Μάτι: 3 χρόνια μετά… – Τα σπίτια ξαναφτιάχτηκαν, τα σημάδια δεν θα σβήσουν ποτέ

Από τη λεωφόρο Μαραθώνος στη διασταύρωση προς τη Ραφήνα και ακόμα περισσότερο στη διασταύρωση με τον Νέο Βουτζά στο Μάτι, η περιοχή μοιάζει να έχει σχεδόν αναστηθεί.

Τρία χρόνια μετά τον πύρινο εφιάλτη με τους 102 νεκρούς, η φύση έσβησε τη μαυρίλα στον μαρτυρικό τόπο μαζί με τους ανθρώπους που πάλεψαν όλο αυτόν τον καιρό για μια νέα αρχή. Στο τοπίο η καινούργια βλάστηση είναι εντυπωσιακή, με λευκές και ροζ δάφνες στους δρόμους ενώ ολάνθιστες μπουκαμβίλιες και ιβίσκοι κρέμονται από τις περιφράξεις των σπιτιών.

Στη λεωφόρο Ποσειδώνος, λίγο μετά τη διασταύρωση με την οδό Κυανής Ακτής, ο Κώστας Μπούφης και η Νίκη Βίσση ανοίγουν το ολοκαίνουργιο σπίτι τους στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής και τρία φωτογραφικά καρέ αποτυπώνουν την ιστορία του μαρτυρικού Ματιού που συγκλόνισε την Ελλάδα τον Ιούλιο του 2018. Το σπίτι που φλέγεται, το σπίτι που έχει λιώσει από τη λάβα και το σπίτι που στέκεται ξανά όρθιο με τους φιλόξενους οικοδεσπότες στο μπαλκόνι. Στην τριετία που μεσολάβησε οι κάτοικοι των καμένων περιοχών πέρασαν κυριολεκτικά διά πυρός και σιδήρου μέχρι να φτάσουν να χαίρονται ξανά σήμερα το νοικοκυριό τους.

«Μένουμε εδώ μόνιμα από το 1995 αλλά από το σπίτι μας δεν έμεινε τίποτα, σχεδόν εξαϋλώθηκε από τη φωτιά. Έχουν γίνει μεγάλα βήματα προόδου στο Μάτι και περίπου το 80% των σπιτιών έχει ανακατασκευαστεί ή έχει ξεκινήσει να ανακατασκευάζεται», λέει ο Κώστας Μπούφης που είναι και δημοτικός σύμβουλος, προσθέτοντας: «Υπάρχουν όμως ακόμα σοβαρά προβλήματα και οι διαδικασίες σε κάποιες περιπτώσεις προχωρούν εξαιρετικά αργά. Εμείς έχουμε πάρει τη δεύτερη δόση της οικονομικής ενίσχυσης και περιμένουμε την τρίτη. Ξοδέψαμε δικά μας χρήματα, αλλιώς ακόμα θα ήμασταν στον δρόμο. Υπάρχει κόσμος που ακόμα παιδεύεται καθώς σε κάποια καμένα σπίτια αργεί πολύ η κατεδάφιση. Επίσης το ζήτημα της απομάκρυνσης του αμίαντου από την καμένη περιοχή παραμένει ανοιχτό, παρά τις υποσχέσεις που ακούσαμε όλον αυτόν τον καιρό».

Τίποτα δεν είναι ίδιο…

Η οικογένεια μπήκε στο καινούργιο σπίτι τα περασμένα Χριστούγεννα σε μια γειτονιά που τίποτα δεν θυμίζει πια τη συμφορά του 2018. Στο ίδιο οικόπεδο, το καινούργιο σπίτι της αδερφής του Κώστα Μπούφη μόλις ολοκληρώθηκε, με τα οικοδομικά υλικά να βρίσκονται ακόμα στην αυλή. Στο μπροστινό τμήμα προς τη θάλασσα άλλα τρία σπίτια που είχαν καεί, δίπλα από το ξενοδοχείο «Μάτι», έχουν ανακατασκευαστεί πλήρως και οι κήποι τους είναι καταπράσινοι.

«Τη μέρα της φωτιάς ήμουν με την αδερφή μου Αννα για συναυλία στη Θεσσαλονίκη όπου έβρεχε καταρρακτωδώς και δεν μπορούσα να φανταστώ τι θα συμβεί εδώ, ακόμα κι όταν έμαθα ότι έχει ξεσπάσει φωτιά», θυμάται η Νίκη Βίσση. Πίσω οι δυο κόρες της με τους φίλους τους κατάφεραν να πάρουν τη γιαγιά τους από το σπίτι και να απομακρυνθούν πριν οι φλόγες σαρώσουν την όμορφη γειτονιά.

To Μάτι 3 χρόνια μετά: Μήνυμα ελπίδας μετά την τραγωδία

«Τα σπίτια ξαναφτιάχτηκαν αλλά τα σημάδια δεν θα σβήσουν ποτέ. Ολα αυτά τα χρόνια που σκεφτόμασταν αυτό το ενδεχόμενο λέγαμε μεταξύ μας ότι για να φτάσει φωτιά εδώ, πρέπει να καεί όλο το Μάτι, αλλά ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι μια μέρα θα συμβεί τέτοια καταστροφή» λέει η κ. Βίσση. Την ίδια ώρα ο σύζυγός της έτρεχε προς το λιμάνι κυνηγημένος από μια αλλόκοτη λάβα. «Ενιωθα να καίγεται η πλάτη μου χωρίς να την αγγίζει η φωτιά, ήταν τρομακτικές οι θερμοκρασίες που είχαν αναπτυχθεί. Στο λιμάνι, με αμέτρητο κόσμο και αυτοκίνητα, καιγόταν ο φοίνικας και τον σβήσαμε με τον κουβά να μην καούμε όλοι. Ηταν τραγικά τα λάθη στη διαχείριση της κατάστασης, ήταν εγκληματικό ότι εγκλωβίστηκε ο κόσμος στα στενά και κάηκε και το ότι δεν ήρθε βοήθεια από τη θάλασσα παρά μόνο από τους ψαράδες. Περιμένουμε δικαίωση, οι υπαίτιοι πρέπει να τιμωρηθούν» λέει ο κ. Μπούφης.

Έργα 15 εκατ. ευρώ

Στην πλειοψηφία τους οι πυρόπληκτοι έχουν καταφέρει με την οικονομική βοήθεια που παρασχέθηκε από την Πολιτεία αλλά και με τις οικονομίες τους να ξαναστήσουν τα νοικοκυριά τους. «Από την ώρα που λύθηκε το δασικό άνοιξε ο δρόμος για την ανοικοδόμηση των περιοχών που κάηκαν με εξαίρεση περίπου 40 σπίτια που είναι εκτός σχεδίου στις περιοχές της Αμπελούπολης και του Προβάλινθου και άλλα 13 σπίτια στο Ρέμα Παππά» λέει στον «Ε.Τ.» ο δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας.

To Μάτι 3 χρόνια μετά: Μήνυμα ελπίδας

Αυτές τις ημέρες ξεκινάει όπως επισημαίνει ο δήμαρχος και η αποκατάσταση του οδικού δικτύου, έργο προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ. «Την ερχόμενη εβδομάδα περιμένουμε τα πρώτα μηχανήματα ώστε να ξεκινήσει το σημαντικό έργο της αποκατάστασης των δρόμων με ασφαλτοστρώσεις, διαπλατύνσεις και ρείθρα όπου χρειάζονται. Επίσης τα έργα περιλαμβάνουν τον φωτισμό της περιοχής και την αποκατάσταση των πινακίδων» λέει ο κ. Τσίρκας. Περίπου 30 οικογένειες πάντως εξακολουθούν να διαμένουν στις κατασκηνώσεις του στρατού και τις αεροπορίας απ’ όπου είχε ζητηθεί πρόσφατα η απομάκρυνση των πυρόπληκτων. «Τελικά έφυγαν περίπου 50 οικογένειες από τους οικίσκους των ενόπλων δυνάμεων και έμειναν οι 30 που είχαν πραγματική ανάγκη στέγασης» επισημαίνει ο δήμαρχος Μαραθώνα.

To Μάτι 3 χρόνια μετά: Μήνυμα ελπίδας μετά την τραγωδία

Εκδηλώσεις μνήμης

Παρά την πρόοδο στην αποκατάσταση της περιοχής το Μάτι θα βαραίνει πάντα η απώλεια 102 ανθρώπων που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο στις φλόγες και σε κάποιες περιπτώσεις στη θάλασσα όπου αναζήτησαν σωτηρία. Οι συγγενείς τους έχουν σαν δεύτερο σπίτι τους το νεκροταφείο Νέας Μάκρης όπου τα λουλούδια δεν μαραίνονται και τα καντηλάκια δεν σβήνουν ποτέ. «Οι σκιές των συγγενών ανάμεσα στα μνήματα μας θυμίζουν κάθε μέρα τι περάσαμε» λένε οι επιζώντες, πολλοί από τους οποίους βασανίζονται μέχρι σήμερα από σοβαρά εγκαύματα. Στη μνήμη των θυμάτων διοργανώνονται εκδηλώσεις στις 23 Ιουλίου με μαζικά μνημόσυνα αλλά και συναυλία στον Ναυτικό Ομιλο. Βιολί θα παίξει ο Ιωάννης Νικολής και πιάνο ο μικρός Στέλιος Κερασίδης, το παιδί-θαύμα που σε ηλικία 5 ετών εμφανίστηκε στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης και πλέον με το ταλέντο του αλλά και την αθωώτητα των 8 του χρόνων θα ντύσει με τις μελωδίες του τη μαύρη επέτειο.

eleftherostypos.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.