Κορονοϊός: Το 15% των ραντεβού για το εμβόλιο δεν έδωσε το παρών

Μετά τις δηλώσεις της Μαρίας Θεοδωρίδου κατά την έκτακτη, ελέω Καθαρά Δευτέρας, ενημέρωση της Τρίτης (16/3) για τον κορονοϊό, τον λόγο πήρε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος τόνισε πως έχουν γίνει μέχρι στιγμής 28.000 εμβόλια και 1.300.000 συνολικά, με 890.000 συμπολίτες μας να έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση.

Και συνέχισε: «Σήμερα, μέχρι τις 17.30 υπήρχαν 7.815 προγραμματισμένα ραντεβού και πραγματοποιήθηκαν μέχρι τις 17.30 6.684 ραντεβού, ποσοστό 85% που είναι πολύ υψηλό δεδομένων των συνθηκών. Είναι το ποσοστό συνήθως που πλησιάζει σε μια απλή, καθημερινή μέρα που δεν έχουμε τέτοιου είδους ζητήματα».

«Σε σχέση με το άνοιγμα της επόμενης ομάδας», συνέχισε, «που είναι τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, η πλατφόρμα για το ραντεβού θα ανοίξει την Παρασκευή 19 Μαρτίου. Είναι περίπου 250.000 άτομα, είναι πολύ συγκεκριμένες οι παθήσεις και η ένταξη των πολιτών έγινε από την ΗΔΙΚΑ».

Η επόμενη ομάδα στην πλατφόρμα των ραντεβού, όπως ενημέρωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, θα είναι τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών στις 26/03 και αρχές Απριλίου θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού οι ηλικίας 65-69

Δείτε ακόμα:  Self test και σχολείο: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε μέσα από 10 ερωτήσεις και απαντήσεις

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις ακυρώσεις ραντεβού, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε συγκεκριμένα: «Σήμερα έχουμε 9.484 προγραμματισμένα ραντεβού Astrazeneca. Μέχρι τις 17.30 που πήραμε τα στοιχεία είχαμε 7.815 προγραμματισμένα ραντεβού και είχαν πραγματοποιηθεί 6.6874 εμβολιασμοί, ποσοστό 85%. Στο εμβόλιο Astrazeneca δεν έχουμε αδιάθετες δόσεις. Φυλάσσεται σε θερμοκρασία 2-8 βαθμούς για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Κι ακόμα κι αν ανοιχτεί φιαλίδιο, μετακυλίεται μέσα στην επόμενη μέρα. Άρα δεν είχαμε αδιάθετες δόσεις και δεν τις χρησιμοποιήσαμε για κάποιες άλλες ομάδες».

Δείτε ακόμα:  Χατζηχριστοδούλου: Να έχουν προνόμια οι εμβολιασμένοι – Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα συνεχιστεί

Στην ερώτηση τι θα γίνει αν αρνηθούν πολίτες το εμβόλιο της Astrazeneca και τι θα γίνει αν κάποιος έχει κάνει την πρώτη δόση και αρνηθεί να κάνει την δεύτερη, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε: «Έχουμε πει από την προηγούμενη ενημέρωση ότι σταδιακά ενώνονται τα δύο συστήματα εμβολιασμού που έχουμε. Και τα άτομα που είναι δικαιούχα με τα άλλα δύο εμβόλια, καθώς και το εμβόλιο της Astrazeneca. Από την στιγμή που στο τέλος του μήνα θα ενωθούν και τα δύο συστήματα, όλοι θα είναι δικαιούχοι για όλα τα εμβόλια και ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει. Τώρα αν κάποιος έχει κάνει την πρώτη δόση, αυτό έχει και μια επιστημονική χροιά. Ανάλογα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα ακολουθήσουμε όποια απόφαση μας πει».

Δείτε ακόμα:  Πότε μπορούμε να πάρουμε δωρεάν από το φαρμακείο τα self tests - Αναλυτικά οι ημερομηνίες

newsit.gr