«Λόγος & Έργα»: Οι φόβοι του καλοκαιριού

Μόλις φτάσατε στο χωριό και το μικρό σας άρχισε τις τσιριμόνιες. Σας φωνάζει για να δείτε το τέρας κάτω από το κρεβάτι του που πρόκειται τελικά για μια μικρή αραχνούλα. Στη θάλασσα φοβάται τα φύκια και τα κύματα ενώ ως πέρσι του άρεσε πολύ η θάλασσα. Μοιάζει αναστατωμένο και ευερέθιστο και το βράδυ βλέπει εφιάλτες. Εσείς με τη σειρά σας ανησυχείτε και στενοχωριέστε που το βλέπετε έτσι.

Πρώτα απ’ όλα διατηρείστε την ψυχραιμία και την καλή διάθεση σας. Τέτοιοι φόβοι είναι πολύ συχνοί στα παιδιά και οι ηλικίες 2-5 χρόνων είναι η ηλικία που τους βιώνουν με μεγαλύτερη ένταση. Αν προσθέσουμε σε αυτό και το καινούργιο περιβάλλον και τα πολλά ερεθίσματα μάλλον κατανοούμε λίγο περισσότερο τι μπορεί να νιώθει.
Μήπως ο φόβος βασίζεται σε κάποια μνήμη ή εμπειρία;

Αν το παιδί το έχει τσιμπήσει κάποιο έντομο στο παρελθόν ή αν είχε νιώσει άσχημα στη θάλασσα παλιότερα είναι πιθανόν να το θυμάται. Ακόμα και κάποιο περιστατικό που στα δικά μας «μεγαλίστικα» μάτια μοιάζει ασήμαντο, μπορεί το παιδί να το έκανε να νιώσει φοβισμένο ή μόνο και να άφησε το σημαδάκι του. Είναι σημαντικό το παιδί να νιώσει ότι καταλαβαίνετε και δεν υποτιμάτε το συναίσθημα του.

Επόμενο βήμα είναι η λογική εξήγηση. Όπως οι ενήλικες έτσι και τα παιδιά φοβούνται περισσότερο αυτά που δεν γνωρίζουν και δεν καταλαβαίνουν. Για αυτό το λόγο είναι χρήσιμο να εξηγούμε. Εξηγείστε τι συμβαίνει με την αράχνη ή βρείτε πληροφορίες μαζί με το παιδί τα φύκια και τα κύματα. Ξυπνήστε το λογικό κομμάτι του παιδιού και κάντε μαζί τους ερευνητές!

Στη συνέχεια έχουμε τα μέτρα προστασίας . Δείξτε στο παιδί πώς μπορεί να προστατευτεί από τα έντομα φτιάχνοντας παγίδες ή βάζοντας έντομοαπωθητικό. Αν ο φόβος είναι θαλασσινός παίξτε με μια αποχή ή δείξτε του να βάζει τα τουβλάκια που επιπλέουν. Το σημαντικό είναι να είναι κάτι που το παιδί θα μπορεί να το κάνει μόνο του για να έχει εκείνο τον έλεγχο της προστασίας του εαυτού του.

Με σεβασμό στο συναίσθημα, λογική και μέτρα προστασίας και αφού προσφέρουμε λίγο χρόνο για εξοικείωση με το περιβάλλον το παιδί θα ανακτήσει την αίσθηση της ασφάλειας του. Έτσι οι φόβοι θα νιώσουν αδύναμοι και θα φύγουν μακριά

Καλές διακοπές!

Ζωή Μαργέλη,

Παιδοψυχολόγος – Παιγνιοθεραπεύτρια
Ινστιτούτου Επικοινωνίας & Ανάπτυξης Παιδιού
24ο χλμ Λ. Μαραθώνος, Διασταύρωση Ραφήνας
www.logos-erga.gr
email: [email protected]
τηλ: 2294304643, 6944310900

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.