Λινού: Υπάρχει έλλειψη διαφάνειας για τα τεστ και τα κρούσματα ανά περιοχή

Για έλλειψη επαρκούς διαφάνειας στη διενέργεια των τεστ έκανε λόγο η Αθηνά Λινού, μιλώντας στον Alpha 98,9 το πρωί της Πέμπτης.

«Είναι δύσκολο να αναγνώσεις την τωρινή κατάσταση της πανδημίας. Έχουμε αλλαγή στον τρόπο που γίνονται τα τεστ. Ενώ τον Δεκέμβριο είχαμε αυξανόμενα τα μοριακά, τώρα έχουν μειωθεί δραματικά και είναι πολύ αυξημένα τα rapid. Είναι πιο εύκολα μεν αλλά με πολύ μικρότερη αξιοπιστία. Αυτό είναι ένα πρόβλημα», υπογράμμισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί με τα κρούσματα και τον τρόπο που αυτά καταγράφονται στη χώρα μας.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Μείωση κρουσμάτων στην Ανατολική Αττική – Ο χάρτης της διασποράς

«Υπάρχει έλλειψη επαρκούς διαφάνειας τόσο για τα τεστ όσο και για τα κρούσματα σε κάθε περιοχή, ώστε να βλέπουμε τον δείκτη θετικότητας ανά περιοχή. Εκτιμώ ότι ούτε τα μέλη της επιτροπής (λοιμωξιολόγων) έχουν αυτή την πληροφορία, ούτε τη δυνατότητα να πουν πού να γίνουν τεστ», επισήμανε η κ. Λινού.

Η κα Λινού εκτίμησε ότι η μείωση σε θανάτους και διασωληνώσεις στα νούμερα που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ αφορά στο διάστημα έναν μήνα πριν και όχι τις ημέρες των εορτών.

Δείτε ακόμα:  Πότε ανοίγουν γυμνάσια και λύκεια - Η πιο πιθανή ημερομηνία

«Είναι πιθανόν να έχουμε ανεπάρκεια ενημέρωσης και να μην μπορούμε να πάρουμε ή ή να άρουμε μέτρα. Θα ήταν σημαντικό να είχαμε όλη αυτή την πληροφορία», πρόσθεσε και αναφερόμενη στην περίπτωση του lockdown στον Ασπρόπυργο, είπε: «Για παράδειγμα, μια πληροφορία για τον Ασπρόπυργο αναφέρει ότι τα κρούσματα δεν προήλθαν από τους κατοίκους, αλλά από τους εργαζόμενους στη (βιομηχανική) περιοχή. Δηλαδή, ο τρόπος που μετέβαιναν στην περιοχή ήταν επικίνδυνος, άρα θα έπρεπε ο εργοδότης να βρει τρόπο μεταφοράς τους».

Δείτε ακόμα:  Ταυτοποιήθηκαν οι δράστες του ξυλοδαρμού του σταθμάρχη - Ειδικό σώμα της αστυνομίας στις συγκοινωνίες Αττικής

Επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στο πού γίνονται τα τεστ και πού βγαίνουν θετικά.

.altsantiri.gr