Κορονοϊός: Στο τραπέζι τα τοπικά lockdown – Φόβοι για αύξηση των κρουσμάτων

Έντονη ανησυχία επικρατεί στο Μαξίμου καθώς βλέπουν πως παρά τα μέτρα που λαμβάνονται συνεχώς η διασπορά του κορονοϊού αυξάνεται διαρκώς, όπως και οι εστίες μόλυνσης της νόσου.

Η χαλαρότητα που έχουν επιδείξει οι πολίτες κατά την περίοδο του καλοκαιριού είναι ο νούμερο ένας παράγοντας για το νέο κύμα εξάπλωσης της νόσου, με τα μηνύματα που φτάνουν προς την κυβέρνηση από τους λοιμωξιολόγους να μην είναι ενθαρρυντικά.

Παράλληλα υπάρχει ο φόβος για νέα αύξηση των κρουσμάτων το Σαββατοκύριακο λόγω του μεγάλου κύματος φυγής των εκδρομέων ενόψει του Δεκαπενταύγουστου. Τα μέτρα θα είναι αυξημένα σε λιμάνια αεροδρόμια και τρένα προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ενώ οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί κυρίως στα πλοία που η πληρότητα φτάνει πλέον το 80%.

Ιδιαιτέρως κρίσιμη θεωρείται η τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας η οποία θα γίνει παρουσία του πρωθυπουργού προκειμένου να εξεταστούν όλα τα δεδομένα και να συζητηθεί το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων προκειμένου να μην χαθεί ο έλεγχος.

Στόχος είναι η αποφυγή της καραντίνας που θα δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα στη χώρα.

Σκέψεις για τοπικά lockdown – Στο “κόκκινο” η Β. Ελλάδα

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον Πόρο, η αύξηση των κρουσμάτων στα αστικά κέντρα όπως στην Αττική, την Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα έχουν επαναφέρει τα σενάρια περί τοπικών lockdown. Πρόκειται για μία πολιτική απόφαση καθώς θα πρέπει να συνδυαστεί με αντίμετρα καθώς θα πρέπει να στηριχτούν οι πολίτες αλλά και οι επιχειρήσεις που θα πληγούν. Στην περίπτωση πάντως που συνεχιστεί και τα επόμενα 24ωρα η αυξητική τάση των κρουσμάτων τότε θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η απόφαση να μπουν περιοχές σε καραντίνα.

Ανησυχητική είναι και η εικόνα που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη που ξεπέρασε την Αττική σε κρούσματα φτάνοντας τα 184 μέσα σε 7 ημέρες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη του περιφερειάρχη και του Δημάρχου της πόλης με τον Νίκο Χαρδαλιά. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τη δεδομένη χρονική στιγμή πως θα πραγματοποιηθεί η ΔΕΘ περίπου ένα μήνα πριν από τα εγκαίνια. Ο προβληματισμός είναι έντονος για το αν θα πρέπει να διεξαχθεί. Φέτος τιμώμενη χώρα είναι η Γερμανία γεγονός που σημαίνει πως εκπρόσωποι εταιρειών αλλά και επιχειρήσεων θα πρέπει να έρθουν στην Θεσσαλονίκη που είναι επιδημιολογικά ιδιαιτέρως επιβαρυμένη. Ωστόσο τα χρονικά περιθώρια πιέζουν καθώς θα πρέπει να γίνουν οι ανάλογες προετοιμασίες.

“Πονοκέφαλος” οι συναθροίσεις

Αν και οι περισσότεροι πολίτες δείχνουν σταδιακά να ακολουθούν τα μέτρα, φορώντας μάσκες και τηρώντας τις αποστάσεις, εκείνο που απασχολεί ιδιαιτέρως το Μαξίμου είναι οι συναθροίσεις. Απαγορεύτηκαν τα πανηγύρια, οι λιτανείες, οι όρθιοι από τα μπαρ, μειώθηκε ο αριθμός των προσκεκλημένων σε γάμους και κηδείες και όμως ο συγχρωτισμός που αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την διασπορά της νόσου εξακολουθεί να υφίσταται. Η κυβέρνηση αποφάσισε οι συναθροίσεις να μην ξεπερνούν τα 9 άτομα, ωστόσο τα πάρτι σε ιδιωτικές κατοικίες συνεχίζουν να απασχολούν έντονα τους ειδικούς.

Τα μέτρα που εξετάζονται

Εκτός από τα τοπικά lockdown, τα μέτρα που εξετάζονται είναι η μείωση του αριθμού των ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις σε γάμους, κηδείες, βαφτίσεις να είναι κάτω από 100 κάτι που ζητούν οι λοιμωξιολόγοι και να φτάσουν τα 20 – 30 άτομα, η υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους όπως συνέβη στον Πόρο και μείωση του ωραρίου στα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα.

thetoc.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.