Κορονοϊός: «Θα περάσουμε δύσκολα Χριστούγεννα και φέτος» – Πώς γίνεται η διαλογή για την εισαγωγή σε ΜΕΘ

«Οι εντατικές είναι γεμάτες. Το πρώτο κρεβάτι που αδειάζει γεμίζει σε κλάσματα δευτερολέπτου και αυτό θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμη. Και δυστυχώς θα περάσουμε δύσκολα Χριστούγεννα και φέτος», τόνισε η διευθύντρια ΕΣΥ στη Β’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας στο Αττικό νοσοκομείο και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Μαρία Θεοδωρακοπούλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

«Ο αριθμός των νεκρών θα διαφέρει μέρα με τη μέρα, αλλά εάν δεν σταματήσει η εισροή των περιστατικών μέσα στα νοσοκομεία, δεν θα σταματήσουν ούτε οι διασωληνώσεις ούτε οι θάνατοι. Δυστυχώς θα χάνουμε ανθρώπους και άλλοι θα χρειάζονται μακροχρόνια νοσηλεία. Στο κύμα αυτό, πέραν του ότι υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός ασθενών που νοσούν και μεγαλύτερος αριθμός ασθενών που μπαίνουν στα νοσοκομεία, υπάρχει και μεγαλύτερη διάρκεια νοσηλείας και στις κλινικές και στις ΜΕΘ», υπογράμμισε.

«Οπότε θα έχουμε ένα σύστημα το οποίο θα νοσηλεύει περισσότερο κόσμο. Οι πολίτες έχουν κουραστεί με τον κορονοϊό, αλλά φανταστείτε πόσο έχουν κουραστεί όλοι αυτοί που αντιμετωπίζουν τη νόσο στα νοσοκομεία», είπε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν παγκόσμια κριτήρια για την εισαγωγή στη ΜΕΘ, αλλά να πάμε και στην καθημερινότητα του γιατρού. Η τελική απόφαση όταν έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε 10-15 άτομα, είναι θέμα διαλογής. Ποιοι θα πληρούν τα κριτήρια και θα έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης. Για πιθανότητες μιλάμε πάντα, κανείς από εμάς δεν είναι Θεός».

«Όταν αναλύουμε κάτι που ο κόσμος δεν γνωρίζει, συμβαίνουν τραγικά λάθη στη “μετάφραση”. Η ουσία είναι ότι η διαλογή καταλήγει στο να επιλεγεί ένας ασθενής που έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσει και να βγει ένας αρτιμελής πολίτης πάλι στην κοινωνία. Αυτός είναι ο στόχος. Μακάρι να μπορούσαμε να το κάνουμε για όλους», δήλωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Πρόσθεσε, δε, ότι δεν είναι εφικτό σε «καιρό πολέμου» να «μετατρέψουμε όλα τα κρεβάτια στα νοσοκομεία σε κλίνες ΜΕΘ», καθώς «η εντατική είναι ένας διακριτός χώρος» και «η εκπαίδευση που απαιτείται για τους γιατρούς είναι τουλάχιστον 2 χρόνια πάνω από την ειδικότητα, δηλαδή συνολικά 15 χρόνια σπουδών».

news.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.