Μαραθώνας: Γνώστες της περιοχής οι εμπρηστές – Δεν τους ενδιαφέρει να κάψουν μόνο δέντρα!

Διαβάστε όλα όσα έγιναν στην κατεπείγουσα σύγκληση Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Μαραθώνος

Tην Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 11.30 διεξήχθη η κατεπείγουσα Συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μαραθώνος, κατόπιν της από 3.10.21 Πρόσκλησης του Δημάρχου Μαραθώνος και Προέδρου του Σ.Τ.Ο κ. Στέργιου Τσίρκα, για την άμεση αντιμετώπιση των επαναλαμβανόμενων πυρκαγιών που τον τελευταίο καιρό εκδηλώνονται κοντά σε κατοικίες στις περιοχές μας.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε ανοικτό χώρο στο σινεμά ΑΛΙΚΗ στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο Νέας Μάκρης, προκειμένου να συζητηθεί το παρακάτω θέμα της ημερήσιας διάταξης: «Εκδήλωση Πυρκαγιών στην διοικητική περιφέρεια του Δήμου Μαραθώνος».

Παρόντες, εκτός του Δημάρχου Μαραθώνος, ήταν ο Υποστράτηγος της Π.Υ. κ. Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος, ο Ταξίαρχος της Π. Υ. κ. Αναστάσιος Βασιλείου, ο Διοικητής της Π.Υ. Νέας Μάκρης κ. Κωνσταντίνος Σκύλαρης, ο Διοικητής του ΑΤ Μαραθώνος κ. Χρήστος Τσιατσιάνης, ο Διοικητής του ΚΕΔΑ/Ζ Σμήναρχος (Ι) κ. Στέφανος Γκαλίτσιος, ο Ανθυποπυραγός κ. Ευτύχιος Βαρδουλάκης, ο Πλωτάρχης του Λιμενικού Σώματος κ. Στέφανος Γερακάκης, ο κ. Χρήστος Κωνσταντουδάκης από την ΠΠ της Περιφέρειας, ο κ. Κωνσταντίνος Βούλγαρης Δασάρχης Αγίου Στεφάνου, οι Διοικητές ΠΥΣΕΘ και ΣΕΔΜ κ.κ. Κυριάκος Δαμιανόγλου και Ματθαίος Καραμολέγκος, όπως και οι Αντιδήμαρχοι Επιχειρηματικότητας, Πολιτικής Προστασίας και Πολιτισμού Ευάγγελος Κυπαρίσσης και Δικτύων και Καθημερινότητας Χρήστος Στάμος.

Δείτε ακόμα:  Δ. Μαραθώνα: Διανομή τροφίμων για τους δικαιούχους του ΤΕΒΑ την Δευτέρα (27/6) στη Νέα Μάκρη

Αποφασίστηκε η ενίσχυση των περιπολιών από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Αστυνομία, την Ασφάλεια, τις Ένοπλες δυνάμεις, τον Δήμο και τις Εθελοντικές Ομάδες, ώστε να προφυλαχθούν ειδικά οι κατοικημένες περιοχές όπου υπάρχει μίξη δασών και οικισμών.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι αναφέρθηκαν στην καλή συνεργασία μεταξύ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας και του Δήμου Μαραθώνος. Συνεργασία που όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, συμβάλλει αποτελεσματικά στην καλή έκβαση των συμβάντων.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που με μεγάλη δύναμη έχει καταφέρει να περιορίσει όλες τις πυρκαγιές στο αρχικό στάδιο, η συμβολή της Περιφέρειας Αττικής σε ό,τι αίτημα της έχει διαβιβαστεί και βέβαια η συνεισφορά των Εθελοντών Δασοπυροσβεστών.

Δείτε ακόμα:  Γέρακας: Εγκαίνια για τις νέες εγκαταστάσεις της ΒΙΑΝΕΞ - Μεγάλη επένδυση 10 εκατ. ευρώ! (φωτό)

Διαπιστώθηκε από όλους τους ομιλητές αναφορικά με την εισήγηση του ανακριτικού της Πυροσβεστικής ότι οι εκδηλώσεις πυρκαγιών προκαλούνται από άτομο ή άτομα που είναι γνώστες της περιοχής και των ανέμων και βάζουν τις πυρκαγιές κοντά σε σπίτια. Δεν τον/τους ενδιαφέρει να κάψουν μόνο δέντρα και αυτό είναι που κάνει την κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Από την συζήτηση επίσης προέκυψε ότι πρέπει να ζητηθεί και η βοήθεια των κατοίκων, των φορέων και των συλλόγων. Παρακαλείται αν κάποιος εντοπίσει ύποπτες κινήσεις ατόμου/ατόμων οπουδήποτε, να ειδοποιήσει άμεσα την Αστυνομία.

Δείτε ακόμα:  Κρήτες, ρουμελιώτες & ηπειρώτες μαζί! Μια μοναδική μουσικοχορευτική-θεατρική παράσταση στη Νέα Μάκρη

Το κυριότερο και βασικό μέλημα όλων μας είναι να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.

Πολιτική Προστασία Δήμου Μαραθώνος