«Kυνηγοί θησαυρών» λεηλάτησαν την ιστορική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στην Τρίγλια!


Ρημαδιό έχει καταντήσει η ιστορική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, στην Προύσα, σύμφωνα με καταγγελίες που παρουσιάζονται στον τουρκικό Τύπο. Μάλιστα, τοπικοί παράγοντες και ειδικοί ζητούν από την τουρκική κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα προστασίας της εκκλησίας, ώστε να διασωθεί αυτό το πολιτιστικό μνημείο.

Παράλληλα, στο φως της δημοσιότητας στην γείτονα ήλθαν καταγγελίες για την απίστευτη ενέργεια να κτίσουν κάποιοι τις εισόδους ορθόδοξης εκκλησίας 130 ετών, στο Αϊδίνιο.

Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη

Ειδικότερα, η τουρκική εφημερίδα, Sözcü, η οποία θεωρείται ότι πρόσκειται στο κόμμα της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενη στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, σημειώνει ότι «οι κυνηγοί θησαυρών έκαναν ρημαδιό την ιστορική εκκλησία».

Να σημειωθεί πως πρόσφατα, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας, το οποίο παρουσίαζε ως «μαύρη στιγμή» για το 2020 το γεγονός της μετατροπής της Αγίας Σοφίας, από μουσείο σε τζαμί, προκλήθηκε έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία, με τον ίδιον τον Τ. Ερντογάν να καταγγέλλει την φιλο-κεμαλική εφημερίδα.

Δείτε ακόμα:  Αρτέμιδα: Τελείωσε και το τελευταίο κομμάτι του πολυθεματικού πάρκου - skate park (φωτό)

Επίσης, ο τηλεοπτικός σταθμός, CNN Türk, σημειώνει ότι «κυνηγοί θησαυρών λεηλάτησαν την ιστορική εκκλησία», ενώ αναφέρει ότι στην ιστορική εκκλησία, που μετά βίας παραμένει όρθια, κυνηγοί θησαυρών έσκαψαν λάκκους, ελπίζοντας να βρουν χρυσό. Προσθέτει, ακόμα, ότι παλαιότερα είχε χρησιμοποιηθεί ως τζαμί και σχολείο.

Ακόμα, ο τηλεοπτικός σταθμός, NTV, παρατηρεί ότι τα ερείπια της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη, στην Τρίγλια της Προύσας, έχουν ιστορία 900 ετών. Αναστηλώθηκε κατά περιόδους, αλλά, όταν την εγκατέλειψαν οι Ελληνες της περιοχής, με την ανταλλαγή των πληθυσμών, το 1923-24, μετατράπηκε σε στόχο κυνηγών θησαυρών.

Τούρκοι από τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη εγκαταστάθηκαν στην Τρίγλια. Ωστόσο, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, αναφέρει ο NTV, τους κατέλαβε η… επιθυμία για αναζήτηση θησαυρών.

Δείτε ακόμα:  Ραφήνα - Πικέρμι: Η πρόταση της "Δημοτικής Αλλαγής" για τους Δασικούς Χάρτες

Η στέγη του κτίσματος έχει καταστραφεί, ενώ στο δάπεδο οι κυνηγοί θησαυρών έχουν σκάψει βαθιά πηγάδια.

«Απευθύνουμε έκκληση στις αρχές να παρακολουθήσουν το θέμα», τονίζουν τοπικοί παράγοντες και ειδικοί. «Τα πάντα θυμίζουν πεδίο μάχης. Πρόκειται για λυπηρή εικόνα. Η εκκλησία είναι ιδιαίτερα σημαντική, είχε κτισθεί το 1100 για τους περίπου 5.000 Έλληνες που ζούσαν στην Τρίγλια. Ελπίζουμε να ανακαινισθεί».

Εκτισαν τις εισόδους εκκλησιάς

Επιπλέον, ο διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού Αϊδινίου, Ουμούτ Τουνσέρ, προέβη σε «καταγγελία για το χτίσιμο τοίχων σε πόρτες ορθόδοξης εκκλησίας 130 ετών», όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος.

Ο ίδιος, μάλιστα, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη σχετικά με τους τοίχους που κτίστηκαν στις δύο από τις συνολικά τρεις εισόδους της ελληνορθόδοξης εκκλησίας, 130 ετών. Οι τοίχοι υψώθηκαν, προκειμένου να αποκτηθεί άδεια πώλησης οινοπνεύματος σε γειτονικό εστιατόριο(!).

Δείτε ακόμα:  Άνοιγμα των δραστηριοτήτων: Όλο το σχέδιο για την επιστροφή στην κανονικότητα

Σε δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αναφέρεται ότι τα εστιατόρια επιβάλλεται να βρίσκονται τουλάχιστον 100 μέτρα μακριά από τους τόπους λατρείας. Κάτι που δεν τηρήθηκε στην προκειμένη περίπτωση.

Μετά τις καταγγελίες, οι τοίχοι κατεδαφίστηκαν, ενώ ο Ο. Τουνσέρ ζήτησε να περιέλθει η εκκλησία στο υπουργείο Πολιτισμού. Κάτι που έγινε. Παράλληλα, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ώστε να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι.

Ο Ο. Τουνσέρ, τέλος, κατήγγειλε ότι έτσι «καταστρέφεται η πολιτιστική κληρονομιά», ενώ σημείωσε ότι «σε περίπτωση που υπάρξει αίτημα από τους Ορθόδοξους της περιοχής θα μπορούσαμε να τον αξιοποιήσουμε και ως εκκλησία. Διαφορετικά θα γίνει μουσείο».

lawandorder.gr