Lockdown: Το… μαρτύριο της σταγόνας και το ακραίο, Χριστουγεννιάτικο σενάριο

Όλα στο τραπέζι για το lockdown. Οι προβληματισμοί της κυβέρνησης και των επιδημιολόγων, αλλά και οι φόβοι για μετά τα Χριστούγεννα.

Απομακρύνεται και το σενάριο της λήξης του lockdown στις 7 Δεκεμβρίου, οπότε τελειώνει η πρώτη παράταση που έδωσε προ διημέρου η κυβέρνηση, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι με την δημόσια υγεία, βρίσκονται σε διαρκείς, αγωνιώδεις διαβουλεύσεις για τα επόμενα βήματα.

Κυβερνητικά στελέχη και επιδημιολόγοι συνομολογούν ότι η πορεία της πανδημίας την τρέχουσα εβδομάδα, δεν ήταν η αναμενόμενη, ούτε φυσικά η επιδιωκόμενη και ότι οι προβλέψεις ότι αυτό το Σ/Κ θα είχαμε δει τα πρώτα απτά σημάδια αποσυμπίεσης του ΕΣΥ, διαψεύσθηκαν και μάλιστα κατηγορηματικά.

Αντιθέτως, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μέρα με τη μέρα, «κοκκίνισαν» η μία μετά την άλλη, 18 περιφέρειες της χώρας, εν μέσω lockdown (!), κάτι που προκαλεί σοβαρά αναπάντητα ερωτήματα για το τι πάει στραβά.

Δείτε ακόμα:  Νεφώσεις και τοπικές βροχές, αύριο Παρασκευή - Τι καιρό θα κάνει στην Αττική

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η οποία σύμφωνα με αρκετούς οφείλεται στη χαλαρότητα με την οποία εφαρμόζεται το δεύτερο lockdown, το Μέγαρο Μαξίμου μεταθέτει για τα τέλη της επόμενης εβδομάδας τις αποφάσεις για τη λήξη της καραντίνας.

Σε όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, Υγείας, Οικονομικών, Ανάπτυξης, πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις, στις οποίες υπουργοί και στελέχη επιδίδονται σε ασκήσεις επί χάρτου, ανάλογα με τα σενάρια που δρομολογούν οι εισηγήσεις της Επιτροπής.

Τα τελευταία 24ωρα, το κλίμα είναι βαρύ, καθώς τα χρονοδιαγράμματα δεν βγαίνουν, η λήξη του lockdown πάει όλο και πιο πίσω και οι διάφοροι επαγγελματικοί κλάδοι που πλήττονται καίρια, αυξάνουν τις πιέσεις για αποφάσεις εδώ και τώρα. Και αυτό, διότι καταγράφεται μεν μία μείωση των κρουσμάτων, η οποία ωστόσο μοιάζει με το …μαρτύριο της σταγόνας.

Δείτε ακόμα:  Γκάγκα: Το τέταρτο κύμα πανδημίας έχει ήδη ξεκινήσει – Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει νέο lockdown

Πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, επιμένουν ότι παρά τα περί του αντιθέτου φημολογούμενα, η κυβέρνηση δεν εξετάζει «lockdown δύο ταχυτήτων» διότι φοβάται ότι ένα τέτοιο «σχήμα» θα προκαλούσε μεγαλύτερα προβλήματα από εκείνα που θα επιχειρούσε να λύσει.

Η κρίσιμη απόφαση την οποία θα κληθεί να λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας είναι αν και ποιες δραστηριότητες θα ανοίξουν πριν από τα Χριστούγεννα.

Η απόφαση δεν είναι εύκολη, καθώς από τη μία πλευρά η κυβέρνηση θέλει να ανοίξουν, έστω και για μία εβδομάδα τα δημοτικά σχολεία και κυρίως το λιανεμπόριο, αλλά από την άλλη πλευρά φοβάται μήπως μία τέτοια εξέλιξη θα υποθηκεύσει την περίοδο μετά τις γιορτές.

Δείτε ακόμα:  Άγριος ξυλοδαρμός 13χρονου μαθητή στην αυλή του σχολείου

Ο προβληματισμός είναι τέτοιος, που τις τελευταίες ώρες ακούγονται ακόμα και φωνές που τάσσονται υπέρ της διατήρησης του lockdown μέχρι τα τέλη του έτους, χωρίς ανοιχτά σχολεία και καταστήματα.

Προς το παρόν, πρόκειται μόνο για σκέψεις. Ανάλογα με την πορεία της πανδημίας την ερχόμενη εβδομάδα, είτε να φύγουν από το τραπέζι, είτε θα πάρουν τη μορφή εισηγήσεων…

ieidiseis.gr