Κορωπί: Βγαίνει στο σφυρί το μεγάλο συγκρότημα της General Pack! (φωτό)

Η General Pack υπήρξε στο παρελθόν μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα της συσκευασίας εντύπων και στη συνέχεια της βιβλιοδεσίας, που παρά τις σημαντικές επενδύσεις, «προσέκρουσε» στις συνέπειες της πολυετούς οικονομικής κρίσης. Παρ’ όλα αυτά έγινε μια μεγάλη προσπάθεια να διασωθεί μέσω της συμφωνίας εξυγίανσης με τους πιστωτές της που έκλεισε τον Μάιο του 2016 και επικυρώθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών το Νοέμβριο του 2017.

Σύμφωνα με το newmoney.gr, τώρα, όμως, η εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Αποστολόπουλου βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή των πλειστηριασμών καθώς για τις 15 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί, -εάν μέχρι τότε δεν γίνουν κινήσεις αποτροπής του-, το κεντρικό βιομηχανικό συγκρότημα στο Κορωπί, με επισπεύδουσα την doValue και με τιμή εκκίνησης 4,8 εκατ. ευρώ.

Η ιστορία της εταιρείας

Η General Pack ξεκίνησε την πορεία της το 1984 δραστηριοποιούμενη με ιδιαίτερη επιτυχία στην συσκευασία περιοδικών, εφημερίδων, εντύπων, σε ενθέσεις-επικολλήσεις προϊοντων δειγματοδιανομών, εμφακελώσεις direct mail, κατασκευή ειδικών εργασιών βιβλίων, κουτιών, δώρων κ.α.

Στη συνέχεια δημιούργησε την πρώτη υπερσύγχρονη καθετοποιημένη μονάδα βιβλιοδεσίας στη χώρα, εφάμιλλη αντίστοιχων μονάδων του εξωτερικού, με δυνατότητα παραγωγής 7000 βιβλίων ωριαίως και 100.000 συσκευασιών.
Στο κεντρικό ιδιόκτητο συγκρότημα επιφάνειας 13.500 τ.μ. στο Κορωπί έγιναν μεγάλες επενδύσεις σε μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, με έμφαση στους τρόπους συσκευασίας και επεξεργασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την πενταετία 2004-2008 το συνολικό ύψος των επενδύσεων σε αναβάθμιση του εξοπλισμού και των κτιριακών εγκαταστάσεων ξεπέρασε τα 15 εκατ. ευρώ, ενώ το 2009 διατέθηκαν άλλα 6 εκατ. ευρώ για τη βιβλιοδετική μονάδα και την κτιριακή επέκταση.

Στη συνέχεια όμως η εταιρεία ήρθε αντιμέτωπη, όπως και οι περισσότερες επιχειρήσεις της χώρας, με τις βαριές συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Έτσι από τα μέσα του 2011 σημειώθηκε ραγδαία πτώση των πωλήσεων που από 13,3 εκατ. ευρώ το 2010 μειώθηκαν σε 3,7 εκατ. ευρώ το 2012, με τις υποχρεώσεις να αυξάνονται στα 14 εκατ. ευρώ. Μια κατάσταση που επιδεινώθηκε περαιτέρω μετά την πτώχευση μεγάλων πελατών της όπως η Τυποεκδοτική.

Έκτοτε επιδιώχθηκε από τη διοίκησή της η εκκαθάριση του πελατολογίου και η γενικότερη αναδιάρθρωση της εταιρείας, με νέες υπηρεσίες, ελαχιστοποίηση του λειτουργικού κόστους και εμπορική αξιοποίηση μέρους των εγκαταστάσεων με μίσθωση σε τρίτους κ.ά. Η προσπάθεια απέφερε θετικά αποτελέσματα καθώς εξοφλήθηκε μέρος των υποχρεώσεων ενώ σημειώθηκε αύξηση του κύκλου εργασιών.

Με αυτά τα ευνοϊκότερα δεδομένα επιτεύχθηκε και η συμφωνία εξυγίανσης με πιστωτές που εκπροσωπούσαν το 76,62% των συνολικών απαιτήσεων.

Πώς έφτασε στον πλειστηριασμό

Τα ακίνητα της εταιρείας κουβαλάνε πολλά «βάρη» (προσημειώσεις και κατασχέσεις) κυρίως από την προ της συμφωνίας εξυγίανσης περίοδο.

Ωστόσο η κρίσιμη κατάσχεση έγινε στις 11 Μαΐου 2022 από την doValue ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων της αλλοδαπής εταιρείας ειδικού σκοπού «Eagle Issuer Designated Activity Company», ειδικής διαδόχου της Εθνικής Τράπεζας, για ποσό 261.298,93 ευρώ.

Έτσι φτάνουμε στον προγραμματισμένο πλειστηριασμό της 15ης Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης προκύπτει πως όλες οι κτιριακές εγκαταστάσεις έχουν ανεγερθεί τμηματικά από το 1977 μέχρι το 2010 και αφορούν:

-Υπόγειο: με αποθήκη 3.840,70 τ.μ. και βοηθητικούς χώρους1.531,50 τ.μ.,
-Ισόγειο: με αποθήκη: 5.975,50 τ.μ.,
– Α’ όροφο: με γραφεία: 454,26 τ.μ. και αποθήκη με γραφεία 1.116,00 τ.μ.

Η συνολική επιφάνεια των εγκαταστάσεων είναι 12.917,96 τ.μ. Το κτίριο είναι κατασκευασμένο με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα και μεταλλικά πάνελ, ενώ ο περιβάλλοντας χώρος είναι ασφαλτοστρωμένος και περιφραγμένος.

Πρόκειται για αγροτεμάχιο «μετά των επ’ αυτού εν λειτουργία βιομηχανικών εγκαταστάσεων που στην παρούσα φάση στεγάζουν την εταιρεία βιβλιοδεσίας General Pack», στο Κορωπί, στη θέση Νήσιζα Καρελά, επί του 21ου χιλ. της Λεωφόρου Λαυρίου.

Το γήπεδο, το οποίο έχει προκύψει μετά την συνένωση τεσσάρων όμορων αγροτεμαχίων, έχει σήμερα συνολική επιφάνεια 14.865,57 τ.μ., βρίσκεται εκτός σχεδίου και εκτός ζώνης 500 μ. από το ρυμοτομικό σχέδιο, εντός της βιομηχανικής περιοχής του Δήμου Κρωπίας.

Το ακίνητο απέχει περίπου 22 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας και 11 χλμ. από το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Η περιοχή είναι κατά βάση βιομηχανική, και η πρόσβαση σε αυτό είναι εύκολη μέσω της Αττικής Οδού που διέρχεται σε απόσταση περίπου 2 χλμ., βορείως.

Κατά την εξωτερική αυτοψία διαπιστώθηκε ότι το κτίριο είναι γενικά καλής συντήρησης, λαμβάνοντας υπόψη την παλαιότητα του και βρίσκεται εν λειτουργία.

Στον πλειστηριασμό βγαίνει το αγροτεμάχιο και το βιομηχανικό συγκρότημα ως μια ενιαία λειτουργική ενότητα και με βάση την έκθεση εκτίμησης η εμπορική αξία και αντίστοιχα η τιμή πρώτης προσφοράς ορίζεται σε 4.797.000 ευρώ.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.