Lockdown: Οι 4 παράγοντες που θα κρίνουν τη χαλάρωση των μέτρων – Αυστηροί έλεγχοι την Καθαρά Δευτέρα

Φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης για σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων βάζει η επιθετικότητα του κορονοϊού και η μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων, δεδομένου ότι τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται σε συνθήκες «πολέμου» με 3.664 εισαγωγές ασθενών covid μέσα σε 10 ημέρες.

«Μόνο χθες είχαμε 185 εισαγωγές Covid-19 στα νοσοκομεία της Αττικής. Αν υπολογίσετε ότι ένα μεσαίο νοσοκομείο της χώρας έχει περίπου 200 κλίνες, τότε βλέπετε ότι κάθε μέρα -τις τελευταίες ημέρες- σε κάθε εφημερία γεμίζει ένα νοσοκομείο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας σκιαγραφώντας τη δραματική εικόνα και κάνοντας έκκληση για μία ακόμη φορά στους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στην υγειονομική μάχη.

Τις προηγούμενες ημέρες κυβερνητικά στελέχη έδιναν μέχρι και ημερομηνίες για το επικείμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου, ωστόσο υπήρξε ενόχληση από το Μαξίμου για τα συγχυτικά μηνύματα που δίνονται στους πολίτες και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έσπευσαν να επιβάλλουν σιωπητήριο, δεδομένου ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα ανατρέπουν το χρονοδιάγραμμα.

Για το λόγο αυτό, ιδιαίτερα συγκρατημένη εμφανίστηκε, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, σχετικά με την ημερομηνία ανοίγματος δραστηριοτήτων, εξηγώντας ότι με τα νούμερα της πανδημίας αυτή τη στιγμή δεν είναι της παρούσης αυτή η συζήτηση. Πρόσθεσε δε, ότι υλοποιείται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, καθώς παραμένει και θα παραμένει για τις επόμενες δέκα ημέρες η πίεση στο σύστημα υγείας, ενώ έχει καταρτιστεί οδικός χάρτης για την επόμενη ημέρα, χωρίς συγκεκριμένες ημερομηνίες, γιατί όλα είναι υπό αίρεση.

Δείτε ακόμα:  Ζητούν νέα μέτρα στη μετακίνηση εκτός νομού - Βαρύς χειμώνας με τα Χριστούγεννα σε κίνδυνο

Τυπικά το τρίτο lockdown λήγει σε πέντε ημέρες και το σίγουρο είναι ότι θα δοθεί παράταση για μία ή και για δύο εβδομάδες. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο Παρασκευή από τον υφυπουργό πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, αφού θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και θα έχει καταλήξει στην εισήγησή της.

Έρχεται σκληρό lockdown για Ιωάννινα και Χαλκιδική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει εισήγηση των ειδικών, προκειμένου να μπουν σε «βαθύ κόκκινο» η Χαλκιδική και τα Ιωάννινα λόγω της επιδημιολογικής επιδείνωσης που καταγράφουν. Στην χθεσινή συνεδρίαση αναλύθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ, τα οποία έδειξαν πως το επιδημιολογικό φορτίο στις δύο αυτές περιοχές είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο. Πρόκειται για περιοχές που σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη παραμένουν μέχρι στιγμής σε κατάσταση αυξημένου κινδύνου.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Προβληματίζει τους επιστήμονες νέα μετάλλαξη της Δέλτα

Οι κρίσιμοι παράγοντες

Με βάση την πορεία της εξάπλωσης της πανδημίας και την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, οι ειδικοί εκτιμούν πως το τρίτο κύμα δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή του και ενδεχομένως αυτό να συμβεί την προσεχή εβδομάδα. Ποιοι όμως είναι οι κρίσιμοι παράγοντες που θα κρίνουν την χαλάρωση των μέτρων;

Η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών
Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία και η πίεση στις ΜΕΘ
Ο αριθμός των κρουσμάτων
Ο βαθμός της τήρησης των περιοριστικών μέτρων, προκειμένου να μειωθούν οι εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Γιατί ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι πεθαίνουν στην Ελλάδα

Αυστηρά μέτρα την Καθαρά Δευτέρα

Με απαγόρευση της μετακίνησης εκτός δήμου θα γιορτάσουμε φέτος το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, καθώς σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα, οι πολίτες απαγορεύεται να μετακινηθούν με αυτοκίνητο εκτός του δήμου, όπου κατοικούν.

Παράλληλα, η ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να εντατικοποιήσει τους ελέγχους, προκειμένου να διαπιστωθούν παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις, ενώ θα στηθούν μπλόκα στα διόδια για όσους επιχειρήσουν να φύγουν εκτός νομού χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

newsbeast.gr