Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης: Στη Νέα Μάκρη η πρώτη στάση – Η επόμενη στη Ραφήνα (φωτό & βίντεο)

Με ηθικό ακμαίο και φωνάζοντας δυνατά τα συνθήματα ενάντια στον πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή, η 40η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης έφτασε στην πρώτη της στάση, στη Νέα Μάκρη.

Εκεί τους φιλειρηνιστές υποδέχθηκε ο αντιδήμαρχος Μαραθώνα, Χρήστος Στάμος, ενώ σύντομη ομιλία έκανε ο Νίκος Πετρόπουλος μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας. ο οποίος τόνισε ότι «ο λογαριασμός του πολέμου είναι στα χέρια μας. Τον συναντάμε στα ραβασάκια της ενέργειας και στις τιμές των καυσίμων που έχουν απογειωθεί, τον νιώθουμε στο σουπερμάρκετ που γίνεται όλο και ακριβότερο, στις πρώτες ύλες που πήραν τον ανήφορο».

Αναλυτικά η ομιλία του Ν. Πετρόπουλου:

«Είμαστε και φέτος στην μαραθώνια πορεία ειρήνης γιατί οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και οι συγκρούσεις, με τελευταίο επεισόδιο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ρίχνουν την βαριά σκιά τους στις ζωές μας.

Είμαστε εδώ γιατί γνωρίζουμε ότι και αυτόν τον πόλεμο τον γέννησαν οι ανταγωνισμοί για τις αγορές, για την ενέργεια για τους δρόμους μεταφοράς των εμπορευμάτων. Δεν ξέσπασε ξαφνικά. Είναι συνέπεια και συνέχεια της σύγκρουσης των συμφερόντων των μεγάλων οικονομικών δυνάμεων,ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας, με αλλα μέσα, με τα όπλα. Όσο οι αιτίες αυτές παραμένουν, τόσο η φωτιά του πολέμου θα μένει αναμμένη και η ανάφλεξη σε τοπικό ή παγκόσμιο επίπεδο είναι πιθανή ανά πάσα στιγμή.

Δείτε ακόμα:  Νέα Μάκρη: Σε λειτουργία από σήμερα και η μικρή πισίνα του Κολυμβητηρίου (φωτό)

Είμαστε εδώ γιατί καταγγέλλουμε την συμμετοχή της χώρας μας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Οι στρατιωτικές βάσεις που ενισχύονται με την πρόσφατη συμφωνία, οι διευκολύνσεις που διευρύνονται, εγκυμονούν κινδύνους να βρεθεί η Ελλάδα στην δίνη του πολέμου. Έχει μεγάλη ευθύνη η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ που συμμετέχει σε μια νατοϊκή τακτική που «ρίχνει λάδι στη φωτιά». Έχει ευθύνη ο ΣΥΡΙΖΑ που, σαν κυβέρνηση, διεύρυνε τις νατοϊκές διευκολύνσεις και ας τάσσεται σήμερα υποκριτικά υπέρ της ειρήνης.

Δείτε ακόμα:  Σειρήνες της Πυροσβεστικής σε Νέα Μάκρη και Ζούμπερι - Τι συνέβη

Από τις στρατιωτικές βάσεις της χώρας καθοδηγούνται τα στρατιωτικά πλήγματα. Από την Αλεξανδρούπολη διέρχεται στρατιωτικό υλικό που μεταφέρεται στην εμπόλεμη περιοχή. Μπορεί η αστική τάξη της χώρας με την ενεργή συμμετοχή της, να διεκδικεί μερίδιο από την αναδιανομή των αγορών στην περιοχή, όμως με αυτόν τον τρόπο μετατρέπει την χώρα σε στόχο, θέτει σε κίνδυνο τις ζωές μας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία σημαίνει σκοτωμούς και προσφυγιά για τον ουκρανικό λαό, σηματοδοτεί όμως ταυτόχρονα ακρίβεια και φτώχια για μας. Μετά την δεκάχρονη οικονομική κρίση και τις συνέπειες που επέφερε η πολιτική της κυβέρνησης για την πανδημία «το κακό τρίτωσε». Ο λογαριασμός του πολέμου είναι στα χέρια μας. Τον συναντάμε στα ραβασάκια της ενέργειας και στις τιμές των καυσίμων που έχουν απογειωθεί, τον νιώθουμε στο σουπερμάρκετ που γίνεται όλο και ακριβότερο, στις πρώτες ύλες που πήραν τον ανήφορο.

Δείτε ακόμα:  O NAOMA οργανώνει νέα τμήματα στην Ιστιοπλοΐα

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η οργή ξεχειλίζει. Συνεχίζουμε δυναμικά τον καθημερινό αγώνα, την διάδοση των μηνυμάτων της σημερινής μεγάλης κινητοποίησης.

Καμιά συμμετοχή στον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιοδήποτε τρόπο, με πολεμικό υλικό, με στρατιωτικά μέσα, με εκστρατευτικό σώμα.

Να μην χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος για τα σχέδια των μακελάρηδων.

Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.

Είναι στο χέρι μας η οργή να γίνει καύσιμο για τον αγώνα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν θα μας χαρίσει κάνεις τίποτα. Η συλλογική πάλη και η αλληλεγγύη είναι τα όπλα μας.

Καλή δύναμη!»

Η επόμενη στάση της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης θα είναι στη Διασταύρωση της Ραφήνας

 

902.gr