Μαραθώνας: Ελεύθερος ο μετανάστης μαθητής του Γυμνασίου

Ελεύθερος αφέθηκε τελικά ο μετανάστης μαθητής του Γυμνασίου Μαραθώνα που είχε συλληφθεί στις 19 Ιούνη από την Αστυνομία γιατί είχαν λήξει τα χαρτιά του με ευθύνη της ΜΚΟ που τον είχε αναλάβει.


Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» στην Ε’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής που από την πρώτη στιγμή είχε ενεργοποιηθεί για την απελευθέρωση του μαθητή σχολιάζει σχετικά ότι πρόκειται για: «Πολύ ευχάριστη εξέλιξη, αλλά όχι ο κανόνας.

Όχι λίγοι άνθρωποι, που έχουν βρει στην πατρίδα μας καταφύγιο από τον πόλεμο ή το φάσμα της βαθιάς φτώχειας, βιώνουν τη στυγνή εκμετάλλευση δίπλα στην έλλειψη υποστηρικτικών δομών υγείας, στέγασης και εκπαίδευσης. Ακόμη, η κυβέρνηση απορρίπτει μαζικά αιτήσεις ασύλου, εντείνει την καταστολή, τροφοδοτεί την πολιτική εργαλειοποίηση των μεταναστών, συναινώντας στη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας και στο γενικότερο πλαίσιο της Ε.Ε. για τους μετανάστες. Φτηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα, σχεδόν χωρίς ανθρώπινη υπόσταση, ευάλωτοι όχι μόνο στις κακουχίες (ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας), αλλά και στην πολιτική και οικονομική εκμετάλλευση εντός και μεταξύ των κρατών.

Δείτε ακόμα:  Ραφήνα: Τροχαίο με γερό "τράκο" στη Λ. Φλέμινγκ (φωτό)

Ο ρόλος μας ως εκπαιδευτικών, πρωτίστως ως παιδαγωγών, είναι να στηρίξουμε τις προσπάθειες των μαθητών μας σε όλα τα επίπεδα, ειδικά όταν ζουν υπό το καθεστώς διαρκούς απειλής για απέλαση, πέρα από την ένδεια και την περιθωριοποίηση. Όταν χρειάζεται, ο δάσκαλος πρέπει να ορθώνει το ανάστημά του και ως τείχος προστασίας του μαθητή που φτάνει να κινδυνεύει από την ίδια την κοινωνία και το κράτος που καλείται να τον περιθάλψει και προστατέψει. Δοκιμάζονται τα αντανακλαστικά μας, ανθρώπινα, παιδαγωγικά, πολιτικά. Από αυτή την πλευρά μας προβληματίζει το γεγονός ότι οι υπόλοιπες δυνάμεις της ΕΛΜΕ απέρριψαν την πρόταση μας να βγάλουμε σαν σωματείο και μάλιστα εκπαιδευτικών μια ανακοίνωση για αυτό το θέμα.

Δείτε ακόμα:  Ραφήνα: Ο Άγιος Νικόλας στη... μοναξιά του Δεκαπενταύγουστου!

Ζητάμε από τους αρμόδιους να παράσχουν στο μαθητή τα απαραίτητα έγγραφα για να συνεχίσει τη φοίτησή του και να ικανοποιήσουν το αίτημα παροχής ασύλου.

Καλούμε τους συναδέλφους να αγκαλιάσουν όλα τα παιδιά που βρίσκονται σε δυσχερή κοινωνική θέση και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να μη μείνει κανένα παιδί, ντόπιο ή μεταναστόπουλο, μακριά από το σχολείο».

902.gr