Λόγος & Έργα: Δυσκολίες και διάβασμα για ευχαρίστηση;;;

Η ανάγνωση μπορεί να προκαλέσει έντονα αρνητικά συναισθήματα στα παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες, καθώς συχνά αποτελεί έναν εφιάλτη με καταναγκαστικά έργα, απ’ τον οποίο τα παιδιά θέλουν να ξυπνήσουν το συντομότερο.

Πολλοί, επίσης, ισχυρίζονται ότι, αφού το παιδί δυσκολεύεται με την ανάγνωση, ας διαβάσει όσο λιγότερο γίνεται. Αυτό συχνά έχει ως αποτέλεσμα να εντείνονται τόσο οι ίδιες οι δυσκολίες στην ανάγνωση όσο και οι αρνητικές εμπειρίες που απορρέουν από αυτή. Μήπως όμως ο καλύτερος τρόπος για να βελτιωθούν οι δυσκολίες αυτές είναι η ίδια η ανάγνωση;

Παραφράζοντας: «Οι δυσκολίες στην ανάγνωση με ανάγνωση περνούν;»

Δείτε ακόμα:  Χάθηκε ο Ραμόν στη Ραφήνα

Εξηγούμαστε:

– Η ανάγνωση βιβλίων και ιστοριών βελτιώνει το λεξιλόγιο, τις λέξεις που γνωρίζουμε και αυτές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.

– Η βελτίωση στο λεξιλόγιο συνεπάγεται βελτίωση στην ορθογραφία, την κατανόηση και ευχερέστερη ανάγνωση.

– Περισσότερες αναγνωστικές εμπειρίες, με αποτέλεσμα την καλύτερη κατανόηση και τη βελτίωση της έκφρασης.

Ωραία ακούγονται όλα αυτά, αλλά πώς γίνονται;

Σίγουρα δεν είναι μια απλή διαδικασία που γίνεται εν μία νυκτί. Χρειάζεται συνεχή προσπάθεια και κόπο. Μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι τα εξής:

– Δώστε στο παιδί ευκαιρίες να διαλέξει τα βιβλία που του αρέσουν. Αν δυσκολεύεστε οικονομικά αναζητείστε δανειστικές βιβλιοθήκες, βιβλία από άλλους γονείς και βιβλία που υπάρχουν στο διαδίκτυο, τα οποία διατίθενται δωρεάν.

Δείτε ακόμα:  “Timothy’s Family”: Μονοήμερη Επετειακή Εκδρομή στη Σαλαμίνα – Σπίτι Μουσείο Άγγελου Σικελιανού, Τάφος Καραϊσκάκη

– Δυστυχώς, το βιβλίο δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το τάμπλετ και την τηλεόραση, οπότε προσπαθήστε να περιορίσετε τη χρήση τους. (Αναζητήστε στο διαδίκτυο τον κανόνα 3-6-9-12 του Serge Tisseron.)

– Συζητήστε με το παιδί για το βιβλίο που διαβάζει. Αν του αρέσει, αν έχει ακούσει για κάποια παρόμοια ιστορία, αν κάτι του φάνηκε αστείο, περίεργο κλπ.

– Διαβάστε εσείς για λίγο στο παιδί αν έχει κουραστεί πολύ, αλλά θέλει να μάθει τι γίνεται στη συνέχεια.

Δείτε ακόμα:  “Timothy’s Family”: Μονοήμερη Επετειακή Εκδρομή στη Σαλαμίνα – Σπίτι Μουσείο Άγγελου Σικελιανού, Τάφος Καραϊσκάκη

– Βάλτε το διάβασμα στην καθημερινότητα. Ειδικά την καλοκαιρινή!

– Αφήστε το παιδί να διαλέξει ακόμα και βιβλία που αντιστοιχούν σε μικρότερη ηλικιακή ομάδα. (Αναζητήστε στο διαδίκτυο τα δικαιώματα του μικρού αναγνώστη.)

– Αφήστε σκόρπια βιβλία στο σπίτι.

– Μην δώσετε υποχρεωτικό χαρακτήρα στη διαδικασία γιατί το πιθανότερο είναι να έχει αντίστροφα αποτελέσματα.

Καλή επιτυχία και καλά να περνάτε!

Θανάσης Τσώλης

Ειδικός Παιδαγωγός
Ινστιτούτο Επικοινωνίας & Ανάπτυξης Παιδιού
«Λόγος & Έργα
Τηλ: 2294304643, 6944310900
Email: contact@logos-erga.gr
www: www.logos-erga.gr