Μακριά από τις ακριβές περιοχές των βορείων και των νοτίων προαστίων εντοπίζονται οι καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες στην αγορά κατοικίας, με βάση τις προσφερόμενες αποδόσεις, όπως αυτές προκύπτουν από τον υπολογισμό των ετήσιων ζητούμενων τιμών πώλησης κι ενοικίασης. Σε σχετική ανάλυση που πραγματοποίησε το τμήμα ερευνών Spitogatos Insights, της ομώνυμης ψηφιακής πλατφόρμας ηλεκτρονικών αγγελιών, στην Αττική, οι υψηλότερες αποδόσεις εντοπίζονται στα σημεία, όπου οι αξίες είναι πιο προσιτές κι επομένως επιτρέπουν ταχύτερη απόσβεση του αρχικού κεφαλαίου, με βάση και την τιμή του ενοικίου.
Στον κεντρικό τομέα της Αθήνας, οι περιοχές με τις υψηλότερες αποδόσεις περιλαμβάνουν κυρίως μη παραδοσιακά δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Πατησίων-Αχαρνών και η Αττική, αλλά και πιο καθιερωμένες περιοχές με έντονη ζήτηση για φοιτητική ή βραχυχρόνια μίσθωση, όπως το κέντρο της Αθήνας, τα Εξάρχεια-Νεάπολη, η Κυψέλη και η περιοχή του Γουδή.
Σημαντικές αποδόσεις παρατηρούνται και στην περιοχή του Πειραιά και τις γύρω περιοχές, λόγω των χαμηλών τιμών αγοράς σε σχέση με το ενοίκιο, με τον Άγ. Ιώαννη Ρέντη να ξεχωρίζει με 6,5%, ενώ ακολουθούν τα Καμίνια με 5,8%, ο Ταύρος με 5,6% και τα Ταμπούρια με 5,3%.
Στα ανατολικά προάστια, ξεχωρίζει η περιοχή του Μαραθώνα με απόδοση 5,6%, ενώ ακολουθούν το Κορωπί με 5,4%, η Νέα Μάκρη με 5,3% και η Αρτέμιδα με 5,2%. Τις υψηλότερες αποδόσεις σημειώνουν πάντως περιφερειακά σημεία του λεκανοπεδίου, με το Λαύριο να ξεχωρίζει με απόδοση 7,9%, ενώ στον Ωρωπό η απόδοση αγγίζει το 6,6^. Ακολουθούν ο Κάλαμος και το Μαρκόπουλο με 5,6%.
Αντιθέτως, τα βόρεια και τα νότια προάστια δεν προσφέρονται για αγορές με βάση την επενδυτική εκμετάλλευση, κάτι που ενισχύει ακόμα περισσότερο τον ρόλο των περιοχών αυτών στην αγορά κατοικίας, καθώς συνεχίζουν να αποτελούν τους σημαντικότερους “υποδοχείς” νέων αγοραστών με στόχο την ιδιοκατοίκηση και σε πολύ μικρότερο βαθμό την επένδυση. Είναι χαρακτηριστικό ότι καμία από τις δημοφιλείς περιοχές, όπως το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, ή η Κηφισιά δεν προσφέρουν αποδόσεις υψηλότερες του 5%. Η καλύτερη επίδοση παρατηρείται στον Άγιο Στέφανο με 5,5% και ακολουθούν Νέα Πεντέλη με 5,3% και Άνοιξη με 5,1%.
Πανομοιότυπη είναι η εικόνα και στα νότια προάστια, όπου καμία περιοχή δεν ξεπερνά το 5%. Ενδεικτικά, στη Γλυφάδα και τη Νέα Σμύρνη, η απόδοση διαμορφώνεται γύρω στο 3,6%. Το φαινόμενο αυτό αποδίδεται στις υψηλές μέσες ζητούμενες τιμές (ΜΖΤ) πώλησης κατοικιών, οι οποίες, παρά την ανοδική πορεία των τιμών ενοικίασης, συμπιέζουν τη συνολική απόδοση των ακινήτων.
Στην πόλη της Θεσσαλονίκης, η εικόνα είναι αντίστοιχη με της Αττικής. Συγκεκριμένα, οι δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης όπως το Ελευθέριο-Κορδελιό, οι Αμπελόκηποι, η Σταυρούπολη και η Μενεμένη, καταγράφουν υψηλές αποδόσεις, αποτέλεσμα της χαμηλής μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης και της αυξημένης ζήτησης για κατοικίες προς ενοικίαση σε αυτές τις περιοχές.
Στο κέντρο της πόλης, περιοχές όπως ο Βαρδάρης και η Άνω Πόλη παρουσιάζουν επίσης ισχυρή απόδοση, λόγω της ζήτησης για φοιτητικά ακίνητα αλλά και της τουριστικής δραστηριότητας. Έτσι, η περιοχή της Ξηροκρήνης και της Παναγιάς Φανερωμένης σημειώνει απόδοση 7,95, ενώ ακολουθεί ο Βαρδάρης (και Λαχανόκηποι) με 5,9%, η Άνω Πόλη με 5,8% και οι 40 Εκκλησιές-Ευαγγελίστρια με 5,4%
Μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη για έναν επενδυτή, καθώς περιφερειακές (και μη τουριστικές πόλεις) σημειώνουν πολύ καλές επιδόσεις. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν το Διδυμότειχο, η Πτολεμαΐδα, η Κοζάνη, η Καρδίτσα, το Αγρίνιο, η Ορεστιάδα, η Βέροια και η Κομοτηνή. Υψηλές αποδόσεις σημειώνονται επίσης σε Δράμα, Σέρρες, Λαμία και Ξάνθη. Η υψηλότερη απόδοση εντοπίζεται στο ακριτικό Διδυμότειχο με 11%, ενώ ακολουθεί η Πτολεμαΐδα με 10,3%, η Κοζάνη με 9,3% και η Καρδίτσα με 8,7%.
Του Νίκου Ρουσάνογλου/ capital.gr