Lockdown: Συνεδριάζουν εν μέσω… εμφυλίου οι λοιμωξιολόγοι – Νέες δηλώσεις Κοτανίδου μέσα στην Επιτροπή

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, προκειμένου να εξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και να αποφασίσει για τη παράταση των περιοριστικών μέτρων.

Στην αρχή της συνεδρίασης, πήρε τον λόγο η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., Αναστασία Κοτανίδου, οι δηλώσεις της οποίας προκάλεσαν αίσθηση χθες. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr που συνομίλησε με μέλος της Επιτροπής, η κ. Κοτανίδου είπε ότι οι δηλώσεις της παραφράστηκαν, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, ιδίως στην Αττική.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε για λίγο και το ζήτημα θεωρείται λήξαν. Αυτή την ώρα η Επιτροπή συνεχίζει κανονικά τη συνεδρίασή της προκειμένου να κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση, ενόψει και της Καθαράς Δευτέρας. Πάντως, καθώς η πανδημία “σαρώνει” τη χώρα, φαίνεται πως έχει “κλειδώσει” η παράταση του lockdown, ενώ οι ειδικοί αναμένεται να εισηγηθούν να μπουν στο “βαθύ κόκκινο” και άλλες περιοχές της χώρας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα θα εισηγηθούν να εισέλθουν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) η πόλη των Ιωαννίνων, η Χαλκιδική και ο Δήμος Βισαλτίας Σερρών.

Η τοποθέτηση Κοτανίδου που προκάλεσε αίσθηση

Δείτε ακόμα:  Τρόμος για ζευγάρι - Πήρε φωτιά το αυτοκίνητό τους στην Εθνική Οδό (φωτό+βίντεο)

Η κ. Κοτανίδου είχε διατυπώσει την άποψη ότι η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων έχει χάσει τον σωστό δρόμο και αδυνατεί αυτή τη στιγμή να ξαναβρεί τον βηματισμό της, λέγοντας επίσης ότι η εντύπωσή της είναι “ότι όλοι έχουμε κουραστεί” και “ενδεχομένως αυτό να μας οδηγεί τις περισσότερες φορές σε κάποιες λάθος αποφάσεις και δυστυχώς στη λάθος μεταφορά αυτών των αποφάσεων”.

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας έκανε τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης του “Κύκλου Ιδεών” που πραγματοποίησε η Metron Analysis με θέμα “Πανδημία και κοινωνική συνοχή”. Σε αυτή, ο Στράτος Φαναράς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metron Analysis, παρουσίασε σχετική έρευνα. Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, η κ. Κοτανίδου στάθηκε στο σημείο ότι “οι νέοι άνθρωποι δεν εμπιστεύονται τίποτα, και αυτό είναι κάτι που με προβληματίζει” και, όπως είπε, “βλέπω με μεγάλη έκπληξη ότι δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια”.

Δυστυχώς δεν υπάρχει ομοφωνία

Συνεχίζοντας, μίλησε για την πολυφωνία στην Επιτροπή, εκφράζοντας την άποψη ότι ενδεχομένως αυτός είναι ένας λόγος για τη δυσαρέσκεια του κόσμου. “Μου έχει κάνει εντύπωση ότι στον κόσμο έχει περάσει ότι τα εμβόλια δεν πιάνουν τις μεταλλάξεις. Σε αυτό σίγουρα έχουμε μεγάλη ευθύνη όλοι εμείς που βγαίνουμε και έχουμε έναν δημόσιο λόγο. Δυστυχώς, όπως ξέρουμε, δεν υπάρχει ομοφωνία σε κανένα επίπεδο, ειδικά όταν μιλάμε τόσοι πολλοί στα ΜΜΕ, είναι αδύνατον να ακούσετε τις ίδιες απόψεις. Σε αυτό πιστεύω ότι οφείλεται και αυτή η δυσαρέσκεια γενικώς στην Επιτροπή λόγω της πολυφωνίας… Το αποτέλεσμα είναι ο κόσμος να μην εμπιστεύεται την Επιτροπή και να έχει κουραστεί από όλα αυτά που κατά διαστήματα η Επιτροπή λέει”, είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε ακόμα:  Έξαλλος ο Δημ. Γιαννακόπουλος: «Είσαι ο χειρότερος πολιτικός που έβγαλε η χώρα! Θα σε κάνω μαύρο αν σε πετύχω!» (video)

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής της, η κ. Κοτανίδου εξήγησε ότι “είχαμε ζητήσει εδώ και καιρό τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής να βγαίνει κάτι σαν Δελτίο Τύπου, το οποίο να έχει ‘bullets'”, για ποιο λόγο παίρνονται κάποια μέτρα σε μία προσπάθεια να υπάρξει ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού. “Αυτό ενδεχομένως θα μπορούσε να πείσει τον κόσμο” είπε. Πάντως, έκανε τη διαπίστωση ότι “ο κόσμος περιμένει υπομονετικά στη ουρά, έξω από τα φαρμακεία και κάποια μαγαζιά και φοράει μάσκες και κρατάει αποστάσεις. Αυτό είναι πρωτόγνωρο για την χώρα μας. Αν μας έλεγαν πέρυσι τον Μάρτιο ότι θα το έκανε ο Έλληνας, κανείς δεν θα το πίστευε”.

Δείτε ακόμα:  Αστυνομικός έσωσε τη ζωή οδηγού - Έπαθε κρίση επιληψίας στο τιμόνι (φωτό+βίντεο)

“Το πολύ δυσάρεστο που βιώνουμε στο νοσοκομείο”, είπε στη συνέχεια η κ. Κοτανίδου, είναι ότι “μεγάλο ποσοστό από το νοσηλευτικό προσωπικό αρνείται να κάνει τον εμβολιασμό ακόμα και τώρα. Ευτυχώς στους γιατρούς αυτά τα ποσοστά είναι πολύ μικρά με διάφορες ‘δικαιολογίες’. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι συνήθως οι άνθρωποι κάτω των 44 ετών. Γιατί υπάρχει μάλλον αυτή η θεωρεία ότι ‘είμαστε άτρωτοι’. Το ονομάζουν ‘απλή ίωση’ όπως οι περισσότεροι αρνητές”.

Στην Επιτροπή δεν μπορούμε να βρούμε τον βηματισμό μας

Αναφερόμενη στην Επιτροπή και τον τρόπο λειτουργίας της, η κ. Κοτανίδου σχολίασε: “Η Επιτροπή ενώ στην αρχή είχαμε πάρει τον σωστό δρόμο, όπως λέω εγώ, κάπου στην μέση τον χάσαμε και τώρα δεν μπορούμε να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας. Γίνονται κάποιες προσπάθειες, δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικές θα είναι. Η εντύπωσή μου είναι ότι όλοι έχουμε κουραστεί. Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής είναι πολύωρες με πάρα πολλές συζητήσεις και πάρα πολλά θέματα και ενδεχομένως αυτό να μας οδηγεί τις περισσότερες φορές σε κάποιες λάθος αποφάσεις και δυστυχώς στη λάθος μεταφορά αυτών των αποφάσεων”.

enikos.gr