρα μορφή της COVID. Ακόμα κι αν είναι έχει μικρότερη θνησιμότητα, η παραλλαγή Όμικρον είναι σημαντικά πιο μεταδοτική, οδηγώντας σε περισσότερους θανάτους συνολικά, τονίζεται στο δημοσίευμα.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ προβλέπουν ότι 22.000 περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να χάσουν τη ζωή τους από επιπλοκές της COVID-19 τις επόμενες δύο εβδομάδες. Τα άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο, με αξιωματούχους να εκτιμούν ότι έχουν 17 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν και 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από COVID-19 σε σύγκριση με άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.