Lockdown: Σήμερα οι ειδικοί συζητούν για το λιανεμπόριο – Τι τους φοβίζει

Τη δύσκολη συζήτηση για το λιανεμπόριο, σε μία ιδιαίτερα κομβική περίοδο, καθώς έρχονται οι γιορτές των Χριστουγέννων και παραδοσιακά ο κόσμος συνωστίζεται στην αγορά, θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι επιδημιολόγοι και στη συνέχεια όλα τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Οι εισηγήσεις των ειδικών, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις κυβερνητικές αποφάσεις που αναμένονται έως τα τέλη της εβδομάδας για τον συγκεκριμένο κλάδο της οικονομίας, καθώς και για τα κομμωτήρια, όπως έχει προαναγγείλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι δύσκολη άσκηση, και αυτό γιατί συμπίπτει χρονικά με τις εορτές των Χριστουγέννων. Τη στιγμή, μάλιστα, που η επιδημία στην Ελλάδα δεν έχει δείξει την επιθυμητή πτώση. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν μέλη της επιτροπής που τάσσονται υπέρ του να παραμείνουν εντελώς κλειστά τα εμπορικά καταστήματα και στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Σήμερα, η επιτροπή αναμένεται να θέσει επί τάπητος όλα τα πιθανά σενάρια, τα οποία περιλαμβάνουν το πότε, το πώς και το ποια. Εάν δηλαδή θα είναι στις 14 ή 21 Δεκεμβρίου, εάν θα είναι όλα ή μόνο τα μικρότερα καθώς για τα μεγάλα εμπορικά ο κίνδυνος διασποράς είναι μεγάλος, όπως λένε οι ειδικοί. Ωστόσο, υπάρχει και το “αγκάθι” εάν μείνουν κλειστά τα μεγάλα εμπορικά κέντρα να παρατηρηθεί έντονος συγχρωτισμός στα μικρότερα καταστήματα και σε μικρούς εμπορικούς δρόμους.

Σε κάθε περίπτωση, το πώς θα ανοίξουν, εάν δηλαδή θα έχουν συγκεκριμένο ωράριο και συγκεκριμένους κανόνες, ώστε η δειλή επανεκκίνηση των μηχανών της οικονομίας να μην “ταρακουνήσει” την πτωτική πορεία της επιδημιολογικής καμπύλης που με κόπο άρχισε να φαίνεται, απαιτεί προσεκτικά βήματα.

Η σύγκριση της τρίτης με την τέταρτη εβδομάδα του πανελλαδικού lockdown δείχνει μια πολύ μικρή πτωτική τάση που είναι σε πολύ αργό ρυθμό και σίγουρα απαιτείται ακόμη μεγάλη προσπάθεια ώστε να πέσουν περαιτέρω οι νέες διαγνώσεις για να ακολουθήσει η αποσυμφόρηση του ΕΣΥ.

Ειδικότερα, την εβδομάδα 23 με 29 Νοεμβρίου, καταγράφηκαν πανελλαδικά, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 12646 περιστατικά. Την επόμενη εβδομάδα, από τις 20 Νοεμβρίου έως και τις 6 Δεκεμβρίου ο αριθμός των νέων διαγνώσεων ανήλθε σε 11265 (μείωση περίπου 11%).

Για την Αττική η μείωση στο διάστημα αυτών των δύο εβδομάδων ανήλθε σε μόλις 7% – από 2283 νέα περιστατικά την τρίτη εβδομάδα σε 2117 νέα κρούσματα την τέταρτη εβδομάδα – και για τη Θεσσαλονίκη η μείωση των νέων διαγνώσεων στο ίδιο διάστημα είναι κατά 25%.

Η συμπρωτεύουσα, όπως φαίνεται και από τις τελευταίες ημερήσιες καταγραφές, στις οποίες … τερματίζει δεύτερη, παρουσιάζει ταχύτερο ρυθμό πτώσης της επιδημιολογικής καμπύλης σε σχέση με την Αττική. Υπενθυμίζεται ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε καθεστώς αυστηρών περιοριστικών μέτρων, στην τότε “κόκκινη” ζώνη, παραπάνω από ένα μήνα, από τις 30 Οκτωβρίου.

Η επιδημία εξελίσσεται με αμείωτη ένταση μέσα στα νοσοκομεία, όπου ο αριθμός των νοσηλευομένων και των διασωληνώσεων, παραμένει υψηλός, καταγράφοντας, βέβαια, μια μικρή “ανάσα”. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων σε όλες τις κλίνες κορωνοϊού (απλές, ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης) έπεσαν από τους 4000, ενώ την περασμένη εβδομάδα ξεπερνούσαν αυτό το νούμερο. Στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας καταγράφεται μείωση κατά 14% στις νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό σε διάστημα μιας εβδομάδας.

EleftherosTypos.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.