Lockdown: Η στρατηγική των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα – Οι εξωτερικοί χώροι, οι μάσκες και τα ατομικά τεστ

Στις συζητήσεις που γίνονται στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, αναφορικά με το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, το επόμενο διάστημα, αναφέρθηκε η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της Παρασκευής, εξηγώντας γιατί δεν αποφασίστηκε σήμερα η άρση κάποιων περιορισμών, όπως και τους παράγοντες που θα τους επιτρέψουν να δώσουν το “πράσινο φως”. Επίσης, έκανε ειδική αναφορά στη χρήση των προστατευτικών μασκών, σημειώνοντας ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο χρήσης διπλής ή ενισχυμένης μάσκας σε χώρους ή δραστηριότητες υψηλού κινδύνου.

“Στην επιτροπή μας επεξεργαζόμαστε την προσέγγιση που θα πρέπει να έχει το άνοιγμα της επόμενης ημέρας, μόλις το επιτρέψει το επιδημιολογικό φορτίο. Κυρίως περιμένουμε τη μείωση των νέων κρουσμάτων και σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών, καθώς γνωρίζουμε ότι θα αργήσουμε να δούμε μείωση των νοσηλευόμενων ασθενών και της πίεσης του ΕΣΥ. Σε κανέναν μας δεν αρέσει να ανοίγουν και να κλείνουν δραστηριότητες. Η βασική στρατηγική είναι να διασφαλιστεί κατά το δυνατόν όχι μόνο το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων στο άμεσο μέλλον αλλά και η αποφυγή επιστροφής σε περιοριστικά μέτρα ξανά τις επόμενες εβδομάδες”, εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Οι γενικές αρχές, όπως είπε, “περιλαμβάνουν το σταδιακό και πολύ προσεκτικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων, που θα σχεδιαστεί με βάση κυρίως την επικινδυνότητα κάθε δραστηριότητας συνυπολογίζοντας όμως τα εκπαιδευτικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν” και στόχος είναι “να αξιοποιηθεί σε κάθε περίπτωση η χρήση των εξωτερικών χώρων”.

Σε ό,τι αφορά στις δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους, η κ. Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι “συνυπολογίζεται η επαφή με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, όπως συμβαίνει στις υπηρεσίες επαφής με το κοινό, καθώς και οι συνθήκες συνωστισμού σε εργασιακούς χώρους, ιδιαίτερα όταν αυτό γίνεται για πολλές ώρες της ημέρας. Συζητείται η χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας σε χώρους ή σε δραστηριότητες υψηλού κινδύνου, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την καθολική χρήση μάσκας όταν συνωστιζόμαστε ακόμα και στο ύπαιθρο”.

Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε ότι σήμερα έχουμε στα χέρια μας ένα σημαντικό εργαλείο, τα ατομικά τεστ που ήδη χρησιμοποιούνται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και θα βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση των ασυμπτωματικών ή και προσυμπτωματικών ασθενών, την έγκαιρη ανίχνευση και απομόνωση των κρουσμάτων αλλά και την ιχνηλάτηση των επαφών τους. Το ατομικό τεστ αφορά σε υγιή και ασυμπτωματικά άτομα, τόνισε.

Συμπλήρωσε ότι θα συνεχιστούν και οι στοχευμένοι περιοδικοί έλεγχοι με αντιγονικό τεστ από τις κινητές ομάδας του ΕΟΔΥ σε κρίσιμους χώρους και περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. “Χρησιμοποιώντας την κοινή λογική και τηρώντας τα μέτρα ατομικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης θα περιμένουμε να μειωθούν τα νέα κρούσματα τις αμέσως επόμενες ημέρες και να επιστρέψουμε σε κάποιες δραστηριότητες με ασφάλεια και εκμεταλλευόμενοι τον καλό καιρό της Ελλάδας”, κατέληξε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

enikos.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.