Μαραθώνας: Εκεί που λατρεύτηκε η Νέμεσις και περπάτησε ο Ηρώδης Αττικός εμπνέονται οι Έλληνες ζωγράφοι

Σημαντικοί ζωγράφοι και νέοι καλλιτέχνες συμμετέχουν στο 1ο Συμπόσιο Ζωγραφικής που γίνεται στο Μαραθώνα με θέμα «Μαραθώνας, φως και χρώμα στην Ιστορία». Τριάντα καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν στους αρχαιολογικούς χώρους του Μαραθώνα, της Ραμνούντας και της Μπρεξίζας και εκεί συνέθεσαν τα δημιουργήματα τους το διήμερο 15 και 16 Μαΐου.

Οι δημιουργίες τους εκτίθενται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα. Μεταξύ των δημιουργών είναι και η 17χρονη Αλίκη Βασάλου που κατέθεσε μία εντυπωσιακή δημιουργία.

Ζωγραφική μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους

Πρόκειται για μία πρωτοπόρα ιδέα και καινοτόμα καλλιτεχνική παρουσίαση με στόχο την προώθηση και προβολή των εικαστικών τεχνών. Δίνεται η ευκαιρία σε έμπειρους αλλά και σε νέους ζωγράφους να εκφραστούν και να αναπτύξουν τον εικαστικό διάλογο αλλά και να εδραιώσουν τα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα και μάλιστα μέσα στους επιβλητικούς και ιστορικούς χώρους.

Το ιερό των Αιγυπτίων Θεών

Στη Μπρεξίζα βρίσκεται το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών. Είναι αρχαίο ιερό και χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που βρίσκεται δίπλα στο Μικρό Έλος της Μπρεξίζας, στη σημερινή Νέα Μάκρη.

Ο Ηρώδης από το Μαραθώνα

Θεωρείται ότι χτίστηκε από τον Ηρώδη τον Αττικό το 160 π.Χ. Ο Ηρώδης επέλεξε το Μαραθώνα για την ίδρυση του ιερού γιατί ήταν ο τόπος καταγωγής και διαμονής του. Πιθανόν το συγκρότημα να βρισκόταν μέσα στα όρια του κτήματος που κατείχε στην περιοχή.

Η πόλη της Νέμεσις

Ο Ραμνούς ή Ραμνούντας ήταν αρχαίος οικισμός – πόλη και δήμος της Αιαντίδας (περιοχή της Αρχαίας Αττικής και φυλή της αρχαίας Αθήνας. Τα εντυπωσιακά ερείπιά του να βρίσκονται βορειοδυτικά του σύγχρονου οικισμού της Αγίας Μαρίνας Γραμματικού του Δήμου Μαραθώνος στην ανατολική ακτή της Αττικής. Στο Ραμνούντα υπήρχε λατρευτικός χώρος της αδυσώπητα εκδικητικής θεάς Νέμεσις.

Πέρασε κάθε προσδοκία…

«Ειλικρινά δεν περιμέναμε να πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις αυτή η πρωτοβουλία μας. Αισθάνομαι μεγάλη χαρά και τύχη που καταφέραμε να υλοποιήσουμε αυτό το εγχείρημα. Συμμετέχουν πολλοί και αξιόλογοι ζωγράφοι. Εχουν καταθέσει πλούσιο υλικό και είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ενισχύσουμε πάλι τα εικαστικά δρώμενα», δήλωσε στο ethnos.gr ο Μάριος Αρμάος πρόεδρος του συλλόγου Μarathon Art Festival.

Ανοικτή μέχρι 30 Μαΐου

Η έκθεση έκανε τα αποκαλυπτήρια της το Σάββατο 22 Μαΐου και θα λειτουργήσει μέχρι την Κυριακή 30 του μήνα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα. Δεν αποκλείεται όμως λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που συγκεντρώνει να υπάρξει ολιγοήμερη παράταση.

Δε μείναμε σε χειμερία νάρκη

«Το σημαντικό είναι πως μετά από μία μακρά περίοδο καραντίνας δε μείναμε σε χειμερία νάρκη. Στους ιερούς χώρους του Μαραθώνα καλλιτέχνες και επισκέπτες συναντιούνται και δημιουργούν μία μεγάλη δυναμική που μας δίνει το έναυσμα για να θέσουμε ως στόχο την καθιέρωση αυτής της έκθεσης ως έναν θεσμό για τον τόπο μας αλλά και για τα πολιτιστικά δρώμενα», συμπλήρωσε ο Μάριος Αρμάος.

Βοήθεια από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες

Καθοριστική ήταν η συμβολή των αρχαιολογικών υπηρεσιών. Όπως τόνισε ο Μάριος Αρμάος «το συμπόσιο ζωγραφικής υποστηρίχθηκε από τη Γενική διευθύντρια κλασικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής Ελένη Ανδρίκου, και τις αρχαιολόγους Ειρήνη Χαριτάκη και Βασιλική Σκαράκη και φυσικά τις ευχαριστούμε για την πολύτιμη συμβολή τους αλλά και την επιστημονική καθοδήγηση τους».

ethnos.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.