Κραυγή αγωνίας σε Άνδρο και Τήνο: Διαμαρτυρία για τη μείωση των δρομολογίων από Ραφήνα

Χωρίς πλοία κινδυνεύουν να μείνουν οι κάτοικοι σε Άνδρο και Τήνο

Η Άνδρος είναι ένα νησί η σύνδεση του οποίου με την ηπειρωτική χώρα γίνεται αποκλειστικά και μόνο με ακτοπλοϊκές γραμμές μέσω του λιμανιού της Ραφήνας.

Δεν υπάρχει αεροπορική σύνδεση και δεν διαθέτει αεροδρόμιο το νησί. Μετά την απαγόρευση των μετακινήσεων, η ακτοπλοϊκή εταιρία FAST FERRIES μείωσε τα δρομολόγια της μέχρι νεοτέρας και ακτοπλοϊκή GOLDEN STAR FERRIES διέκοψε οριστικά τα δρομολόγια της μετακινώντας μάλιστα το πλοίο της στο Πειραιά. Το παραπάνω γεγονός, όπως αντιλαμβάνεστε κύριοι, δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες για το νησί και τους κατοίκους του. Διακόπηκε ξαφνικά και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση, η ομαλή προμήθεια φαρμάκων και τροφίμων. Είναι θέμα χρόνου να ξεμείνουν τα φαρμακεία και το Κέντρο Υγείας από υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό, τα καταστήματα τροφίμων από τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης κλπ. και όλα αυτά εν μέσω πανδημίας και μάλιστα πριν τη μεγάλη έξαρση, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Επιπλέον, δυσχεραίνεται η μετάβαση ιδιωτών γιατρών στα ιατρεία τους στο νησί για την άσκηση των καθηκόντων τους, ενώ καθίσταται επικίνδυνη η μετακίνηση ασθενών προς την ηπειρωτική χώρα, καθώς το νησί δεν διαθέτει ούτε ΜΕΘ, ούτε Νοσοκομείο και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει βαριά περιστατικά.

Κύριε Υπουργέ Εμπορικής Ναυτιλίας,
κύριοι Εκπρόσωποι των Ναυτιλιακών Εταιρειών,
κύριοι Βουλευτές των Κυκλάδων

κάνουμε Δραματική έκκληση, τόσο στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όσο και στις Ναυτιλιακές Εταιρείες, να αποδείξουν έμπρακτα της Κοινωνική τους Ευθύνη απέναντι στους οκτώ χιλιάδες αποκλεισμένους Ανδριώτες, πριν βρεθούμε σε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις.

Ο Πρόεδρος
Διαπούλης Αριστοτέλης

Τα μέλη
Λοτσάρης Δημήτρης
Λάσκαρης Δημήτρης
Σουσούδης Θεοδόσης
Καπάκης Ιωάννης

Επιστολή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με κοινοποίηση στον Πρωθυπουργό, έστειλε ο δήμαρχος Τήνου, Γιάννης Σιώτος ζητώντας την αδιάκοπη σύνδεση της Τήνου με τους λιμένες Ραφήνας και Πειραιά»

Μεταξύ άλλων η επιστολή αναφέρει: «Την χρονική αυτή στιγμή, προέχει η ασφάλεια της δημόσιας υγείας και ως εκ τούτου είναι ζωτικής σημασίας το να μην διακοπεί η σύνδεση των νησιών μας με την ηπειρωτική Ελλάδα, ούτε για μία ημέρα. Η προμήθεια και ο ανεφοδιασμός φαρμακευτικού υλικού, ειδών υγιεινής, τροφίμων, πάσης φύσεως ειδών πρώτης ανάγκης και εν γένει κάθε αγαθού στο νησί μας, επιτυγχάνεται αποκλειστικά δια θαλάσσης.

Ως εκ τούτου, καθίσταται σαφές ότι κρίνεται απολύτως απαραίτητη η καθημερινή (επταήμερη) σύνδεση της Τήνου με το λιμάνια της Ραφήνας και του Πειραιά, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα βρεθούμε αντιμέτωποι με επικίνδυνες και δυσάρεστες καταστάσεις. Εξ’ αυτού του λόγου και δεδομένης της κατεπείγουσας κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Χώρα μας, παρακαλούμε όπως προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να μην διακοπεί ούτε μία ημέρα η σύνδεση των νησιών μας με τα ως άνω λιμάνια.»

Κλείνοντας η επιστολή του δημάρχου, αναφέρει «Σε μια κρίσιμη για την Πατρίδα μας συγκυρία, απαιτείται περισσότερο από ποτέ άλλοτε, συναίνεση, ενότητα δυνάμεων και ειλικρινή συνεργασία, προκειμένου να υλοποιηθεί στο βέλτιστο βαθμό η προστασία της δημόσιας υγείας».

cyclades24.gr