Κρίσιμα έργα σε 18 περιοχές «άμεσου κινδύνου» στην Αττική, για να μη θρηνήσουμε νέο Μάτι

Δεκαοχτώ ολόκληρες περιοχές στην Αττική κηρύχτηκαν ως «άμεσου κινδύνου» να μετατραπούν σε νέο Μάτι, σε περίπτωση πυρκαγιάς, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά.

Ο Υφυπουργός υπογράμμισε πως έχουν γίνει ήδη μελέτες για τις εν λόγω περιοχές και το προσεχές εξαήμερο ειδικά συνεργεία θα αναλάβουν την υλοποίηση κρίσιμων έργων αντιπυρικής θωράκισής τους, όπως η τοποθέτηση δεξαμενών και η διάνοιξη δρόμων διαφυγής, προκειμένου να αποτραπεί νέα τραγωδία.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε και σε σχετική ερώτηση για την φωτιά στο Αλεποχώρι, σημειώνοντας ότι ο μηχανισμός αντέδρασε άμεσα και, παρά τις αντίξοες συνθήκες, δεν υπήρξε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής. Επισήμανε δε πως μέσα σε 4,5 ώρες η φωτιά διέγραψε πορεία 10,3 χιλιομέτρων, περνώντας μέσα από οικισμούς, σχολιάζοντας πως «σε τέτοιες καταστάσεις η κεντρική εντολή είναι “σώστε τους ανθρώπους”».

Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Χαράς Καφαντάρη, είπε: «Τρέχουμε πρόγραμμα προσομοιώσεων. Μετά από την άσκηση ρωτήσαμε την αρμόδια υπηρεσία να μας υποδείξει τις επικίνδυνες περιοχές της Αττικής που μπορούν να γίνουν “Μάτι”. Μας έδειξαν 18 περιοχές. Η δική μας αρχική εκτίμηση ήταν για 4 που όλοι έχουμε δει δια γυμνού οφθαλμού σε Πόρτο Γερμενό, Ιπποκράτειο Πολιτεία, Σχοινιά, κ.ά. Το πρόβλημα όλων αυτών των περιοχών υπάρχει εδώ και δεκαετίες, αλλά κανείς δεν έκανε τίποτα. Εμείς αναλάβαμε και αυτή την ευθύνη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Κηρύξαμε και τις 18 περιοχές ως “άμεσου κινδύνου”, για να δώσουμε την δυνατότητα στους αυτοδιοικητικούς να καθαρίσουν και να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες».

«Εμείς, από την πλευρά μας, ολοκληρώσαμε εντός 30 ημερών μελέτες, διαπραγματεύσεις, κ.ά. και προχωρήσαμε σε 18 επιχειρήσεις αντιπυρικής θωράκισης. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι σε εξέλιξη. Εντός 6 ημερών θα δείτε συνεργεία στις 18 περιοχές. Βάζουμε 18 δεξαμενές, δρόμους διαφυγής. Την άλλη εβδομάδα ανοίγεται ο δρόμος στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Όλοι ξέρουν εδώ και χρόνια το πρόβλημα, αλλά κανείς δεν έκανε τίποτα. Με την ίδια διαδικασία την άλλη εβδομάδα θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδίου για το Σέιχ Σου. Μιλάμε για θέματα που η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας δεν έχει αρμοδιότητα, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε. Παίρνουμε την ευθύνη, γιατί ήρθε η ώρα ο καθένας από εμάς να μην κρυφτεί πίσω από τις αρμοδιότητες του, αλλά να συνεργαστούμε όλοι μαζί», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Περί φωτιάς στο Αλεποχώρι
Αναφορικά δε με την πυρκαγιά στο Αλεποχώρι, ο Υφυπουργός απάντησε στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για ολιγωρία, λέγοντας: «Μας ρωτάτε πόσο κόστισε η πυρόσβεση. Να μας πείτε πόσο κοστίζει για εσάς μια ανθρώπινη ζωή, για να σας απαντήσω. Ούτε ένα ευρώ πίσω δεν θα αφήσουμε για να κάνουμε όσα πρέπει και να κρατήσουμε ασφαλείς τους πολίτες. Η πυρκαγιά ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Εκδηλώθηκε βράδυ και εξελίχθηκε κάτω από επικίνδυνες συνθήκες, με ριπές ανέμου άνω των 8 μποφόρ. Το βράδυ εκείνο η φωτιά σε 4,5 ώρες “έτρεξε” 10,3 χιλιόμετρα περνώντας μέσα από οικισμούς και απειλώντας ζωές. Αν κρίνετε εσείς ανέτοιμο τον μηχανισμό που εκκένωσε οικισμούς και έσωσε ζωές, είναι ύβρις απέναντι σε πυροσβέστες και εθελοντές και ΕΛ.ΑΣ. Ο μηχανισμός λειτούργησε. Από τις 6 το πρωί είχαμε όλο το στόλο –και από Θεσσαλονίκη– και έκανε βολές».

Διέψευσε, τέλος, τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ που τον εμφανίζουν να επιρρίπτει την πυρκαγιά σε «ατυχία».

  • φωτό αρχείου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.