Lockdown: Ο «οδικός χάρτης» για την χαλάρωση των μέτρων – Προς κατάργηση το SMS στο 13033

Τον «οδικό χάρτη» για τη χαλάρωση των μέτρων μετά το Πάσχα καταρτίζει σύμφωνα με πληροφορίες το κυβερνητικό επιτελείο, αναμένοντας και τις εισηγήσεις των ειδικών που θα υποδείξουν και τον βηματισμό με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα προγνωστικά μοντέλα για την επόμενη μέρα.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε σταδιακή άρση του lockdown με άρση των περιορισμών που θα αφορούν τα σχολεία, τα φροντιστήρια, την εστίαση, τις μετακινήσεις και τις εμπορικές δραστηριότητες. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η κατάργηση του SMS στο 13033 για την κυκλοφορία των πολιτών.

Το χρονοδιάγραμμα – όπως καταρτίζεται αυτή τη στιγμή- ξεκινά με χαλάρωση των μέτρων αρχής γενομένης από τις 4 Μαΐου και συνεχίζει στις 10, έτσι ώστε το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου να γίνει με ασφάλεια και με τα κατάλληλα υγειονομικά πρωτόκολλα

. Το Μαξίμου βάζει τον πήχη ψηλά, καθώς τα έσοδα από τον τουρισμό είναι απαραίτητα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.

Οι λόγοι που οδηγούν στο «Πάσχα στην πόλη»

Ουκ ολίγες φορές οι ειδικοί θέτουν το δίλημμα: «Πάσχα ή καλοκαίρι», επισημαίνοντας ότι το επιδημιολογικό ρίσκο είναι μεγάλο και απαιτείται αυτοσυγκράτηση και υπομονή, προκειμένου τα μέτρα να χαλαρώσουν με σύνεση, συντεταγμένα και χωρίς πισωγυρίσματα μετά το Πάσχα.

Οι παράγοντες που οδηγούν σε αυτή την απόφαση είναι οι εξής:

Η ασφυκτική κατάσταση που συνεχίζει να δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεδομένου ότι αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ αυξάνει και το ισοζύγιο εισαγωγών – εξιτηρίων στα νοσοκομεία «γέρνει» προς τους νέους νοσηλευόμενους.

H διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα, καθώς δεν παρουσιάζονται ακόμα σημάδια αποκλιμάκωσης.

Αναμένεται δε σε αυτό να βοηθήσει και το εργαλείο των self test, το οποίο θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους.

Ο μικρός χρόνος που έχει μεσολαβήσει από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των Λυκείων, καθώς δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμη ξεκάθαρα οι επιδημιολογικές συνέπειές τους. Για το λόγο αυτό άλλωστε οι λοιμωξιολόγοι δεν έδωσαν το «πράσινο φως» για τις διαδημοτικές μετακινήσεις τις καθημερινές και το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων.

Η κόπωση των πολιτών που οδηγεί σε καταστρατήγηση των μέτρων.

Τέλος ανησυχία συνεχίζουν να προκαλούν τα δεδομένα που προκύπτουν από την ανάλυση των λυμάτων της Αττικής, καθώς το ιικό φορτίο εμφανίζεται να είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας, μετά την διευρυμένη σύσκεψη της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

newsbeast.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.