Μαραθώνας: Κριτική, Αυτοκριτική ή Υποκριτική ;

Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας η απάντηση της «νέας» Δημοτικής Αρχής Μαραθώνα, σε παρέμβαση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τα τοπικά δρώμενα και αμέσως μια λαϊκή ρήση έρχεται στο μυαλό όλων… «Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς».

Το κείμενο-απάντηση της «νέας» Δημοτικής Αρχής (Δημάρχου), που από την αρχή μέχρι το τέλος είναι γεμάτο από επιθετικούς, ειρωνικούς, απαξιωτικούς… χαρακτηρισμούς, αλλά και από εξυπνακισμούς, ατάκες και συμψηφισμούς, του λείπει η ουσία. Του λείπουν δηλαδή οι θέσεις, οι προτάσεις, η υλοποίηση προεκλογικών δεσμεύσεων και το κυριότερο οι μέχρι τώρα ανύπαρκτες ενέργειές της.

Το κείμενο αυτό, έτσι όπως διατυπώνεται από τον/την «πολιτικάντη» συντάκτη, στόχο έχει:

Πρώτον, να αποκρύψει τις ευθύνες (30 ετών) του Δημάρχου και της «νέας-παλιάς» Δημοτικής Αρχής, για την κατάντια του Δήμου (φορτώνοντας όλα τα δεινά του τόπου στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή Ψηνάκη).

Δεύτερον, να κεντρίσει, με τους εξυπνακισμούς, τις ατάκες και τους συμψηφισμούς, το ενδιαφέρον του αναγνώστη και να του περάσει το μήνυμα πως έχει πλέον να κάνει με μια άξια, ικανή, ανανεωμένη, ακούραστη, δυναμική, αεικίνητη, υπερπαραγωγική… σημερινή Δημοτική Αρχή, που θα βγάλει το Δήμο από το τέλμα (με τα ίδια άτομα «πρωτοπαλίκαρα» της αποτυχημένης Δημαρχίας Ψηνάκη).

Επειδή λοιπόν τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι όπως φαίνονται ή όπως παρουσιάζονται και επειδή τα παθήματα θα έπρεπε να γίνονται μαθήματα, καλό θα ήταν, κάποια σημεία του κειμένου που έχουν σταχυολογηθεί να γίνουν αφορμή να μας αφυπνίσουν και να μας προβληματίσουν. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Δείτε ακόμα:  Φωτιά τώρα σε μονοκατοικία στα Καλύβια - Ακούστηκαν εκρήξεις! (φωτό)

«Επειδή υπηρετούμε τον τόπο μας με δημοκρατικό ήθος, συνέπεια και σεβασμό…»

Ειλικρινά, αναρωτιέται κανείς αν πιστεύουν αυτά που λένε και γράφουν. Αν πραγματικά πίστευαν ότι υπηρετούν τον τόπο τους (μας) με δημοκρατικό ήθος, συνέπεια και σεβασμό, θα προσπαθούσαν εδώ και ενάμισι χρόνο να κάνουν τις περισσότερες (τουλάχιστον) συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ανοιχτές (τηλεδιάσκεψη), έτσι ώστε και γόνιμος διάλογος να γίνεται με την αντιπολίτευση για τη λήψη αποφάσεων και οι πολίτες να είναι ενημερωμένοι. Αν’ αυτού προτίμησαν να κάνουν ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή δημοκρατία «δια περιφοράς». Τούτο σημαίνει δημοκρατικό ήθος, συνέπεια και σεβασμό ή αντιδημοκρατικό ήθος, ασυνέπεια και ασέβεια προς τους θεσμούς και τους πολίτες;

«Ως νέα δημοτική αρχή αναλάβαμε το Σεπτέμβρη του 2019 με σκοπό να βγάλουμε το Δήμο Μαραθώνος από το τέλμα…»

Αυτό το «νέα» ειλικρινά μας αφήνει άναυδους. Επειδή όμως πιστεύουν ότι ο κόσμος τρώει κουτόχορτο, προσπαθούν, να πείσουν τους πολίτες ότι αυτοί που με τον Ψηνάκη ήταν (όπως οι ίδιοι λένε) ανύπαρκτοι και αποτυχημένοι, έγιναν τώρα με τη «νέα» Δημοτική Αρχή αγωνιστές και πετυχημένοι. Αυτή η υπέροχη «νέα παρέα» που, με εμπειρία 20, 30, 40 χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, διοικεί σήμερα, φαίνεται πως αντί να βγάλει τον Δήμο Μαραθώνος από το τέλμα, τον βυθίζει όλο και πιο βαθιά, αφού με την εγκατάστασή τους στις «Δημοτικές καρέκλες» διέγραψαν ουσιαστικά και τυπικά τις όποιες προεκλογικές δεσμεύσεις, οι οποίες θυμίζουν πλέον εκθέματα σε αρχαιολογικό μουσείο.

Δείτε ακόμα:  Σπάτα: Μόνο με λεωφορείο η πρόσβαση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

«Έχουμε δεσμευτεί και θα φέρουμε εις πέρας τις δεσμεύσεις μας με έργα και όχι με λόγια…»

Αυτό που όλοι φοβούνται δυστυχώς είναι… τα «έργα». Και αυτό γιατί τα μόνα έργα για τα οποία δεσμεύτηκαν προεκλογικά και κάνουν πράξη μετεκλογικά είναι οι κατεδαφίσεις. Απογοήτευση και εγκατάλειψη νιώθουν αλλά και βιώνουν οι κάτοικοι του Δήμου Μαραθώνος, αφού οι προσδοκίες τους για έναν καλύτερο Δήμο, όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, βρίσκονται στο Ναδίρ. Και νοιώθουν μεγάλη απογοήτευση γιατί προεκλογικά τους έταζαν «λαγούς με πετραχήλια» λέγοντάς τους ότι θα «έτριβαν τα μάτια» με αυτά που θα έβλεπαν να γίνονται και μετεκλογικά παντελής απουσία, αφωνία, δυσκαμψία, απελπισία… και πολλά θα, θα, θα…

«Τι έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή…»

Αυτό κι αν είναι «κουφό»! Ρωτούν τον εαυτό τους τι έκαναν όταν διοικούσαν τον Δήμο με την αποτυχημένη παράταξη «Πολίτες». Αν ως λωτοφάγοι ξέχασαν τι έκαναν, να τους το θυμίσει κάποιος: Δεν έκαναν απολύτως τίποτα με την παράταξη «Πολίτες», όπως τίποτα δεν θα κάνουν και τώρα που πήραν «μεταγραφή» στην Παράταξη «Πορεία-Πράξης». Τι άλλαξε δηλαδή; «Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς;»

Δείτε ακόμα:  Ραφήνα: Δεσπ. Γκικάκη - "Ραντεβού το Σάββατο στις Μαρίκες!"

Εν κατακλείδι, επειδή όλοι γνωρίζουν καλά τι έκανε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, θα μπορούσε κάποιος από τους συντάκτες του κειμένου να μας πει, γιατί ο Δήμος έφτασε σε αυτό το χάλι; Εξαιτίας μόνο της αποτυχημένης διοίκησης Ψηνάκη; Και αν ΝΑΙ, τι ακριβώς έκαναν ο τότε Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και σημερινός Δήμαρχος, αλλά και οι νυν Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας; Ποια ήταν η συνεισφορά όλων τους; Πότε ύψωσαν τη φωνή τους στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή, πότε διαφώνησαν, κατέκριναν, αντιπαρατέθηκαν, έκαναν τις δικές τους προτάσεις ή αντιπροτάσεις σε αυτά που δεν συμφωνούσαν ή διαφωνούσαν (αν διαφωνούσαν) με τον προηγούμενο αποτυχημένο Δήμαρχο; Και κάτι τελευταίο. Που ήταν όλοι αυτοί, που σήμερα κουνάνε το δάχτυλο, τα δέκα (10) τελευταία χρόνια; Διακοπές; Καλό θα ήταν λοιπόν, αντί να κουνάνε το δάχτυλο και να αλληλοκατηγορούνται να βροντοφωνάξουν «mea culpa», να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να κοιτάξουν από εδώ και πέρα πως θα μπορέσουν να συνεργαστούν με την αντιπολίτευση, για το καλό του τόπου.

Σπύρος Παππάς