Κορωπί: Η επένδυση των 90 εκατ. ευρώ που σαπίζει στο πέρασμα του χρόνου (βίντεο)

Επρόκειτο, πριν από μία δεκαετία, για την μεγαλύτερη επένδυση στο χώρο της υγείας. Ο λόγος για το Ερασίνειο νοσοκομείο, που θα αναπτυσσόταν στην περιοχή της Βάρης, αποτελώντας το πρώτο ιδιωτικό ογκολογικό νοσοκομείο στη χώρα μέσω μιας επένδυσης 90 εκατ. ευρώ.

Εν τέλει, το νοσοκομείο, που θα διέθετε συνολικό εμβαδόν 55.000 τ.μ. και δυναμικότητα 210 κλινών, δεν λειτούργησε ποτέ, ως αναμενόταν το 2010, επειδή λόγω χρηματοδοτικών προβλημάτων παρέμεινε ημιτελές. Κι αυτό παρότι βασικοί μέτοχοι του Ερασινείου ήταν ισχυρά σχήματα και επιχειρηματίες, όπως ο όμιλος Ρέστη, η οικογένεια Λοϊσίου, ομάδα εξειδικευμένων γιατρών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και η Αttica Ventures.

Έτσι, τα τελευταία χρόνια, η Eurobank, ως επισπεύδουσα, έχει επιδιώξει να εκπλειστηριάσει το ακίνητο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, επειδή η διαδικασία είτε κηρύσσεται άγονη είτε αναστέλλεται.

Αν και σε αρκετές περιπτώσεις το Ερασίνειο προσέλκυσε το ενδιαφέρον των όμορων Δήμων (σημ: Κρωπίας) για την μετατροπή του σε Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αττικής, οι όποιες απόπειρες δεν τελεσφόρησαν. Σύμφωνα με το σκεπτικό που προκρίνει την ιδέα της μετατροπής του Ερασίνειου σε Γενικό Νοσοκομείο, η Ανατολική Αττική παρότι είναι η τρίτη σε πληθυσμό περιοχή μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη δεν διαθέτει αντίστοιχη, μεγάλου βεληνεκούς μονάδα περίθαλψης.

Σε κάθε περίπτωση, πλέον, θα πρέπει το όποιο εγχείρημα αξιοποίησης του κτιρίου δεν θα είναι δυνατόν να παρακάμψει τη διαδικασία του πλειστηριασμού. Εκτός κι αν εμφανιζόταν από μηχανής θεός που θα διαπραγματευόταν με την επισπεύδουσα τράπεζα όσον αφορά την αποπληρωμή του κοινού ομολογιακού δανείου-καταγγέλθηκε τον Απρίλιο του 2015-αρχικού ύψους 33,5 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις για την ανακατασκευή του ακινήτου ώστε αυτό να φιλοξενήσει τις προβλεπόμενες χρήσεις.

Το σχέδιο

Γυρίζοντας πίσω το ρολόι, πριν από 15 χρόνια, στο 2007, έμπαιναν οι βάσεις για αυτή τη μεγάλη επένδυση, με στόχο να δημιουργηθεί το μοναδικό νοσοκομείο που θα εξειδικευόταν σε θέματα πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης νεοπλασματικών ασθενειών, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ταυτόχρονα, όμως, θα εξυπηρετούσε και την τοπική κοινωνία παρέχοντας όλο το φάσμα των υπηρεσιών ενός γενικού νοσοκομείου. Η δυναμικότητά του θα ήταν 210 κλίνες και προβλεπόταν η τοποθέτηση υπερσύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού που θα έδινε νέες δυνατότητες για τους ογκολογικούς ασθενείς. Παράλληλα, το επιστημονικό επιτελείο του βρισκόταν ήδη σε ανοιχτή γραμμή με τα μεγαλύτερα ογκολογικά κέντρα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όπως το κορυφαίο στο είδος του M. D. Αndersοn Cancer Center.

Εμπνευστής του φιλόδοξου αυτού σχεδίου ήταν ο μαιευτήρας Νικόλαος Λοΐσιος, τον οποίο πλαισίωνε ομάδα εξειδικευμένων γιατρών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και σημαντικοί επενδυτές, όπως ο όμιλος Ρέστη και η Attica Ventures.

Ετσι, τον Απρίλιο του 2007 η εταιρεία Ερασίνειο Ογκολογική Θεραπευτική Κλινική, η οποία είχε συσταθεί έξι χρόνια πριν, τον Οκτώβριο του 2001, συμφώνησε με τις τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Αγροτική και Attica Bank) την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 33,5 εκατ. ευρώ. Μετά το έργο ξεκίνησε να κατασκευάζεται φτάνοντας μέχρι τη διαμόρφωση των κτιρίων και την τοποθέτηση μεγάλου μέρους του μηχανολογικού εξοπλισμού.

Για την κατασκευή και τη μετέπειτα διαχείριση (επί μία δεκαετία) του κτιριακού συγκροτήματος είχε συναφθεί στρατηγική συμφωνία με τον όμιλο Ελλάκτωρ.

Το timing της κρίσης

Το πρόβλημα όμως ήταν το timing, καθώς η ανάπτυξη του project συνέπεσε με την είσοδο της χώρας στο μακρύ και σκοτεινό τούνελ της οικονομικής κρίσης. Η εξέλιξη αυτή έφερε διακοπή της χρηματοδότησης και πάγωμα των εργασιών, με αποτέλεσμα, αντί το Ερασίνειο να ανοίξει τις πύλες του το 2010, όπως προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα, να οδηγηθεί σε ένα ηχηρό ναυάγιο. Ετσι, απέμεινε το τεράστιο στοιχειωμένο συγκρότημα που αντικρίζει όποιος περνάει από τη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου.

Παράλληλα, τον Απρίλιο του 2015 το ομολογιακό δάνειο καταγγέλθηκε από τις τράπεζες και από το 2018 ξεκίνησαν οι προσπάθειες της Eurobank (ως εκπροσώπου των ομολογιούχων) να το πουλήσει μέσω πλειστηριασμού.

Αρχικά ο πήχης του τιμήματος είχε τεθεί στα 31,9 εκατ. ευρώ, καθότι μιλάμε για κτιριακό συγκρότημα εμβαδού 55.000 τ.μ., επί οικοπέδου 51 στρεμμάτων, μαζί με τον υφιστάμενο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό (ανελκυστήρες, κλιματιστικά, λέβητες, μετασχηματιστές μέχρι και κυλιόμενες σκάλες).

Ολες οι προσπάθειες του παρελθόντος, όμως, απέβησαν άκαρπες και από το 2020 άρχισε νέος κύκλος μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, στην οποία και για καιρό αποτελούσε το ακριβότερο ακίνητο σε επίπεδο τιμής εκκίνησης. Τον Οκτώβριο του 2020 βγήκε στο ηλεκτρονικό σφυρί με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει μειωθεί, με βάση απόφαση (412/2020) του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, στα 25,7 εκατ. ευρώ, αλλά ο πλειστηριασμός οδηγήθηκε σε αναστολή λόγω των έκτακτων μέτρων κατά της πανδημίας. Το ίδιο συνέβη και τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς. Στη συνέχεια, ανέβηκε ξανά στην πλατφόρμα και το σφυρί χτύπησε στις 22 Ιουλίου 2021 και με την ίδια τιμή. Ούτε τότε όμως εκδηλώθηκε το παραμικρό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα ο πλειστηριασμός να ματαιωθεί «ελλείψει πλειοδοτών»…

Τα σενάρια αξιοποίησης

Η εταιρεία Ερασίνειο-Ογκολογική Θεραπευτική Κλινική Α.Ε. είναι ενεργή, ενώ κατά καιρούς υπήρξαν προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας που ανασυγκροτήθηκε τον Ιούνιο του 2018, με θητεία μέχρι τον Ιούνιο του 2023, συμμετέχουν ο Νικόλαος Λοΐσιος, ως πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος, η σύζυγός του, ιατρός Ολγα Λοΐσιου-Χούρσογλου, ως αντιπρόεδρος, καθώς και ο Γιώργος Γανωτής, η Τζορντάνα και η Νεφέλη Λοΐσιου, κόρες του Νικολάου Λοΐσιου, επίσης ιατροί, όπως και οι Αθανάσιος Παπατζιτζές και Αδαμαντία Μπουγά.

Η πιο πρόσφατη δραστηριότητα της εταιρείας ήταν η σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για τις 12 Ιουνίου 2021 με μόνο θέμα την «εντολή ανάθεσης και εκπροσώπησης για την εξεύρεση επενδυτή για την επανεκκίνηση και λειτουργία της κλινικής ιδιοκτησίας της εταιρείας με κάθε νόμιμο μέσο και τρόπο»…

Κατά καιρούς, βέβαια, κυκλοφόρησαν διάφορα σενάρια για την πιθανή αξιοποίηση του Ερασίνειου, με κυρίαρχο αυτό της λειτουργίας του ως Γενικό Νοσοκομείο προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της Ανατολικής Αττικής που στερείται παντελώς τέτοιων υποδομών. Πάντως, παρότι στον χώρο της Υγείας τα τελευταία χρόνια ο χάρτης έχει αλλάξει ριζικά μέσω μεγάλων εξαγορών και επενδύσεων, το συγκεκριμένο asset δεν έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον.

Ετσι, το εργοτάξιο παραμένει κλειστό, με την ταμπέλα να διαφημίζει ακόμη το φιλόδοξο πλάνο, ενώ το σχεδόν ολοκληρωμένο κτιριακό συγκρότημα ρημάζει αναμένοντας τον νέο ιδιοκτήτη του, είτε κάποιον επενδυτή, είτε και το ίδιο το κράτος, εάν κριθεί ότι αποτελεί μια ευκαιρία για την ενίσχυση του πολύπαθου συστήματος υγείας…

Η οικογένεια Λοΐσιου

Εκτός από την περιπέτεια του Ερασίνειου, υπάρχει όμως και μια παράλληλη περιπέτεια για την οικογένεια του Νικόλαου Λοΐσιου, που ήταν και ο εμπνευστής του φιλόδοξου project.

Ο διακεκριμένος γυναικολόγος, ο οποίος είναι και επίτιμος πρόεδρος της γυναικολογικής-μαιευτικής κλινικής «Ρέα», καθώς και η σύζυγός του, κυρία Ολγα Λοΐσιου-Χούρσογλου βρίσκονται αντιμέτωποι από πέρυσι με την υπόθεση εκπλειστηριασμού ιδιοκτησιών τους στην περιοχή της Σαρωνίδας.

Αρχικά το ηλεκτρονικό σφυρί που είχε τρία σκέλη (με πρώτες τιμές προσφοράς, 816.000 ευρώ, 140.000 ευρώ και 83.000 ευρώ) είχε προγραμματιστεί να χτυπήσει στις 12 Μαΐου 2021, αλλά στη συνέχεια πέρασε σε φάση αναστολής.

Στις 9 Μαρτίου 2022 αναρτήθηκαν ξανά δύο πλειστηριασμοί για τα συγκεκριμένα ακίνητα, που είχαν προγραμματιστεί για την περασμένη Τετάρτη 13 Απριλίου, με συνολική τιμή εκκίνησης 1,14 εκατ. ευρώ. Ωστόσο και αυτοί οι πλειστηριασμοί λίγες ημέρες πριν πραγματοποιηθούν οδηγήθηκαν σε αναστολή, που σημαίνει ότι γίνονται κάποιες κινήσεις ώστε να αποφευχθούν.

Πρόκειται ειδικότερα για μια κάθετη ιδιοκτησία που αφορά τμήμα οικοπέδου 4,2 στρεμμάτων, στη θέση Νησάκια Γιούρντα Σαρωνίδας, επί του οποίου έχει χτιστεί κατοικία 142 τ.μ.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, στον μπροστινό ακάλυπτο χώρο έχουν κατασκευαστεί πισίνα και κλειστός χώρος στάθμευσης επιφανείας 30 τ.μ. και η συνολική πραγματοποιημένη δόμηση κύριας χρήσης είναι 445,57 τ.μ., ενώ η επιφάνεια που προβλεπόταν στην οικοδομική άδεια ήταν 59,86 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς για αυτό το ακίνητο είχε οριστεί στις 956.500 ευρώ.

Το δεύτερο ακίνητο είναι διώροφη ιδιοκτησία με όλα τα συστατικά και τα παραρτήματά της, επί οικοπέδου 4 στρεμμάτων, που βρίσκεται στον Δήμο Σαρωνικού. Η κατοικία αποτελείται από δύο τμήματα, από τα οποία το ένα βρίσκεται στον πρώτο όροφο της οικοδομής και το άλλο στον δεύτερο, ενώ επικοινωνούν με εσωτερική σκάλα αποτελώντας ενιαία ιδιοκτησία με συνολικό εμβαδόν 89,00 τ.μ. Στην ιδιοκτησία αυτή ανήκει ως παράρτημα μια αποθήκη, ένας χώρος στάθμευσης και τμήμα του δώματος.

Η τιμή εκκίνησης γι’ αυτό το ακίνητο είχε οριστεί στις 180.000 ευρώ. Οι δύο ιδιοκτησίες κουβαλάνε διάφορα «βάρη». Συγκεκριμένα, υποθήκη από τις 10 Μαρτίου 1988 υπέρ της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδος για 5 εκατ. δραχμές, προσημείωση από τις 25 Φεβρουαρίου 2010 υπέρ της Millennium Bank για 1.080.000 ευρώ, καθώς και αναγκαστική κατάσχεση στις 5 Οκτωβρίου 2020 υπέρ της Intrum Hellas ως διαχειρίστριας της Piraeus SNF Designated Activity Company για ποσό 160.000 ευρώ.

Kεντρική φωτό κειμένου: Το Ερασίνειο Ογκολογικό Νοσοκομείο το οποίο, αν και έφτασε σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής, στη συνέχεια «πάγωσε» και στέκει καιρό τώρα στα ορεινά της λεωφόρου Βάρης-Κορωπίου, παραδομένο στη φθορά του χρόνου

Με πληροφορίες από capital.gr, newmoney.gr Βίντεο: CHRIS.P-LifeAfterGravity

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.