Κραυγή απόγνωσης από όσους παραμένουν στα καμένα: Πώς να δουλέψουμε, πώς να μείνουμε στο Μάτι;

Την ώρα που η λίστα των θυμάτων από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι έχει φτάσει τους 93 νεκρούς, οι κάτοικοι που επέζησαν από την «κόλαση» της 23ης Ιουλίου μαζεύουν τα κομμάτια τους και παλεύουν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους μέσα στις στάχτες.

Τρεις εβδομάδες μετά την πύρινη λαίλαπα που κατέκαψε ανθρώπους και περιουσίες στις ακτές της Ραφήνας, το Μάτι μοιάζει με πόλη-φάντασμα ενώ όσοι απέμειναν ζουν με μάσκες και ελπίζουν να στήσουν από την αρχή τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους.

Αυτοί που σώθηκαν από τις φλόγες φεύγουν ο ένας μετά τον άλλον και τη θέση τους παίρνουν τα συνεργεία τα οποία δίνουν τη μάχη της ανοικοδόμησης στην τοξική ατμόσφαιρα που άφησε πίσω της η φωτιά.

Οι εικόνες δεν θυμίζουν σε τίποτα τις ημέρες πριν από την πύρινη επέλαση. Οπου κι αν στρέψει κάποιος το βλέμμα του, θα αντικρίσει παντού την καταστροφή. Στάχτες, λιωμένα σίδερα, κηδειόσημα και φωτογραφίες αγνοουμένων στις καμένες κολόνες της ΔΕΗ συνθέτουν το σκηνικό της τραγωδίας. Το Μάτι των 1.800 -και πλέον- κατοικιών σήμερα φιλοξενεί ελάχιστες οικογένειες. Οι παραλίες, που ήταν πλημμυρισμένες από χιλιάδες λουόμενους, είναι άδειες, ενώ σπίτια και καταστήματα είναι κατεστραμμένα. Τα περισσότερα ακίνητα που γλίτωσαν από τις φλόγες παραμένουν ερμητικά κλειστά, με τους ιδιοκτήτες τους να τα έχουν εγκαταλείψει, ενώ στους δρόμους σπάνια θα δεις να κινείται κάποιο αυτοκίνητο. Μοναδική εξαίρεση τα οχήματα της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και των συνεργείων αποκατάστασης των ζημιών. Τα παιδικά χαμόγελα και οι παρέες των τουριστών απουσιάζουν, ενώ τα ζώα έχουν βρει καταφύγιο σε άλλες περιοχές. Μέσα στο «βομβαρδισμένο» τοπίο θα συναντήσεις ελάχιστους ανθρώπους κάθε ηλικίας. Κάποιοι από αυτούς, όπως λένε στη «Νέα Σελίδα», παραμένουν εκεί γιατί οι επαγγελματικές τους υποχρεώσεις είναι συνδεδεμένες με το Μάτι, ενώ ορισμένοι άλλοι για να μαζέψουν ό,τι απέμεινε.

Έρημες γειτονιές

«Τι να κάτσεις να κάνεις εδώ; Χωρίς ρεύμα, στο σκοτάδι, μέσα στα καμένα και την ερημιά;», αναρωτιέται ο Χρήστος Κατσουλιέρης, ο οποίος είδε τις φλόγες να καίνε την αυλή του σπιτιού του και να σταματάνε στον τοίχο της κρεβατοκάμαρας. «Το σπίτι το σώσαμε αν και μέσα είχε πολλές ζημιές. Πάλι καλά που ο τοίχος ήταν από πυρίμαχο υλικό. Αλλά και πάλι εδώ δεν μένεις», τονίζει στη «Νέα Σελίδα» δείχνοντας το καμένο αυτοκίνητο της συζύγου του και τη λιωμένη μηχανή του. Ο κ. Κατσουλιέρης και η γυναίκα του μαζεύουν τα πράγματά τους και φεύγουν από το Μάτι. Ο ίδιος θα επιστρέψει σε μερικούς μήνες προκειμένου να επιδιορθώσει τις ζημιές, αλλά, όπως λέει, οι περισσότερες οικογένειες εγκαταλείπουν οριστικά τη γειτονιά. «Οι περαστικοί έφυγαν από την πρώτη στιγμή, οι μόνιμοι φεύγουμε τώρα. Θα ερημώσει το Μάτι», επισημαίνει και εκτιμά ότι ακόμη και όσοι πάρουν αποζημίωση δεν θα γυρίσουν στο Μάτι. «Μια φίλη μου που το σπίτι της βγήκε κόκκινο, κάηκε εντελώς, θα πάρει τα λεφτά της αποζημίωσης και θα νοικιάσει διαμέρισμα στο Ζούμπερι», σημειώνει ο κ. Κατσουλιέρης, ενώ εξηγεί πως ένας από τους βασικότερους λόγους που αδειάζει το Μάτι είναι η ηλεκτροδότηση, καθώς εδώ και δεκαπέντε ημέρες η γειτονιά του είναι βυθισμένη στο σκοτάδι.

«Ανοίξαμε την ταβέρνα μία ημέρα μετά τη φωτιά»

Κατεβαίνοντας προς τη λεωφόρο Ποσειδώνος, συναντήσαμε τη Βίνια Δημοπούλου, ιδιοκτήτρια ενός εκ των καταστημάτων που γλίτωσαν από τη φονική πυρκαγιά. «Δεν περιγράφεται αυτή η καταστροφή. Εχουμε φίλους στα νοσοκομεία με εγκαύματα. Στο σπίτι μας κάηκε όλη η πίσω πλευρά και το δωμάτιο των παιδιών. Ευτυχώς την ταβέρνα τη σώσαμε. Ανοίξαμε την επόμενη της φωτιάς να δούμε τι έχει καεί και για τρεις ημέρες δουλεύαμε με γεννήτρια», δηλώνει στη «Νέα Σελίδα», ενώ βλέπει με θλίψη τους γείτονές της να εγκαταλείπουν μαζικά το Μάτι. «Οχτώ στα δέκα σπίτια έχουν καεί και οι μισοί κάτοικοι έχουν φύγει ήδη από την πρώτη ημέρα», προσθέτει. Πέρα, όμως, από το σοκ και τις φθορές που προκάλεσαν οι φλόγες, η κυρία Δημοπούλου βιώνει πλέον και τις οικονομικές συνέπειες από τη φωτιά της 23ης Ιουλίου. «Με ποιους πελάτες να δουλέψεις; Οι τουρίστες κλείνονται στα ξενοδοχεία για να μην βλέπουν τα καμένα. Οσοι έμειναν εδώ είναι ελάχιστοι και περιμένουμε κανέναν περαστικό μήπως μπουν λεφτά στο ταμείο», λέει η ιδιοκτήτρια της ταβέρνας και αποκαλύπτει ότι ο τζίρος του μαγαζιού είναι μειωμένος κατά 80% μετά τη φωτιά.

«Εχουμε συνέχεια ακυρώσεις»

Ελάχιστα μέτρα μακριά, στην οδό Κυανής Ακτής, υπάρχει ένα ξενοδοχείο το οποίο γλίτωσε την τελευταία στιγμή από τη μανία της φωτιάς. Ωστόσο, το τοξικό περιβάλλον σε συνδυασμό με το μαύρο τοπίο διώχνουν και τους τελευταίους παραθεριστές οι οποίοι είχαν κλείσει δωμάτιο για να περάσουν τις διακοπές τους στο Μάτι. «Οι Ελληνες φεύγουν από το Μάτι. Μόνο οι τουρίστες έμειναν, και αυτοί αναγκαστικά. Είναι κοντά το λιμάνι της Ραφήνας και τους εξυπηρετεί για τα νησιά. Μέχρι τη φωτιά είχαμε 100% πληρότητα. Τώρα είμαστε στα μισά και κάθε μέρα έχουμε ακυρώσεις. Τι να έρθει να κάνει ο άλλος στα καμένα;», σημειώνει στη «Νέα Σελίδα» ο Τάσος Φιλίππου, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στο Μάτι. Την ίδια ώρα βλέπει τους μόνιμους παραθεριστές να εγκαταλείπουν τα εξοχικά τους, μιας και η στάχτη που κατακλύζει τον αέρα καθιστά αδύνατη τη διαβίωση στην περιοχή. «Πάνω από τα μισά σπίτι έχουν καεί. Ολοι φεύγουν. Ειδικά οι συνταξιούχοι δεν πρόκειται να μείνουν εδώ, είναι πολύ τοξική η ατμόσφαιρα για να αντέξουν. Ο,τι και να σηκώσεις μυρίζει καμένο. Τρελοί είναι να μείνουν;», τονίζει και μας ξεναγεί στο θερινό σινεμά που βρίσκεται στην αυλή του ξενοδοχείου του. Το μόνο που έμεινε να θυμίζει τις ευχάριστες, καλοκαιρινές προβολές είναι το λευκό πανί, καθώς τα δέντρα γύρω από τον κινηματογράφο κάηκαν, ενώ οι πλαστικές καρέκλες έλιωσαν από τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν την ώρα της πυρκαγιάς. «Το σινεμά ευτυχώς γλίτωσε, κάηκαν όμως όλα τα διπλανά σπίτια. Ηρθε ένας από τη Σπέντζος Φιλμ και μου είπε πως θα το επαναλειτουργήσει. Αλλά τι να το κάνεις; Αν αξίζει κάτι στο θερινό σινεμά είναι η θέα, κι εδώ υπάρχει παντού μαύρο», μας λέει με πικρία ο κ. Φιλίππου.

«Πυροσβέστες και δημοσιογράφοι οι πελάτες μας»

Στον ίδιο δρόμο λειτουργεί εδώ και χρόνια το καφέ του κ. Βασίλη. Ηταν το στέκι των ενοίκων της πολυκατοικίας στην οδό Κυανής Ακτής, η οποία υπέστη μεγάλες καταστροφές, ωστόσο, μετά τη φωτιά στις καρέκλες του κάθονται μόνο πυροσβέστες. «Μόνο πυροσβέστες και δημοσιογράφους έχω πια πελάτες. Το Μάτι άδειασε. Το 70% των σπιτιών έχουν καεί, οι μισοί κάτοικοι έχουν φύγει, ρεύμα δεν έχουμε και αυτό το πράμα στην ατμόσφαιρα δεν εισπνέεται. Δεν υπάρχει ζωή πλέον εδώ», δηλώνει στη «Νέα Σελίδα» ο ιδιοκτήτης της καφετέριας, ο οποίος απευθύνει κραυγή αγωνίας για την υγεία όσων απέμειναν στο Μάτι. «Ούτε τα μπάζα μας δεν μπορούμε να μαζέψουμε. Οπου κουνήσεις κάτι, σηκώνει στάχτη. Αν δεν έρθει ο Δημόκριτος εδώ να κάνει μετρήσεις και να μας βοηθήσει, θα πάθουμε ζημιές. Με 800 καμένα αυτοκίνητα στους δρόμους, τα μέταλλα και τον αμίαντο, αν βρέξει και καταλήξουν αυτά τα υλικά στη θάλασσα και το έδαφος, τελειώσαμε». Παράλληλα, μιλά και για την οικονομική καταστροφή που έχουν υποστεί όσοι είχαν μαγαζιά στην περιοχή. «Μας είπαν να πληρώσουμε τον ΦΠΑ τον Δεκέμβρη. Με τι εισπράξεις; Πού να τα βρω; Εχω τέσσερις υπαλλήλους. Θα αναγκαστώ να διώξω τους μισούς. Δεν έχει νόημα να καθόμαστε όλοι μαζί να κοιτάμε ένα άδειο μαγαζί», μας λέει ο κ. Βασίλης, ο οποίος παλεύει να ξαναστήσει το μαγαζί του ανάμεσα σε καμένες ψυχές και περιουσίες.

Περισσότερες από 100 υιοθεσίες ζώων

Εκτός από τους ανθρώπους, το Μάτι εγκαταλείπουν και τα ζώα που σώθηκαν από την επέλαση του πύρινου εφιάλτη της 23ης Ιουλίου. Στην κτηνιατρική κλινική του Πικερμίου, οι επιζήσαντες από την πυρκαγιά περιθάλπουν τα κατοικίδιά τους αναζητώντας μια νέα στέγη που θα τα φιλοξενήσει. «Υπάρχουν άνθρωποι που ψάχνουν ακόμα για τα ζώα τους. Υπάρχουν, όμως, και ζώα τα οποία εγκαταλείφθηκαν εδώ γιατί οι ιδιοκτήτες τους έμειναν άστεγοι μετά τη φωτιά. Ενας κύριος μας έφερε τον σκύλο του αναζητώντας υιοθεσία, καθώς είχε καεί το σπίτι του», σημειώνει στη «Νέα Σελίδα» η Μέμη Ταγγαλίδη, κτηνίατρος της κλινικής. Στα κλουβιά της κλινικής φιλοξενούνται σήμερα ελάχιστα ζώα, ανάμεσά τους και το σκυλί της ηθοποιού, Χρύσας Σπηλιώτη, η οποία βρήκε τραγικό θάνατο στο μοιραίο οικόπεδο στο Μάτι.

Όπως μας λέει η κυρία Ταγγαλίδη, μέσα στην καταστροφή βρέθηκαν άνθρωποι που υιοθέτησαν περισσότερα από 100 τραυματισμένα κατοικίδια.
Η πλέον, ωστόσο, συγκινητική υιοθεσία αφορούσε σε τρία γατάκια τα οποία βρέθηκαν χωρίς τη μητέρα τους σε ένα καμένο οικόπεδο στο Κόκκινο Λιμανάκι. Τα μωρά υιοθετήθηκαν από μια γάτα η οποία είχε χάσει τα παιδιά της από τη φωτιά και τα θήλασε σαν να ήταν δικά της. Ανθρωποι και ζώα, επιζώντες σε ό,τι απέμεινε από μια κατεστραμμένη ζώνη, δίνουν τη μάχη για την επόμενη ημέρα στο Μάτι.

του Κώστα Στάμου

Πηγή: neaselida.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.