Μαραθώνας: Ένα αγρόκτημα – πρότυπο στην αιχμή της καινοτομίας (video)

Μ ια ανάσα από την Αθήνα, στο Κάτω Σούλι του Μαραθώνα, βρίσκεται ένα κτήμα βιολογικής καλλιέργειας αγνών κηπευτικών που μυρίζουν Ελλάδα.

Το «Πολυαγρόκτημα Γη μας» βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνα που κρατούν αναλλοίωτες τις ρίζες τους, αλλά συνδυάζουν παράλληλα την καινοτομία στη βιολογική παραγωγή, ώστε να προσαρμόζεται πλήρως στις σύγχρονες απαιτήσεις στη ζήτηση ελληνικών προϊόντων.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που στο κτήμα εφαρμόζονται ήδη σύγχρονες πρακτικές, ενώ θα εφαρμοστούν και ακόμα νεότερες, μέσω της συμμετοχής του κτήματος στο πρόγραμμα «SmartAgriHub», το οποίο μελετά την εφαρμογή συστημάτων ευφυούς γεωργίας στους παραγωγικούς κλάδους της Ευρώπης.

Ο Θανάσης Δεδούσης, διδάκτωρ Γεωπόνος Μηχανικός, γενικός διευθυντής του κτήματος, αλλά και οικοδεσπότης, μάς εξήγησε ότι «το αγρόκτημα έχει ιστορική σημασία, καθώς ανήκει στην περιοχή την οποία καλλιεργούσε ο Εμμανουήλ Μπενάκης, εμπνευστής και χρηματοδότης του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου. Σήμερα, το κτήμα αποτελείται από 250 στρέμματα θερμοκηπιακής και υπαίθριας καλλιέργειας». Συγκεκριμένα, στο θερμοκήπιο καλλιεργούνται ντομάτα, αγγούρι και μελιτζάνα, ενώ υπαίθρια καλλιεργούνται μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα και κολοκυθάκι. Ο κ. Δεδούσης διευκρινίζει ότι «ως κτήμα έχουμε επενδύσει σε λίγες καλλιέργειες που τις γνωρίζουμε καλά, γιατί πιστεύουμε στην εξειδίκευση. Στη διαδικασία, δηλαδή, να παράγουμε με τον καλύτερο τρόπο τις καλλιέργειες που ευνοούνται λόγω κλίματος στην περιοχή».

Καινοτόμες διαδικασίες

Το κτήμα έχει υπόγειο σύστημα άρδευσης για το πότισμα των καλλιεργειών με σταγόνα

Το όραμα του κτήματος για τον συνδυασμό βιολογικής καλλιέργειας με την καινοτομία διαπερνά όλες τις διεργασίες που πραγματοποιούνται, από την παραγωγή και τη συγκομιδή μέχρι την τυποποίηση, καθώς αποτελεί μία καθετοποιημένη μονάδα και συνεργάζεται με γνωστά σούπερ μάρκετ στην Αθήνα για την πώληση των προϊόντων. Μία από τις θεμέλιες σύγχρονες πρακτικές είναι η οργάνωση του κτήματος καθώς, όπως μας ενημερώνει ο κ. Δεδούσης, «κάθε σημείο του κτήματος έχει τη δική του ταυτότητα. Γνωρίζουμε, δηλαδή, μέσω στοιχείων που καταγράφονται, κάθε διαδικασία που έχει πραγματοποιηθεί στο συγκεκριμένο τμήμα, έχοντας πλήρη ιχνηλασιμότητα. Επίσης, έχει δημιουργηθεί ένα εξελιγμένο μοντέλο παραγωγικής διαδικασίας με προετοιμασία του εδάφους, όπως ισοπέδωση με laser και ηλεκτροβάνες ακριβείας, ώστε να αποφεύγεται η σπατάλη πόρων και να επιτυγχάνουμε εξοικονόμηση νερού. Το κτήμα εξοπλίζεται με την τεχνολογία του gaiasense, που εκτός των άλλων περιλαμβάνει αισθητήρες που καταμετρούν την ακριβή ποσότητα νερού και αέρα, τη θερμοκρασία, την υγρασία και την ηλιακή ακτινοβολία. Μέσα από αυτήν την άμεση γνώση και ενημέρωση διαμορφώνονται οι ιδανικές φυσικές συνθήκες ώστε να αναπτύσσονται σωστά οι καλλιέργειες».

Εκτός, όμως από τα παραπάνω, το κτήμα έχει υπόγειο σύστημα άρδευσης για το πότισμα των καλλιεργειών με σταγόνα «για να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες», επισημαίνει ο κ. Δεδούσης, ο οποίος συνεχίζει λέγοντας ότι «διατηρούμε επαφή και επικοινωνία με πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού, ώστε να αξιοποιούμε τα αποτελέσματα των ερευνών που γίνονται στον αγροτικό τομέα και μπορούν να βοηθήσουν την παραγωγικότητα των καλλιεργειών».

SmartAgriHub

Η επιθυμία για εφαρμογή των πιο σύγχρονων τεχνολογιών αιχμής, αλλά και η επικοινωνία των ανθρώπων του κτήματος με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών οδήγησαν και στη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα SmartAgriHub.

Ένα πρόγραμμα το οποίο έχει ως στόχο να εφαρμόσει ψηφιακές τεχνολογίες σε χώρες της Ευρώπης μέσω των οποίων θα ωφεληθούν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα απευθύνεται στην εφαρμογή τεχνολογιών σε αροτραίες καλλιέργειες, σε καλλιέργειες φρούτων και λαχανικών, στην κτηνοτροφία και την ιχθυοκαλλιέργεια μέσω 28 εφαρμογών καινοτομίας στην Ευρώπη. Για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, επικεφαλής του προγράμματος είναι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο αναπληρωτής καθηγητής, Σπύρος Φουντάς, ενώ συμμετέχει η εταιρεία Neuropublic με το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense.

Οι τεχνολογίες που θα εφαρμοστούν στο «Πολυαγρόκτημα Γη μας», μέσω του προγράμματος, θα καλύψουν την ενότητα της εφαρμογής ευφυούς γεωργίας στην κατηγορία των βιολογικών λαχανικών στη συγκεκριμένη περιοχή. Σκοπός είναι να αυξηθεί ο έλεγχος της καλλιέργειας, με τελικό αποτέλεσμα τη βελτίωση της παραγωγικότητας.

Ο κ. Δεδούσης τονίζει ότι ένας από τους λόγους που πήραν την απόφαση να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα είναι η ανάγκη σταθερότητας στην παραγωγή ώστε να προσφέρουν αξιοπιστία στους συνεργάτες τους. «Θέλουμε να είμαστε συνεπείς σε αυτά που λέμε. Μέσω των αποτελεσμάτων του προγράμματος, θα μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μία πρόβλεψη της παραγωγής ώστε να ενημερώνουμε και τους πελάτες μας για τη συγκεκριμένη ποσότητα προϊόντων που θα τους αποστείλουμε».

Ο κ. Δεδούσης καταλήγει εκφράζοντας την πίστη του ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες ευφυούς γεωργίας αποτελούν το παρόν και το μέλλον του πρωτογενούς τομέα καθώς και ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του αγρότη: «Πιστεύουμε πολύ στην καινοτομία και στην τεχνολογία ως τρόπο αύξησης της παραγωγικότητας των καλλιεργειών και μείωση των λαθών».

Πηγή: ypaithros.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.