Μαραθώνας: Οι σεισμολόγοι μελετούν τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή τα τελευταία 2,5 χρόνια – Το ρήγμα και ο προβληματισμός

Η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους της Αττικής κυρίως για το τι μπορεί να σημαίνει και εάν θα έχει και συνέχεια.

Ο κύριος σεισμός σημειώθηκε στις 15.07 της Πέμπτης 3 Σεπτεμβρίου 2020 και ήταν μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ όμως ακολουθήθηκε από μεγάλο αριθμό μετασεισμών μεταξύ 3,2 και 1 βαθμού της ίδιας κλίμακας.

Το επίκεντρο του σεισμού τοποθετήθηκε 24 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας και συγκεκριμένα στον λόφο που βρίσκεται ανάμεσα στην πόλη του Μαραθώνα και στο Κάτω Σούλι από την πλευρά του χωριού.

Εκεί όπως αναφέρουν οι επιστήμονες υπάρχει ένα ρήγμα με διεύθυνση βορειοδυτικά – νοτιοανατολικά.

Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια ευρύτερη περιοχή σημειώθηκαν πλήθος σεισμών τον Ιανουάριο του 2018 με μεγαλύτερο εκείνον που σημειώθηκε στις 22.24 της Δευτέρας 15ης Ιανουαρίου 2018 που είχε μέγεθος 4,3 – 4,5 Ρίχτερ.

Του σεισμού εκείνου, του οποίου το επίκεντρο ήταν στο βραχώδες Σταυροκοράκι (ανατολικά του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου και δυτικά του Κάτω Σουλίου) είχαν προηγηθεί πλήθος προσεισμών μικρότερης σαφώς έντασης.

Αυτή σεισμική δραστηριότητα όπως εξελίσσεται από τότε και μετά (περίπου επί 2,5 χρόνια) έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των σεισμολόγων.

Η έλλειψη όμως ενός ικανού αριθμού τοπικών σεισμολογικών σταθμών αποτρέπει τον ακριβή προσδιορισμό των γεγονότων και κατά συνέπεια την ασφαλή εκτίμηση της χρονικής εξέλιξης της ακολουθίας.

Το γεγονός ότι υπάρχει μικροσεισμική δραστηριότητα (δηλαδή σεισμοί μεγέθους μικρότερους των δύο βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ), απαιτεί πλέον τη λεπτομερή χαρτογράφηση των ενεργών ρηγμάτων.

Αυτό που επισημαίνεται από τους σεισμολόγους είναι ότι τέτοια ρήγματα πιθανόν να «κρύβουν» τη δυναμική τους με αποτέλεσμα την υποεκτίμηση σεισμικού κινδύνου.

Προς την κατεύθυνση αυτή λοιπόν η τοποθέτηση στην περιοχή σεισμολογικού σταθμού στο εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου Βρανά, βόρεια του δάσους της Ραπεντώσας και νότια από το επίκεντρο του σεισμού της 3ης Σεπτεμβρίου, θα εμπλουτίσει ουσιαστικά τον σεισμολογικό κατάλογο της περιοχής.

Ο σταθμός αυτός εγκαταστάθηκε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τον καθηγητή, Παναγιώτη Παπαδημητρίου και τον επίκουρο καθηγητή, Γιώργο Καβύρη.

Μάλιστα η κίνηση αυτή χαιρετίστηκε με ικανοποίηση από τον δήμαρχο Μαραθώνα, Στέργιο Τσίρκα ως συμβάλλουσα στην αντισεισμική θωράκιση της περιοχής.

notioanatolika.gr

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.