Κούβελας: Να μην εμβολιαστούν όσοι κάνουν θεραπεία με βιολογικό παράγοντα ή κορτιζόνη – Υπάρχει φάρμακο για τον κορονοϊό κι εμείς μιλάμε για εμβόλια;

Να μην προβούν σε εμβολιασμό για τον covid19 όσοι κάνουν θεραπεία με βιολογικό παράγοντα ή κορτιζόνη δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Δημήτρης Κούβελας καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ.

Ο κ. Κούβελας επισήμανε ότι ουσιαστικά οι πολίτες αναλαμβάνουν την ευθύνη για τον εμβολιασμό καθώς δεν υπάρχουν ατομικοί φάκελοι ασθενών στην Ελλάδα για να προσδιοριστούν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

«Υπάρχει φάρμακο για τον κορονοϊό κι εμείς μιλάμε για εμβόλια;»

Ανεξήγητη θεωρεί ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, την σιωπή στην Ελλάδα αλλά και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό στην Ε.Ε. τον EMA, για τη μη επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης φαρμάκων μονοκλωνικών αντισωμάτων, από την στιγμή που με τον ίδιο τρόπο ο FDA στις ΗΠΑ, έχει αδειοδοτήσει δύο τέτοια φάρμακα, που συμβάλουν αποφασιστικά στην ίαση από την μόλυνση ασθενών με ήπια ή μεσαία συμπτώματα Covid-19, μέχρι του σταδίου να μπουν σε μηχανική αναπνευστική υποστήριξη γιατί τότε δεν μπορούν να συμβάλουν σε τίποτα.

Δείτε ακόμα:  Θάνατος 44χρονης μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca – «Το περιστατικό δεν συνδέεται με θρομβώσεις»

Μάλιστα υπέδειξε ότι με τον ίδιο τρόπο αδειοδοτούνται τις επόμενες ημέρες και τα εμβόλια, οπότε δεν αντιλαμβάνεται όπως είπε γιατί το ένα αποκλείει το άλλο σε ταχύτητα αδείας. Πολύ περισσότερο που όπως είπε ο κ. Κούβελας , τα εμβολιαστικά προγράμματα για να αποκτήσει ανοσία η κοινότητα, θα πάρουν μήνες ίσως και μέχρι τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα για να ολοκληρωθούν.

Κατά την γνώμη του, τα φάρμακα θα μπορούσαν να αποσυμπιέσουν άμεσα στην Ελλάδα τα δημόσια νοσοκομεία από ήπια και μεσαία περιστατικά σε κλινικές covid-19 και μάλιστα από τη στιγμή που είναι ήδη αδειοδοτημένα εδώ και ένα μήνα στις ΗΠΑ, τουλάχιστον το ένα για το οποίο δηλώνεται επάρκεια για προμήθεια τουλάχιστον 5 χιλιάδων σκευασμάτων για την Ελλάδα.

Δείτε ακόμα:  Ένας στους δύο ανθρώπους παγκοσμίως είδε τα εισοδήματά του να μειώνονται λόγω της πανδημίας

“Αν ο EMA καθυστερεί ή έχει νομικές δεσμεύσεις για την χώρα” είπε ο κ. Κούβελας “νομικές φόρμουλες και νόμοι που θέτουν ως προτεραιότητα την σωτηρία ασθενών για να μην εξελιχθούν σε βαρέα μη αναστρέψιμα περιστατικά, υπάρχουν”

Κατά τον κ. Κούβελα, απάντηση πειστική για ποιο λόγο τα φάρμακα αυτά δεν επισπεύδονται παράλληλα με τα εμβόλια παρότι και τα δεύτερα πέραν της ασφάλειας τους για τις μακροχρόνιες τυχόν συνέπειες τους θα κριθούν στη πράξη , παραμένει αναπάντητο και μυστήριο.

Δείτε ακόμα:  Χειροπέδες σε δύο γυναίκες για τρεις διαρρήξεις οχημάτων

crashonline.gr