Κορονοϊός – ΠΟΥ: Προειδοποιεί για τεράστια έλλειψη στις σύριγγες εμβολιασμού το 2022

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένει ελλείψεις 1-2 δισ. συριγγών που θα δυσχεράνει το εμβολιαστικό πρόγραμμα το 2022 – Ζητά να υπάρξουν έγκαιρα παραγγελίες

Για προβλήματα στην επάρκεια από σύριγγες που χρησιμοποιούνται για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού προειδοποιεί ο ΠΟΥ, που εκτιμά ότι θα υπάρξει έλλειψη από ένα έως δύο δισεκατομμύρια σύριγγες το 2022.

Η έλλειψη θα μπορούσε να επηρεάσει τόσο τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού, όσο και τα υπόλοιπα εμβολιαστικά προγράμματα καθώς και να δημιουργήσει προβλήματα ασφάλειας από τις βελόνες.

Δείτε ακόμα:  Σοκ στην Αγία Παρασκευή - Είδαν πύθωνα να κάνει βόλτες στο σαλόνι τους! (φωτό)

Η αρμόδια αξιωματούχος του ΠΟΥ Λίζα Χέντμαν κάλεσε τις εθνικές υγειονομικές αρχές να προγραμματίσουν τις ανάγκες τους πολύ νωρίτερα για να μην βρεθούν αντιμέτωπες με έλλειψη, φαινόμενα κερδοσκοπίας και πανικού, που διαπιστώθηκαν στην έναρξη της πανδημίας, όταν η προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού ήταν ιδιαίτερα δύσκολη.

«Θα μπορούσαμε να έχουμε παγκόσμια έλλειψη σε σύριγγες, που με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα», όπως επιβράδυνση των προσπαθειών εμβολιασμού και ανησυχίες για την ασφάλεια, είπε η αξιωματούχος. Παράλληλα, καθυστερήσεις θα μπορούσαν να υπάρχουν στους συνήθεις εμβολιασμούς, ιδιαίτερα στα παιδιά και σε άλλες υπηρεσίες υγείας, ενώ να μπορούσε να ενθαρρύνει τη μη ασφαλή επαναχρησιμοποίηση συριγγών και βελόνων, ιδιαίτερα σε φτωχότερες χώρες.

Δείτε ακόμα:  Συνεχίζεται το θρίλερ με την αρπαγή του 6χρονου – «Μπορεί να έχει ήδη φύγει από την Ελλάδα»

Σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουν γίνει περίπου 6,8 δισεκατομμύρια εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού σε όλον τον κόσμο. Πρόκειται για έναν αριθμό διπλάσιο από αυτόν που καταγράφεται στα εμβόλια ρουτίνας. Παράλληλα, ετησίως παράγονται περίπου 6 δισεκατομμύρια σύριγγες. Για να υπάρξει επάρκεια, θα πρέπει περισσότερα εργοστάσια να στραφούν στην παραγωγή της κατάλληλης σύριγγας για εμβολιασμό.

protothema.gr