Lockdown: Τι θα γίνει με τα SMS και την απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ;

Έχετε υπολογίσει πόσο καιρό ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ και τα SMS μετακίνησης στο 13033; Η συζήτηση έχει ανοίξει για ταξίδια, Πάσχα, εκκλησίες, εστίαση, αλλά για αυτά ούτε λόγος… Τι θα γίνει και πότε θα αρθούν τα συγκεκριμένα μέτρα;

Τα τελευταία 24ωρα δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για άρση της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός νομού για να κάνουμε Πάσχα στο χωριό, ο διάλογος για τις εκκλησίες την Ανάσταση έχει ανοίξει, «όχι άνοιγμα» λένε αρκετοί επιστήμονες, «στόχος μας είναι να ανοίξουμε» λέει η κυβέρνηση.

Τι θα γίνει όμως με την απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ αλλά και τα SMS μετακίνησης που μας συντροφεύουν αδιάκοπά από τις 7 Νοεμβρίου του 2020 – οδεύουμε δηλαδή στους έξι μήνες με περιορισμούς στις μετακινήσεις μας.

Ημερομηνίες για εστίαση, σενάρια για πολίτες που θα μπορούν να ταξιδέψουν το Πάσχα στο χωριό τους, εκτιμήσεις για απελευθέρωση του λιανεμπορίου και ελεύθερα ψώνια τη Μεγάλη Εβδομάδα είναι μόνον μερικά από τα επόμενα βήματα που συζητούνται.

Πώς θα εφαρμοστούν όλα αυτά χωρίς να αρθούν οι περιορισμοί στις καθημερινές μας μετακινήσεις; Ας δούμε μερικά παραδείγματα και τα ερωτήματα που προκύπτουν για να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση και την άρση των παραπάνω μέτρων. Και όλα αυτά μόλις δύο εβδομάδες πριν τη Μ. Εβδομάδα.

Πάσχα στο χωριό: Αν επιτραπούν οι μετακινήσεις στην επαρχία για το Πάσχα πώς θα λειτουργήσουν τα SMS μετακίνησης; Θα πρέπει να στέλνουμε SMS με την ημερομηνία της εξοχικής μας κατοικίας ή του σπιτιού στο οποίο φιλοξενούμαστε για να μετακινηθούμε μέχρι την πλατεία του χωριού;

Δείτε ακόμα:  Νίκος Ανδρουλάκης: Επίσημα υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Ανοιχτές εκκλησίες την Ανάσταση: Η Ανάσταση γίνεται στις 00:00. Ήδη, πολλοί από τους επιστήμονες έχουν δηλώσει ότι δεν είναι ενάντια στο να πάνε οι πολίτες στο προαύλιο της εκκλησίας για να κάνουν Ανάσταση με μάσκα και αποστάσεις. Δεδομένου ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας αρχίζει στις 21:00 πώς ακριβώς θα είναι αυτό εφικτό χωρίς άρση αυτού του μέτρου;

Ανοίγουν καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια στις 4 Μαΐου: Μετά το Πάσχα θα ανοίξει η εστίαση και από χθες διαρρέεται ότι αυτό θα γίνει αμέσως μετά τη Δευτέρα του Πάσχα. Δεν θα γίνει αναπροσαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας έστω και με επέκταση του ωραρίου για να λειτουργήσει η εστίαση; Επίσης, θα πηγαίνουμε στα εστιατόρια στέλνοντας SMS;

Ξεκινά ο τουρισμός στις 14 Μαΐου: Είναι δυνατόν οι τουρίστες να κυκλοφορούν με SMS μετακίνησης και με απαγόρευση κυκλοφορίας; Ήδη σήμερα ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι «είναι δύσκολο να επιτρέπονται οι μετακινήσεις για τους τουρίστες και όχι για τους Έλληνες πολίτες» ωστόσο δεν έδωσε χρονικό ορίζοντα.

Ψώνια χωρίς ραντεβού: Αν απελευθερωθούν οι μετακινήσεις στα μαγαζιά του λιανεμπορίου θα συνεχίσουμε να στέλνουμε SMS στο 13032 και να έχουμε τρίωρο περιορισμό; Αν δεν έχεις ραντεβού είναι σχεδόν αδύνατο να υπολογίσεις πόση ώρα χρειάζεσαι για να περιμένεις στις ουρές που θα δημιουργηθούν.

Δείτε ακόμα:  Πρώην δημοτική σύμβουλος προσποιούνταν τη γιατρό! Εξαπατούσε καρκινοπαθείς - Θύμα μέχρι και η κουμπάρα της

Με αυτά τα δεδομένα, μία ακόμα εκτίμηση στο τραπέζι των εκτιμήσεων είναι και η εξής: Τα SMS και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ δεν μπορούν παρά να έχουν λιγότερο από έναν «μήνα ζωής», μέχρι νεωτέρας τουλάχιστον…

Τι ισχύει σήμερα με τα SMS μετακίνησης και απαγόρευση κυκλοφορίας

Με τον κωδικό 2 στο 13033 μετακινήστε σε σούπερ μάρκετ, ενώ με τον κωδικό 6 επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα. Για κομμωτήριο πρέπει να στείλετε τον κωδικό 6.

Με το SMS στο 13032 θα κάνουμε τα ψώνια μας από τη Δευτέρα (5/4) ημέρα επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου. Οι καταναλωτές πρέπει να στέλνουν κενό μήνυμα στο 13032, αλλά υπάρχει «κόφτης» καθώς μπορούμε να στείλουμε το σχετικό SMS μόνο μία φορά ανά 24ωρο και ισχύει για 3 ώρες. Επίσης, δεν ισχύει η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων για ψώνια στα μαγαζιά.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 21:00 μέχρι και τις 05:00.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

Δείτε ακόμα:  Τρόμος: Αρκούδα επιτέθηκε σε κυνηγό - Γλύτωσε από... θαύμα (βίντεο)

Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία ή εμβολιασμό COVID-19, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, μόνο εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία.
Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή, μόνο εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία.
Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. Η μετακίνηση θα γίνεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και οι πολίτες δεν θα μπορούν να μετακινηθούν με αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα για τη συγκεκριμένη κατ’ εξαίρεση μετακίνηση (σ.σ. το τελευταίο ισχύει μόνο για τις καθημερινές).

iEidiseis.gr