Κορονοϊός: Τέλος το εμβόλιο της AstraZeneca για τους κάτω των 60 – Τι εισηγείται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Ανατροπή με το εμβόλιο της AstraZeneca από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία εισηγείται στην κυβέρνηση να σταματήσει να χορηγείται σε πολίτες ηλικίας κάτω των 60 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thetoc.gr, η αιτιολόγηση για τη συγκεκριμένη απόφαση θα είναι η επάρκεια εμβολίων και όχι οι πιθανές παρενέργειες. Ειδικότερα, υπάρχει μεγάλη επάρκεια στις παραλαβές των άλλων εμβολίων και κυρίως της Pfizer ενώ την ίδια στιγμή τα ραντεβού που κλείνονται με AstraZeneca είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με των άλλων εταιρειών καθώς υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα κυρίως από γυναίκες νεαρής ηλικίας.

Σημειώνεται ότι στη χώρα μας, το συγκεκριμένο σκεύασμα χορηγείται κανονικά σε ηλικίες άνω των 30, σε αντίθεση με πολλές χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν σταματήσει εδώ και καιρό να το χορηγούν σε νεαρές ηλικίες. Οι επίσημες ανακοινώσεις για τους εμβολιασμούς με AstraZeneca μόνο για όσους είναι άνω των 60 ετών, αναμένονται να γίνουν το απόγευμα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Δείτε ακόμα:  Ανατροπή στα σούπερ μάρκετ: Τέλος τα «παράπονα» για άδεια ράφια

Αξιωματούχος EMA: Nα σταματήσει η χορήγηση εμβολίων AstraZeneca και στους άνω των 60 ετών

Οι χώρες θα πρέπει να αποφύγουν τη χορήγηση του εμβολίου της Astrazeneca κατά του κορονοϊού και σε άτομα άνω των 60 ετών, δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας COVID-19 της ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων της ΕΕ, εν μέσω φόβων για τις σπάνιες θρομβώσεις και ενώ όλο και περισσότερα εμβόλια γίνονται διαθέσιμα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θεωρεί ότι το εμβόλιο Astrazeneca είναι ασφαλές για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο, αρκετά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν σταματήσει να το χορηγούν σε άτομα που βρίσκονται κάτω από συγκεκριμένη ηλικία, η οποία συνήθως κυμαίνεται από τα 50 έως τα 65 έτη, περιορίζοντας τη χρήση του στον ηλικιωμένο πληθυσμό.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: «Μαζεύει» τις προβλέψεις για τα κρούσματα τον Αύγουστο ο Σαρηγιάννης

“Στο πλαίσιο της πανδημίας, η θέση μας ήταν και είναι ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων για όλες τις ηλικιακές ομάδες”, δήλωσε ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας COVID-19 Μάρκο Καβαλέρι στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.

Ωστόσο, καθώς ο αριθμός των περιστατικών COVID-19 μειώνεται και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο νεότερος πληθυσμός είναι λιγότερο εκτεθειμένος σε κινδύνους που σχετίζονται με την COVID-19, ο Καβαλέρι είπε ότι θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθούν εμβόλια COVID-19 τεχνολογίας mRNA, όπως αυτά της Moderna και των Pfizer-BioNTech.

Δείτε ακόμα:  Σοκ! Νεκρό 12χρονο παιδί σε αρδευτικό κανάλι – Ξεψύχησε αβοήθητο μέσα σε λίγα λεπτά!

Ερωτηθείς εάν οι υγειονομικές αρχές πρέπει να αποφύγουν τη χορήγηση του εμβολίου Astrazeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ο Καβαλέρι είπε: “Ναι, και πολλές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, το εξετάζουν υπό το φως της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας εμβολίων mRNA”.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης ερωτηθείς σε συνέντευξή του για τη δήλωση του αξιωματούχου του ΕΜΑ, τόνισε ότι αυτό είναι προσωπική του άποψη κι όχι θέση του οργανισμού και σε κάθε περίπτωση τα οφέλη από τον εμβολιασμό είναι ασύγκριτα περισσότερα από τις ελάχιστες περιπτώσεις παρενεργειών.

thetoc.gr