“Μάρτιν Ίντεν”, από Δευτέρα έως Τετάρτη, στο Σινέ Αελλώ στη Ραφήνα

Στην προπολεμική Νάπολη, όταν η άνοδος του Σοσιαλιστικού Κόμματος καθρέφτιζε την όξυνση των ταξικών αντιθέσεων, ένας ανειδίκευτος εργάτης, ο Μάρτιν, κατατρύχεται από φιλοδοξίες και αγωνίες. Φιλοδοξίες να ξεφύγει από το προδιαγεγραμμένο μέλλον που του επιφυλάσσει η ταπεινή κοινωνική και οικονομική του κατάσταση, και αγωνίες να βοηθήσει όπως μπορεί τους φτωχούς ανθρώπους του κύκλου του. Ο Μάρτιν πιστεύει, και δίκαια, πως μόνο η μόρφωση μπορεί να τον εφοδιάσει με ό,τι χρειάζεται για να επιτύχει τους σκοπούς του. Με τη μόρφωση, θα μπορέσει ο μη προνομιούχος Ναπολιτάνος να γίνει ένας συγγραφέας που θα αποτυπώσει στο χαρτί, θα απαθανατίσει τη στέρηση τον πόνο και την αδικία που υφίσταται η τάξη του.

Δείτε ακόμα:  Διάβασε τις περιπέτειες του Κλουζ, για να αποκτήσεις δωρεάν το σούπερ καπέλο του!

Τα πράγματα αλλάζουν ριζικά όταν ο Μάρτιν γνωρίζει την νεαρή και όμορφη Έλενα. Η κοπέλα είναι μεγαλοαστή, μια μορφωμένη και καλλιεργημένη κόρη οικογένειας βιομηχάνων, δηλαδή ανήκει στο απέναντι ταξικό στρατόπεδο. Η γέφυρα μεταξύ τους είναι ο έρωτας, που θα φέρει τους δυο νέους κοντά, οδηγώντας όμως παράλληλα και στην σύγκρουση μεταξύ των τάξεων, στις οποίες ανήκουν. Ο Μάρτιν θα καταφέρει να σπουδάσει, με τη βοήθεια ενός ηλικιωμένου φίλου του και ενεργού Σοσιαλιστή, και θα αγγίξει το συγγραφικό του όνειρο, κάτι όμως που είναι κυριολεκτικά και μεταφορικά ένα κόκκινο πανί για την οικογένεια της καλής του…

Δείτε ακόμα:  Ραφήνα: Επανήλθε το ρεύμα - Άκυρος ο συναγερμός για φωτιά

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο σημαντικό έργο του Αμερικανού συγγραφέα, όσον αφορά τις βασικές ταυτότητες των χαρακτήρων. Ο Τζακ Λόντον, στο «Μάρτιν Ίντεν» αφηγείται, κατά κάποιον τρόπο, την ιστορία της ζωής του, αλλά ο Ιταλός σκηνοθέτης, ο Πιέτρο Μαρσέλο, τοποθετεί την πλοκή στον χωρόχρονο της προπολεμικής Νάπολης, ενώ δίνει στην ιστορία μια ρομαντική χροιά. Το φιλμικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια ταξική επαναδιατύπωση του μύθου του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας… Ο ίδιος ο σκηνοθέτης δηλώνει πως «ερμηνεύσαμε χαλαρά το μυθιστόρημα του Λόντον ως μια τοιχογραφία όπου αποτυπώθηκαν οι διαστροφές και τα βασανιστήρια του 20ου αιώνα, καθώς και οι κρίσιμες καμπές του αιώνα: η σχέση μεταξύ ατόμου και κοινωνίας, ο ρόλος της μαζικής κουλτούρας, ο ταξικός αγώνας…». Ο πρωταγωνιστής Λούκα Μαρινέλι, τιμήθηκε με το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βενετίας, για τον ρόλο του Μάρτιν Ίντεν, ενώ στο Φεστιβάλ του Τορόντο, η ταινία απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Platform.

Δείτε ακόμα:  Τα βιβλιοπωλεία προτείνουν για το καλοκαίρι τα αγαπημένα τους pocket

ΜΑΡΤΙΝ ΙΝΤΕΝ

MARTIN EDEN

Σκηνοθεσία: Πιέτρο Μαρτσέλο.

Πρωταγωνιστούν: Λούκα Μαρινέλι, Τζέσικα Κρέσι, Κάρλο Τσέκι, Ντενίζ Σαρντίσκο.

Διάρκεια: 129 λεπτά

Ώρα έναρξης: Δευτέρα 21.30 (Μια προβολή)

Τρίτη – Τετάρτη 21.00 (Μία προβολή)

Μάρτιν Ίντεν (Martin Eden) | Σινεμά | LiFO

Cine ΑΕΛΛΩ Digital Cinema
Ελ. Βενιζέλου 12, Ραφήνα
Τηλ.: 22940 23420