Lockdown: Αντίστροφη μέτρηση για ανακοινώσεις – Τα νέα «όπλα» της κυβέρνησης

Nα συμπληρώσει τις ψηφίδες στο μωσαϊκό του περιορισμένου ανοίγματος για την εορταστική περίοδο, και να ανοίξει τα χαρτιά της για τον οδικό χάρτη της κανονικότητας έως τον Μάρτιο ετοιμάζεται η κυβέρνηση.

Ο πυρετός των επαφών, των τηλεδιασκέψεων και των εσωτερικών συσκέψεων υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποσκοπούν στην οριστικοποίηση με την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια των βημάτων που θα γίνουν, το μέγεθος των οποίων όπως έχει προϊδεάσει ο πρωθυπουργός θα είναι μικρό, αλλά θα υπηρετεί την αδήριτη ανάγκη της ασφάλειας.

Οι ανακοινώσεις για την πρώτη φάση, δεν αποκλείεται να γίνουν στην έναρξη αυτής της εβδομάδας.

Αυτή την Δευτέρα, μπορεί να είναι το σχετικό ορόσημο, και μετά την ανακοίνωση των κινήσεων, δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να δώσει τις συντεταγμένες που καθόρισαν τη κυβερνητική ρότα.

Δείτε ακόμα:  Νεογνό 20 ημερών νοσηλεύεται με κορονοϊό

Για τη δεύτερη φάση της μετάβασης στην κανονικότητα καταλύτης είναι η άρτια εφαρμογή του εθνικού σχεδίου εμβολιασμών η οποία θα πρέπει να συντρέξει όπως συνέστησε διακριτά ο πρωθυπουργός κατά την σαββατιάτικη σύσκεψη.

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να επιστρατευτούν και περισσότερα «όπλα» που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να διευρύνει τη βάση των δεδομένων για την εξέλιξη των μολύνσεων στην κοινότητα.

Ένα από αυτά είναι η ενίσχυση των ελέγχων που θα πραγματοποιηθούν, από μια δεξαμενή τυχαίων δειγμάτων έως και στις 31 Δεκεμβρίου.

Είναι ξεκάθαρο ότι στο ίδιο διάστημα και μέχρι να αποκτήσει συνέχεια και μεγαλύτερη μεγέθυνση η αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών δεδομένων, η κυβέρνηση δεν ρισκάρει καμία υποτροπή.

Τη Δευτέρα πάντως έχει προαναγγελθεί η επαναλειτουργία 100 καταστημάτων λιανικής πώλησης χριστουγεννιάτικων ειδών, ενώ μένει τις προσεχείς ώρες εάν σε αυτό το πρώτο κύμα χαλάρωσης των περιορισμών, έως τα μέσα του μήνα, θα συμπεριληφθούν κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, βιβλιοπωλεία, καταστήματα παιχνιδιών, τα ανθοπωλεία.

Δείτε ακόμα:  «Μου έχεις κάνει μάγια» φώναζε ο δράστης που πυροβόλησε τους υπαλλήλους του συνεργείου φυσικού αερίου (φωτό)

Ακόμη δεν έχει αποκρυσταλλωθεί το πλαίσιο στο οποίο θα επανέλθει στην κανονικότητα για μεγαλύτερο τμήμα του λιανεμπορίου, μετά το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Άλλωστε τον προβληματισμό εντείνει η «διάγνωση» ότι ανοίγουν παράλληλα μέτωπα διασποράς του ιού κάτι που επισήμανε με νόημα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος:

«Βλέπουμε επίσης σε ορισμένες περιοχές έχει φύγει η διασπορά από τα αστικά κέντρα και έχει μεταφερθεί σε χωριά και κωμοπόλεις, με αποτέλεσμα -επειδή υπάρχει η ψευδαίσθηση της ασφάλειας και της οικειότητας- να μεταδίδεται μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, πολύ πιο εύκολα ο ιός.

Δείτε ακόμα:  Συγκλονιστική μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα για τους πυροβολισμούς στην Κηφισιά - «Φώναζε βοηθήστε με»

Αυτό θέλει μια προσοχή απ’ όλους μας και μια μεγαλύτερη εγρήγορση» τόνισε ο Στέλιος Πέτσας στη συνέντευξή του στο Mega.

Υπό αυτά τα δεδομένα, θα διατηρηθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας στη νυχτερινή ζώνη, όσο και το σύστημα των μετακινήσεων με SMS.

Επίσης, κανένα περιθώριο δεν διαπιστώνεται για χαλάρωση στο σκέλος των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.

Για την επαναλειτουργία των δημοτικών κυρίως, καθώς επίσης των γυμνασίων και των λυκείων, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σήματα που να δείχνουν ανατροπή στο κλίμα που την προσδιορίζει χρονικά από την νέα χρονιά.

Ανάλογη είναι η πρόθεση και για την εστίαση, πάντα υπό την αίρεση της πορείας της πανδημίας, ενώ σαφώς αργότερα εντός του 2021 αναμένεται η επιστροφή στην κανονικότητα για τα κέντρα διασκέδασης.

cnn.gr