Λέκκας για Θήβα: Δεν αποκλείεται να γίνει σεισμός 5,5 Ρίχτερ

Ο κ. Λέκκας ήταν μεν καθησυχαστικός για το ρήγμα της Θήβας, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δώσει σεισμό έως και 5,5 Ρίχτερ.

«Καμπανάκι» για τη Θήβα έκρουσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, καθώς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σημειωθεί στην περιοχή μεγάλος σεισμός της τάξης των 5,5 Ρίχτερ.

Καθώς οι σεισμολόγοι συνεδρίασαν εκτάκτως χτες το βράδυ για τη Θήβα, ο κ. Λέκκας είπε ότι είναι υπαρκτό το σενάριο να γίνει ισχυρός σεισμός στην περιοχή αυτή, αν και καθησύχασε λέγοντας ότι οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο δεν είναι μεγάλες.

«Δεν είναι πολύ πιθανό, αλλά δεν αποκλείεται να γίνει σεισμός 5,5 Ρίχτερ στη Θήβα. Το συγκεκριμένο ρήγμα πάντως δεν μπορεί να δώσει πάνω από 6 Ρίχτερ» είπε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο MEGA.

Δείτε ακόμα:  Νόμισμα 50 δραχμών του 1876 πουλήθηκε 162.000€ - Ο Έλληνας πίσω από την δημοπρασία που έκανε ρεκόρ

Όπως ανέφερε, το ρήγμα της Θήβας έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και μέγεθος από εκείνα της Αταλάντης και των Αλκυονίδων. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι είναι πολλά μικρά ρήγματα μαζί, τα οποία έχουν δώσει τους σεισμούς που έχουν ανησυχήσει τους κατοίκους τους τελευταίους 4 μήνες.

Πάντως, εκτίμησε ότι η Αττική και η Λαμία δεν θα κινδύνευαν από ένα σεισμό στη Θήβα, ενώ το συγκεκριμένο ρήγμα δεν μπορεί να ενεργοποιήσει τα ρήγματα της Αταλάντης ή των Αλκυονίδων, καθώς δεν έχει κομβική θέση στο ελληνικό τόξο.

Δείτε ακόμα:  Διασωληνωμένο 4χρονο αγοράκι δίνει μάχη για τη ζωή του

Μετά τη δόνηση των 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη, ο Ευθύμης Λέκκας προειδοποίησε ότι οι επιστήμονες ανησυχούν για όλη τη χώρα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει μεγάλος σεισμός σε όλη την Ελλάδα.

Καθώς στη Θήβα υπάρχουν αρκετά παλιά σπίτια, ο κ. Λέκκας είχε αναφέρει και νωρίτερα ότι πρέπει να επικαιροποιηθούν τα σχέδια της Πολιτείας και των δήμων της περιοχής.

Εξάλλου, χτες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των επιστημόνων ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εισηγήθηκε να μεταβούν άμεσα στην περιοχή της Θήβας οι σεισμολόγοι και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς για να αξιολογήσουν την επικρατούσα κατάσταση σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να υπάρξει σχέδιο και ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού.

Δείτε ακόμα:  Κακοκαιρία: Τις 170 έφτασαν οι κλήσεις στην Πυροσβεστική στην Αιτωλοακαρνανία

Από τον Ιούλιο έως και σήμερα στην περιοχή της Θήβας έχουν καταγραφεί πάνω από 1.700 δονήσεις, σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη της ΕΕ, Γεράσιμο Παπαδόπουλο. Το ρήγμα βρίσκεται ακριβώς κάτω από την πόλη.

«Επειδή συνεχίζεται η έντονη σεισμική δραστηριότητα και ενδέχεται να έχουμε ισχυρότερο σεισμό, συνεχίζει να εφαρμόζεται το επιχειρησιακό σχέδιο “Εγκέλαδος”» ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Παπαδόπουλος.