Lockdown: Στο τραπέζι η απελευθέρωση των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο

Την τελική εισήγηση των λοιμωξιολόγων περιμένει η κυβέρνηση και μεταξύ των 12 θεμάτων που εξετάζει η επιτροπή είναι και η απελευθέρωση της μετακίνησης από Δήμο σε Δήμο με κωδικό 6 στο SMS 13033, γεγονός που αν περάσει θα φέρει αλλαγές και στον κωδικό 2 για τα σούπερ μάρκετ.

Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων σήμερα Παρασκευή 26/3 και το σενάριο που προκρίνεται είναι τα σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων από τις αρχές Απριλίου και συγκεκριμένα από τις 5 Απριλίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, σήμερα αναμένεται να αποφασιστεί τι θα γίνει με τις μετακινήσεις από Δήμο σε Δήμο. Δεν αποκλείεται να αλλάξουν πάλι όσα ξέραμε για το SMS στο 13033 και τις μετακινήσεις με τον κωδικό 6 και με τον κωδικό 2.

Σημειώνεται ότι η μετακίνηση εκτός Δήμου ήδη έχει αρθεί για την μετακίνηση στα κομμωτήρια.

Ο καιρός φτιάχνει και δεν αποκλείεται από αύριο να αλλάξει πάλι η απαγόρευση μετακίνησης από Δήμο σε Δήμο.

Για την απαγόρευση κυκλοφορίας στις 9 δεν φαίνεται καμιά αλλαγή.

Δείτε ακόμα:  Σάλος με το tweet για Μενδώνη και Παναγιωταρέα! Το ψυγείο, το κλινοσκέπασμα και η πατερίτσα! «Μωρ’ τι ζούμε;» Κλάμα με Μωραΐτη

Σε ότι, αφορά στο λιανεμπόριο, το επικρατέστερο σενάριο είναι το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων από τις 5 Απριλίου με αυστηρά μέτρα προστασίας. Μάλιστα όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα self test.

«Υπάρχει μια αλλαγή, υπάρχει μια εικόνα σταθεροποίησης σε εισαγωγές και εξιτήρια τις τελευταίες ημέρες και μάλιστα το τελευταίο 48ωρο υπάρχει και μείωση εισαγωγών», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (26.03.2021) στον Real Fm.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε επίσης ότι έχουν μειωθεί και οι εισαγωγές. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα δυο εφημερίες: στο Αττικόν και στον Ευαγγελισμό.

«Στο Αττικόν είχαμε 60 εισαγωγές, ενώ τις προηγούμενες ημέρες ήταν και πάνω από 100. Στον Ευαγγελισμό 44 ενώ τις προηγούμενες ημέρες ήταν επίσης γύρω στις 100. Αυτή είναι η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, την παρακολουθούμε και όλα αξιολογούνται», τόνισε.

«Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών, όπως κάθε εβδομάδα, και αξιολογεί τα επίκαιρα δεδομένα. Περιμένουμε από τους ειδικούς να μας πουν. Η κυβέρνηση πάντα αναζητά τρόπους για καλύτερη εφαρμογή των μέτρων, για μικρές ανάσες ελευθερίας χωρίς επιδημιολογική επιβάρυνση. Μένουμε σε αυτή τη στόχευση, θα περιμένουμε τι θα μας πει και η επιτροπή.

Δείτε ακόμα:  Αττική: Τέλος τα δωρεάν self test από τα φαρμακεία

Θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί όλοι, όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί για να μπορέσουμε να έχουμε το πρώτο μεγάλο τείχος ανοσίας. Σήμερα άνοιξε και η πλατφόρμα και έχουν φύγει χιλιάδες sms από το πρωί για την ηλικιακή ομάδα των 70-74 ετών. Όσο προχωράμε με αυτό και όσο ανοίγει ο καιρός αυτές οι ανάσες μπορούν να γίνουν μεγαλύτερες», σημείωσε.

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία ή εμβολιασμό COVID-19, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, μόνο εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία.

Δείτε ακόμα:  Μπαράζ επιθέσεων με βαριοπούλες σε σούπερ μάρκετ στην Αττική! (φωτό & βίντεο)

Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή, μόνο εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία.

Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.

Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. Η μετακίνηση θα γίνεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και οι πολίτες δεν θα μπορούν να μετακινηθούν με αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα για τη συγκεκριμένη κατ’ εξαίρεση μετακίνηση.

iEidiseis.gr