Μάκης Τσίτας: “Έρχεται ο γίγαντας” από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

Η πετυχημένη σειρά “Μικρές καληνύχτες” των εκδόσεων Μεταίχμιο πρόσθεσε στο δυναμικό της έναν αναγνωρισμένης αξίας συγγραφέα παιδικών βιβλίων, όπως είναι ο Μάκης Τσίτας, και εκείνος μας παρέδωσε, όπως ήταν αναμενόμενο, μία όμορφη και διδακτική ιστορία για μικρά παιδιά αλλά και γονείς με όρεξη να διδάξουν αλλά πιο σημαντικό να διδαχτούν.

Στο βιβλίο “Έρχεται ο γίγαντας” ο συγγραφέας επιλέγει να συνδυάσει την τέχνη και την μορφή των κλασσικών παραμυθιών με τα σύγχρονα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας, όπως αυτό της παραπληροφόρησης και του εκφοβισμού των πολιτών ότι κάτι κακό έρχεται να τους βρει και να τους καταστρέψει.

“Αφανής” πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο γίγαντας Αγκουγκαράν, ο φόβος και ο τρόμος όλου του κόσμου, ο ερχομός του οποίου έφτασε στα αυτιά των κατοίκων μια φιλήσυχης πόλης. Έτσι, υπό την απειλή του γίγαντα καταστροφέα και των κακών μαντάτων που διαδόθηκαν σαν ιός στην πόλη, οι κάτοικοι άρχισαν να οχυρώνουν τα σπίτια τους, να παίρνουν όπλα στα χέρια και τρόφιμα για να αντέξουν τον εγκλεισμό όσο θα είναι σε επιφυλακή για την ενδεχόμενη επίθεση του γίγαντα.

Φυσικό επακόλουθο όλου αυτού του πανικού και της ανησυχίας ήταν να ξεπουλήσουν τα προϊόντα τους και να πλουτίσουν περισσότερο οι ήδη πλούσιοι επιχειρηματίες σιδηρουργίας, όπλων και τροφίμων εκμεταλλευόμενη την τεράστια ζήτηση που είχε εμφανιστεί ξαφνικά (ή και όχι).

Φαντάζομαι πως όλα αυτά κάτι θυμίζουν σε όλους μας, ειδικά με τα γεγονότα των τελευταίων μηνών όπου η απειλή της πανδημίας συνεχίζεται, ερχόμενη να προστεθεί στην ήδη πιεστική ατμόσφαιρα και η απειλή ενός παγκοσμίου πολέμου. Με αυτό το ερέθισμα ο δημιουργός πετυχαίνει να βάλει σε σκέψεις το πιο ώριμο αναγνωστικό κοινό και να φυτέψει τον σπόρο της κριτικής σκέψη στους μικρότερους, ώστε να αναρωτηθεί κανείς τι εν τέλει είναι αλήθεια και τι ψέμα, πόσο πρέπει να εμπιστευόμαστε τον ποταμό πληροφοριών που δεχόμαστε κάθε μέρα, κινδυνεύοντας να πνιγούμε στο διάβα του και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην ζωή μας η απόκτηση και η διαρκής προπόνησης της κριτικής σκέψης ώστε να φιλτράρουμε κάθε τι που λαμβάνουμε καθημερινώς και στην συνέχεια να προχωρούμε σε συμπεράσματα.

Η εικονογράφηση του βιβλίου έγινε από τον Νικόλα Χατζησταμούλο, όπου ο καλλιτέχνης ζωντανεύει την διήγηση μπροστά στα μάτια μας με ένα ρετρό – κλασσικό παρουσιαστικό παραμυθιού με έντονα χρώματα και πολύ όμορφα τοπία, αποδίδοντας εξαιρετικά το γραπτό κείμενο.

Συμπερασματικά, λοιπόν, είναι μια ιστορία που αξίζει να διαβαστεί και να προσθέσει κανείς στην οικογενειακή βιβλιοθήκη, καθώς αποζημιώνει το κοινό της ανεξαρτήτου ηλικίας και διαδίδει ένα διαχρονικό μήνυμα που οφείλει να κατέχει κάθε πολίτης σε μια εύρυθμη κοινωνία.

 

Χρήστος Ιωάννου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.