Μας φακελώνουν μέσω 13033; Νομικά «κενά» – Πώς διατηρούνται τα μηνύματα στα «αρχεία»

Τα SMS στο 13033 είναι και πάλι μέρος της ζωής μας και μαζί με αυτά οι συζητήσεις για τα προσωπικά δεδομένα.

Η κυβέρνηση επιμένει πως δεν αρχειοθετεί, δεν κατηγοριοποιεί, δεν καταγράφει τα SMS και δεν σκοπεύει να επιβάλλει κόφτη σε κάποιες από τα διαθέσιμες επιλογές ως ένα περαιτέρω μέτρο περιορισμού. Υπάρχουν, όμως, πολιτικές τοποθετήσεις που αναζωογονούν συνεχώς την συζήτηση.

Την αρχή έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος δήλωσε κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών πως την περασμένη Κυριακή περισσότερα από ένα εκατομμύριο SMS εστάλησαν από πολίτες που επέλεξαν να αθληθούν μετά τις 9 το βράδυ.

Την σκυτάλη πήρε στην συνέχεια ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο οποίος τόνισε πως «αν και δεν υπάρχει όριο στις μετακινήσεις, εάν το σύστημα δει πολλές μετακινήσεις του ίδιου ατόμου σε μία συγκεκριμένη περιοχή, θα βάλει κόφτη».

Οι παραπάνω τοποθετήσεις προκάλεσαν και τις άμεσες παρεμβάσεις των αρμόδιων υπουργών. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Kυριάκος Πιερρακάκης, έσπευσε σε συνεντεύξεις του να ξεκαθαρίσει πως το 13033 δεν διατηρεί κανένα προσωπικό αρχείο για την αποστολή μηνυμάτων ενώ συμπλήρωσε πως το σύστημα δεν γνωρίζει ποιοι πολίτες στέλνουν μηνύματα σε συγκεκριμένες επιλογές. «Το μόνο που μετριέται είναι το συνολικό πλήθος των μηνυμάτων» είπε.

Από πλευράς του, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, μιλώντας στο Newsbomb.gr ξεκαθάρισε ότι «Δεν υπάρχει θέμα “κόφτη” στα SMS που στέλνουν οι πολίτες» προσθέτοντας ότι όπως και η μάσκα όλα είναι θέμα ατομικής ευθύνης.

Ο κ. Ζαριφόπουλος τόνισε ακόμα ότι όσον αφορά στα SMS ισχύουν όσα ίσχυαν και στο πρώτο lockdown για τον κορονοϊό. Όπως υπογράμμισε το SMS είναι σαν μια κόλλα χαρτί (έγγραφη βεβαίωση), που μπορεί να συμπληρώσει κανείς για να κυκλοφορήσει και μετά καταστρέφεται. Η αποστολή SMS έχει και ένα θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σημείωσε ο υφυπουργός.

«Δεν αποθηκεύονται τα μηνύματα. Δεν τα κρατάμε τα μηνύματα αυτά. Δεν ήταν ποτέ ο στόχος του 13033 αυτός. Επίσης δεν μπορούμε να δούμε τον κωδικό με τον σκοπό της μετακίνησης. Κάποιες ειδήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με 1 εκατ. sms το βράδυ της Κυριακής αποτελούν συμπέρασμα δια της ατόπου απαγωγής. Την ώρα και την ημέρα εκείνη δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν άλλοι τρόποι μετακίνησης όπως επίσκεψη σε καταστήματα ή συνοδεία τέκνων στα σχολεία. Αυτό μας προβλημάτισε μήπως δηλαδή οι πολίτες βρίσκουν τρόπους να βγουν έξω που δεν ισχύουν», εξήγησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.

Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις από τα αρμόδια πολιτικά στελέχη, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα Τα Νέα, υπάρχουν ορισμένα νομικά «κενά». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στην εφημερίδα ο δικηγόρος Βασίλειος Σωτηρόπουλος, «Μπορεί το κράτος να μην τα διατηρεί (σ.σ. τα SMS των πολιτών στο αρχείο) ωστόσο τα διατηρούν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σύμφωνα με τον Ν. 3917/2011 ο οποίος βασίζεται όμως στην κοινοτική οδηγία 2006/24 ΕΚ που έχει ήδη ακυρωθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως αντίθετο στα θεμελιώδη δικαιώματα. Άρα ο νόμος αυτός έπρεπε να έχει ήδη καταργηθεί από τον νομοθέτη. […] Η αυτοματοποιημένη έγκριση (ή μη) του αιτήματος συνιστά επεξεργασία δεδομένων που σημαίνει ότι για να είναι νόμιμη και να μην παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα, πρέπει προηγουμένως να έχει διενεργηθεί εκτίμηση αντικτύπου (άρθρο 35 GDPR)».

Newsbomb.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.