Μανώλης Κατσής (Αρτέμιδα): «Άχαρος» ο ρόλος του Τοπικού Συμβουλίου

Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, ένα νέο πρόσωπο, ο Μανώλης Κατσής, χωρίς ιδιαίτερες πολιτικές περγαμηνές, έκανε την εμφάνιση του στα τοπικά πολιτικά δρώμενα της Αρτέμιδος.

Για πρώτη φορά, ρίχτηκε στο δημοτικό στίβο και κατάφερε, όχι μόνο να εκλεγεί, αλλά να κατακτήσει την πρωτιά σε σταυρούς, γεγονός που του έδωσε –όπως ορίζει ο Καλλικράτης- την προεδρεία του Τοπικού Συμβουλίου Αρτέμιδος (ΤΣΑ). Σύνθημα και πιστεύω του, όπως μας λέει στη συνέντευξη, είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Δημοτών και όραμά του η αναμόρφωση της πόλης ώστε να γίνει πόλος έλξης για ημερήσιες αποδράσεις και διακοπές -όλες τις εποχές του έτους- των κατοίκων των γύρω πόλεων.
Ο κ. Μανώλης Κατσής, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας, παρόλο που ορισμένες δεν είναι στις αρμοδιότητές του, με αυθορμητισμό, χωρίς πολιτικές «θολούρες», ή υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος.

Το Τοπικό Συμβούλιο (ΤΣ) τι ακριβώς αρμοδιότητες έχει;
Ο θεσμός του ΤΣ κατά την άποψή μου είναι άχαρος και με πολύ περιορισμένες αρμοδιότητες. Συγκεκριμένα οι αρμοδιότητές του είναι δύο. Χορήγηση άδειας ανοίγματος καταστήματος και άδεια μουσικής. Στην ουσία για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας καταστήματος, ψηφίζουμε την εισήγηση της Υπηρεσίας του Δήμου. Για αυτό σας είπα ότι ο ρόλος μας είναι άχαρος και ίσως αχρείαστος.
Κατά τη διάρκεια της θητείας σας έχετε διαφοροποιηθεί από την εισήγηση της υπηρεσίας;
Απ’ ότι θυμάμαι όχι.
Πριν λίγες ημέρες, στην Αρτέμιδα, είχε στηθεί παζάρι. Ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις για την ορθότητα αυτής της ενέργειας. Ποια είναι η δική σας;
Μας είχε υποβληθεί αίτημα στησίματος παζαριού στην πόλη μας την περίοδο των εορτών του Πάσχα. Σύσσωμο το ΔΣ του ΤΣ το απέρριψε, με το σκεπτικό να προστατεύσουμε τα καταστήματα της πόλης μας. Το διάστημα που έγινε, τέλος Μαΐου, η εμπορική κίνηση είναι περιορισμένη, λόγο της μεταβατικότητας, από τη χειμερινή εποχή στην καλοκαιρινή. Πιστεύω λοιπόν ότι περισσότερο τόνωσε την αγορά της Αρτέμιδος παρά την έβλαψε.
Υπήρξαν όμως πολλές διαμαρτυρίες από επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην πόλη. Ο Δήμος τι κέρδισε και έδωσε την έγκριση να γίνει;
Δεν διαφωνώ ότι μπορεί κάποιους να έβλαψε. Όμως υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που ωφέλησε. Για π.χ. σας λέω ότι τα καταστήματα εστίασης και καφέ κοντά στην περιοχή που αναπτύχθηκε το παζάρι βοηθήθηκαν. Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και κανείς δεν την αναφέρει. ΟΙ διοργανωτές του παζαριού διέθεταν οκτώ, ή δέκα πάγκους (θέσεις) δωρεάν σε επιχειρηματίες της Αρτέμιδος, με μόνη προϋπόθεση να διαθέτουν ταμειακή μηχανή. Απ΄ ότι γνωρίζω πήγαν μόνο τρεις. Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας μεταφέρω αυτά που μας είπε ο δήμαρχος. «Θα πάρουμε αντισταθμιστικά, σε είδος και σε χρήματα, τα οποία εξολοκλήρου θα τα διαθέσουμε στους μετανάστες των γύρων περιοχών. Ως αντάλλαγμα, πάντα κατά την ενημέρωση του δήμαρχου, ο οποίος κράτησε και κάποιες επιφυλάξεις, ο δήμος μας δεν θα φιλοξενήσει πρόσφυγες.
Στην πόλη της Αρτέμιδος, δημιουργείται δύο φορές το μήνα, στο χώρο του πρώην δημαρχείου Αρτέμιδος μια υπαίθρια αγορά με το τίτλο «προϊόντα χωρίς μεσάζοντες». Πολλοί θεωρούν ότι είναι ένα ακόμα κτύπημα στον επαγγελματικό κόσμο της πόλης.
Δεν το γνωρίζω το θέμα. Με αυτό ασχολείται ο αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Λάμπρου. Ωστόσο θεωρώ ότι είναι μια καλή κίνηση, να υπάρχουν φτηνά προϊόντα, για την τσέπη των καταναλωτών-δημοτών.
Έχετε πάρει απόφαση να ανοίξει ο πεζόδρομος από το ξενοδοχείο Μέδουσα μέχρι το λιμάνι. Με ποια αιτιολογία το ζητάτε, ενώ γνωρίζεται πως θα υπάρξουν αντιδράσεις των εκεί κατοίκων;
Θα σας απαντήσω ξεκινώντας από το τέλος της ερώτησής σας. Ο αριθμός των κατοίκων που θα αντιδράσουν περιορίζεται στον αριθμό των δακτύλων ενός χεριού. Με το άνοιγμα του δρόμου, θα αξιοποιηθεί περισσότερο το λιμάνι. Δεν είναι υπερβολή να σας πως ότι υπάρχουν κάτοικοι της Αρτέμιδος που δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του. Ένας άλλος λόγος εξίσου σπουδαίος, για να μην σας πω ο σπουδαιότερος, είναι η δυνατότητα κυκλοφορίας των βυτιοφόρων. Όλοι γνωρίζουμε ότι λόγω της στενότητας των δρόμων τα οχήματα εκκένωσης βόθρων δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό το σημείο, με αποτέλεσμα και αναγκαστικά πλέον, οι βόθροι των περισσοτέρων κατοικιών να αδειάζονται στους δρόμους με κατάληξη των λυμάτων στη θάλασσα. Επίσης, ανοίγοντας το δρόμο προς το λιμάνι, θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια ψαραγορά, όπου οι ντόπιοι ψαράδες να πωλούν τα ψάρια τους, σε μια περιποιημένη και πολιτισμένη θέση και όχι στην κεντρική λεωφόρο της πόλης. Να σημειώσετε ότι και στις δύο προτάσεις μας ο δήμαρχος ήταν θετικός καθώς και ομόφωνα τις έκανε δεκτές το ΤΣ.
Υπάρχουν πολλά παράνομα καταστήματα, τα οποία έχουν αποφάσεις για οριστικό κλείσιμο. Όμως παραμένουν ανοικτά, επειδή τα αρμόδια όργανα δεν εκτελούν τις αποφάσεις της δικαιοσύνης.
Για μένα πρώτα πρέπει να διωχθούν όσοι δώσανε τις παράνομες άδειες και μετά οι επαγγελματίες.
Μια παράνομη πράξη δεν συντελείται ποτέ από έναν. Χρειάζονται δύο για την παράνομη απόκτηση της άδειας.
Δεν διαφωνώ. Όμως αυτό πρέπει να το βρει η Δικαιοσύνη. Κατά την άποψή μου τα καταστήματα πρέπει να τα βοηθήσουμε και όχι να τα κυνηγάμε να κλείσουν. Τους καλοκαιρινούς μήνες απασχολούνται τουλάχιστον τρεις χιλιάδες εργαζόμενοι και το μεγαλύτερο μέρος είναι άτομα από το δικό μας Δήμο. Κατά την άποψη μου η ασυδοσία σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό.
Για το ΚΕΛ, ποια είναι η θέση του Μανώλη Κατσή και ποιά του ΤΣ.
Το ΤΣ προς το παρόν είναι κατά της κατασκευής του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι. Προσωπικά δεν απασχολούμαι ξανά, μέχρι να δω μελέτες. Χωρίς να έχουμε μελέτες, θεωρώ ανούσιο να απασχολούμαστε. Αν όμως έρθει μια μελέτη για τριτοβάθμια επεξεργασία, με επαναχρησιμοποίηση του νερού, χωρίς τη δημιουργία λυματολάσπης κ.λ.π. προσωπικά δεν θα έλεγα όχι στην κατασκευή του. Σήμερα όλοι μιλάμε χωρίς να έχουμε δει ούτε μια μελέτη αναφορικά με την ποιότητα και το κόστος του έργου.
Με τη συνεχή καθυστέρηση του έργου υπάρχει κίνδυνος επιμερισμού προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αν πέσουν πρόστιμα, όπως είπε και ο δήμαρχος, ο Δήμος θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Την άποψη «κλείσε το Δήμο», που υποστηρίζουν κάποιοι δημότες, χωρίς να ξέρουν ή, να υπολογίζουν τις συνέπειες και τη συνέχεια, είναι εντελώς εξωπραγματική και ανεύθυνη. Πρέπει να γνωρίζουν όσοι διατυπώνουν αυτή την άποψη, ότι κλείνοντας ένας Δήμος, αυτόματα προσαρτάται στον μεγαλύτερο όμορο. Στην προκριμένη περίπτωση ο δικός μας θα προσαρτηθεί στην Παλλήνη. Όποτε άμεσα θα ψηφιστούν τα πάντα και το ΚΕΛ των 2 Δήμων, μπορεί να γίνει το αρχικό φαραωνικό. Καλό θα ήταν λοιπόν οι πολίτες να ξέρουν τις επιπτώσεις και τις συνέπειες και όχι να φωνάζουν γιατί 3 με 5 άτομα τους το υπέδειξαν.
Σαν επίλογο τι έχετε να προσθέσετε;
Ξέρετε αυτό που με ενοχλεί, είναι το γεγονός ότι όλοι φωνάζουν κατά του ΚΕΛ. Δεν βλέπω κανέναν να φωνάζει υπέρ της δημιουργίας αθλητικών χώρων. Έχουμε κολλήσει στο ΚΕΛ και παραμερίσαμε ζωτικότερες ανάγκες για τη νεολαία μας, αν θέλουμε να μην τη βλέπουμε στις καφετέριες. Νομίζω ότι είναι καιρός να δούμε κατάματα τις ανάγκες που έχει ο Δήμος και όλοι μαζί να παλέψουμε για την κάλυψή τους.
Δημήτρης Πνευματικάτος

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.